Ok, om du inte går ner vid minskning av kolhydrater och en lite mer proteinrik kost så finns det bara ett skäl - du äter mer än du gör av med!
Bara för att mat har ett lågt GI-värde så betyder det inte att det är energisnålt eller ett bra livsmedel för kroppen. Rent smör har ett lågt GI men består nästintill bara av mättat fett, dvs. det trycker in fettet ännu längre in i fettcellerna (gör det svårt för det befintliga kroppsfettet att brytas ned), och är dessutom svårnedbrytbart i sig.
Det finns ju väldigt många sk. "GI-metoder". Vilken har du provat? I ditt fall är jag helt övertygad om att du måste bli medveten om vilka mängder man bör äta vid vilka tillfällen. Köp eller låna hem Fredrik Pauluns bok "viktminskning utan träning". En jättebra och inspirerande bok för den som inte är så hemma i det här med näringslära. För det är det man behöver lära sig - vad som händer i kroppen när man äter olika saker! Kroppen vill ha
1) maten utportionerad över dygnet. inte "allt på en gång", alltså en gigantisk lunch, för att sedan vara sk. "duktig" och gå hungrig fram till sent på kvällen (egentligen inte alls speciellt duktigt om man vill gå ner i vikt). små portioner men ofta är det som gäller!
2) en bra fördelning mellan kolhydrater, proteiner och fett. Kroppen behöver alla tre, men vid viktminskning kan man öka på proteinerna och minska kolhydraterna med hälften och hålla igen lite på fettet. Detta gör man för att hålla förbränningen uppe och för att samdigit behålla mättnaden. Man kan inte utesluta något näringsämne, anledningen till att man skall äta alla tre är för att kroppen är GJORD för att behöva dem alla!
3) grönsaker och även lite frukt. grönsaker ger stor mättnad i förhållande till den mängd kalorier de innehåller. istället för den hälft av kolhydratsprodukter som man "plockat bort" (ur exemplet ovan med näringsfördelningen) så ersätter man detta med grova grönsaker. Grönsaker innehåller också kolhydrater men inte lika mycket, plus att det innehåller mycket fibrer etc. som är viktigt ur både vikt-, mättnads- och hälsoaspekt.
4) Olika näringsämnen vid olika tidpunkter. Vid frukost och lunch skall de flesta kolhydrater konsumeras. Kolhydrat och fetter i större mängder bör inte ätas på kvällen (mindre mängder går fint) eftersom man då oftast inte har några större fysiska ansträngningar som man behöver dessa till. Ät de större matportionerna tidigare på dagen eftersom det är då du behöver "krutet". Hellre snåla på kvällen än till frukost.
Jag tror dock att lösningen för dig är att du behöver
- äta mindre portioner
- äta en större mängd grönsaker istället för "det du brukar äta", dvs det du äter idag
- motionera (all motion är bra motion!)
- vid motion, inte äta mer än 1,5 h inpå motionstillfället för att inte "förbränna det du just åt" utan istället försöka förbränna fett
- ta viktminskningen med en klackspark. Även om man är målmedveten är det hyperviktigt att man har roligt under tiden. Det sista du vill göra är att bli en slav under dina tankar kring mat och träning. Det bästa är istället att skaffa sig kunskap om hur man skall äta för att kroppen skall må bra och fungera så bra som möjligt, ur både hälso-, tränings och viktsynpunkt. Det går inte att bortse från något av dem, allt hänger ihop.
Stort lycka till!! :)
Har i tråden nedan givit flera JÄTTEuttömande svar. Detta gäller dock panikbantning, dvs. om man måste gå ner i vikt väldigt snabbt (och tyvärr även måste förlora muskler + vatten). Detta är inget som jag alls rekommenderar i vanliga fall (i detta fall handlar det om en för liten bröllopsklänning), men har skrivit en hel del i tråden som kan vara bra att ha i tankarna:
www.brollopstorget.se/Forum-2-19/m1830004.html