Inlägg från: Courage |Visa alla inlägg
  • Courage

    Helstekt spädgris, vad servera till?

    Ja det här är ju ovanligt i Sverige numera. Men gud så gott det är.

    Du kan tänka att alla slags tillbehör som vanligtvis har till grillat, de funkar också här. På kontinenten är ju spädgris ingen ovanlighet och då brukar det vara kopplats till varje lands respektive matkultur.

    Jag äter gärna grönsaksrätter till, och så mycket örtmajonnäs, och gärna stekt/grillad frukt till, tex äpplen, persikor, aprikoser osv. Drycken till är för mig självklart öl eller ett lättare rött eller vitt vin.

  • Courage

    Att skära upp helt kött, transchera, inför publik är den högsta av alla kokkonster. Den har mångtusenåriga traditioner men är tyvärr idag nästa helt bortglömd. Den finns kvar i form av söndagssteken, julskinkan eller julkalkonen som skärs upp inför gästerna.

    Så här går det till: Spädgrisen visas upp för publiken. Sedan skär transchören ut stycken från grisen och lägger antingen upp på serveringsfat, som sedan serveras av servitörer, eller så läggs köttet upp på tallriken som bärs fram till gästen. Gästen ska bjudas både från finare och grövre delar.

    För att transchering ska vara elegant, och inte som vilken förorts-barbeque som helst, krävs att det är en kunnig person som transcherar, någon som är van att skära upp helt kött.

Svar på tråden Helstekt spädgris, vad servera till?