Hej igen Inga,
Har kikat lite på den mat du skrev ner och misstänker att du hamnat i vad jag skulle kalla "GI-fällan". Alltså, bara för att dinkelpasta har ngt (inte mkt!) lägre GI än vanlig spaghetti och fullkornsris ngt lägre GI än parboiled ris så betyder det inte att det är ett JÄTTEMYCKET bättre val. Al dente-kokt pasta och parboiled alt. basmatiris är ett jättebra alternativ det också! Sedan är ju GI-värdet bara EN liten sak som spelar roll. Håller man koll på det sänks ju inte förbränningen pga ett för högt kolhydratsintag/glykemisk belastning, men det i särklass viktigaste för en viktminskning är MÄNGDEN kalorier man stoppar i sig. Och hur mycket - eller lite - man gör av med!
En annan sak du bör ha i tankarna är att GI-värden itne skall användas rakt upp och ner. Det är snarare den glykemiska belastningen som är intressant, alltså HUR MYCKET av kolhydraten man får i sig. Det är precis samma sak som med alkohol. Ett litet exempel:
Vodka innehåller 40% sprit medan vin ligger kring 12%. Att dricka en halv flaska vin till maten gör en mer berusad än att dricka en 4 cl vodkadrink. Vodkadrinken innehåller ju 0,4dl x 0,4g alkohol, alltså 16 gram ren sprit totalt. Halvflaskan vin blir ju 3,5dl vin x 0,12g och man har då fått i sig 42g sprit totalt.
Nu skall vi gå på djupet med det här med GI. GI-tabellerna visar hur hög den glykemiska belastningen (jämför med "alkoholbelastning" som i förra exemplet) blir vid intag av 50 gram KOLHYDRATER från det aktuella livsmedlet. Alltså inte 50 gram av livsmedlet!! Om livsmedlet är kolhydratsfattigt så krävs det alltså en mycket större mängd för att komma upp i det GI-värde som står i GI-tabellen.
För att komma upp i 50 gram kolhydrater från morötter t.ex, så måste man äta en hel påse med stora morötter. För att däremot komma upp i 50 gram kolhydrater från ris så krävs det att du äter 60g ris, vägt i okokt tillstånd (parboiled). 60 gram motsvarar lite mer än en normalportion. Om man sedan lägger till proteiner och framförallt fetter till måltiden så sänks GI:t på hela måltiden! Alltså får du en lägre glykemisk belastning om du äter lite pasta och lite lax än om du äter mycket pasta. "Men GI:t på dinkelpastan är ju lågt" tänker man kanske igen, men äter man istället 1,5 portion dinkelpasta så blir ju den glykemiska belastningen mycket högre. Det viktiga är alltså HUR MYCKET av livsmedlet man äter, på samma sätt som MÄNGD sprit är det som avgör om man blir berusad eller inte. Vin och öl har ju mycket lägre alkoholhalt än vodka, och likväl är det väldigt vanligt att folk blir berusade på vin och öl! På samma sätt är det många som blir tjocka av fullkornspasta och dylika låg-GI-livsmedel. Man invaggas nog i en falsk känsla av att "det är ju lågt GI och då är det mycket nyttigare och svårare att bli tjock av". Det som gör oss tjocka är portionsstorleken!! Dels MÄNGDEN kalorier och även STORLEKEN på den glykemiska belastningen. Så ät hellre lite mindre av dinkelpastan (du kan med gott samvete byta mot vanlig också, spelar ingen större roll för vikten) och lite mer av de grova grönsakerna och köttet. Det är DÄR som GI får verkan, för att du nu äter mindre TOTAL TOTAL MÄNGD kolhydrater, och då de kolhydrater du äter är långsamma. DÄR får du ett optimalt GI för viktminskning!!
Här står mer om detta:
www.glykemiskt-index.info/GI-tabell-varning.php
Nu in på detta med grönsakerna. Anledningen till att man förespråkar ett högt grönsaksintag vid viktminskning är att de ger förvånansvärt få kalorier sett till den mättnad de ger. Dessutom innehåller de fibrer, minerarel, antioxidanter, vitaminer, flavonoider, folsyra och en massa andra "bonusprylar" - you name it :)! Men det viktigaste är detta med det låga kaloriinnehållet och den helschyssta mättnadskänslan.
Den typ av grönsaker du beskriver - typiska salladsgrönsaker såsom tomat, gurka och isbergssallad - är vad jag brukar kallal "prydnadsgrönsaker". Rent näringsmässigt ger de ungefär samma sak som att dricka ett glas vatten och äta två pennemakaroner till. Alltså nästan BARA vatten som innehåll och knappt några vitaminer och "bonusprylar". Och inte ger de någon direkt mättnad eftersom man typ får leta efter kolhydraterna... Om vi istället tar broccoli så innehåller det 3g kolhydrater, 3g proteiner och 3g fibrer per 100g. Alltså trevlig fördelning kolhydrater/proteiner och långsamma kolhydrater dessutom (men det spelar eg. ingen roll för att det är så få kolhydrater i). Morötter och haricovert är andra kalasbra grönsaksalternativ, de innehåller några kalorier men inte alls många, och de innehåller rejält med fibrer som ökar mättnaden ytterligare. Sedan har vi vitkål (kalcium och fibrer!), spenat, blomkål, rädisor...listan kan göras lång. Det är SÅDANT du skall äta och fylla ut halva tallriken med, inte "prydnadsgrönsaker" som varken gör till eller från utan bara näringsmässigt bara utgör en garnityr på tallriken.
Ja, är det en nervsjukdom med i spelet är nog prommenader och simning de smartaste alternativen! Om prommenaderna är långa, lite raska och flera stycken per vecka så utgör de ett jättebra alternativ mot "vanlig" träning. Du kommer att bränna en del fett men kom ihåg att du måste hålla på ett tag, helst 1h för att man skall börja komma upp i siffror kring 400kcal och uppåt. Säg att en rask prommenad förbränner ungefär 6-7 kcal per minut hos en kvinna och att 60% av denna energi kommer från fett (andelen är större om det var ett tag sedan senaste måltiden och mindre om man ätit tätt inpå) - ja det är bara att börja räkna :). Samtidigt är ALL motion bra, och "den där extra vändan" på stan kan lätt göra stor skillnad om det blir en vana att da "den där omvägen". Förlorade själv några kilon på det sättet när jag gick i gymnasiet - och fick tillbaka alltihop när jag samma sommar började sommarjobba och inte prommenderade runt på stan längre. Där ser man vad lite vardagsmotion kan göra också :o!
Phew...där var dagens uppsats känns det som...för att göra en kort historia lång liksom ;).