Inlägg från: SagaTova |Visa alla inlägg
  • SagaTova

    Mat med Norrländsk touch! Behöver era tips

    Åh det finns mycket gott på den Norrländska fronten.

    Förätter:

    Ädelost på tunnbröd med hjortons"marmelad"

    Kronärtskockor med löjrom, gräddfil och rödlök.

    Laxtartar med löjrom och Västerbottensost

    Murkelsoppa med rökt lax.

    Paj med Västerbottensost alt en suflé.

    Murkelpaté med cumberland sås, och sånna där små saltgurkor (som jag glömt vad de heter)

    Huvudrätt:
    Renskav (gjord på stek/inte hals)
    med chaminjoner, brockli, en sås på vitt vin med gratinerat potatismos (alt potatishalvor)

    Eller
    Renstek på Rönnbärsspegel
    sås gjord på rönnbärsgelé, gifter sig utmärkt med renköttet, gärna päroncognac i också)

    Serveras gärna med en mandelpotatis puré med getost i.

    Rådjurssadel med honungsglaserade rotgrönskaer samt Chevrécreme.

    Efterätt

    Hjortron och vaniljglass.
    Åkerbärs fylls choklad parfait.

    Andra förslag:
    Surströmming
    Eller kanske palt.

  • SagaTova

    Ja lax är ju så klart en höjdare. De finns så mycket gott att göra med lax. Jag "går i gång" på Chevré ost eller varför inte Gorgonzola.

    Att späcka laxen med någon utav ostarna är en självklart höjdare. Till Cevréosten passar rödlök, ruccola, valnötter och ringla honung över.

    Till gorgonzolan brukar vi göra en portivnssås som är otroligt god.

    En annan riktigt god sås, är
    Hallonvinäger som kokas tillsammans med socker tills den tjocknar lagomt (akta! inte för lång koktid, då blir det kola)
    Salt och peppar, klicka i ordenligt med smör för att få en len och fin smak.

    Passar till vilt, passar även till fisk enligt mig.
    En vinerett(med söt stark senap i) potatisallad är hur gott som helst.

    Hmm varför ser jag inte fram emot pannkaka till middag idag?
    Tror jag ska sluta hänga här och göra honungsglasrade grönsaker med stek bacon i stället.

    Lycka till med menyn!

  • SagaTova

    Åh men mandelpotatis knyten, mums!
    Skiva potatisen, lägg på en fyrkant med folie klicka på smör och så svartpeppar.

    Mums mums, gott.

    Ja en Pajala sunrise kan ju också vara ett alternativ. Hembränt och en krovskiva.

Svar på tråden Mat med Norrländsk touch! Behöver era tips