Inlägg från: Bröllopstorget |Visa alla inlägg
  • Bröllopstorget

    Ris dödar visst fåglar

    Nu vill jag inte på något sätt lägga mig i debatten men skulle vilja förmedla ett brev som vi mottagit från Steve Dahlfors på Sveriges Ornitologiska Förening för ett par månader sedan.

    "Jag skulle vilja säga att det inte finns någon risk över huvud taget för fåglarna att äta ris. Det finns inget fall där en fågel har dött av uppsvällt ris i magen. I många länder finns det småfåglar som lever på ris och dessa fåglar tar naturligtvis inte skada av riset. Man kan vidare konstatera, att ris sväller när det kokas, men i ljummet vatten sväller det inte mer än andra sorters spannmål gör. Matsmältningsvätskorna i en fågelmage är dessutom starka och bryter ner riset mycket snabbt.
    Så pratet om ris och döda fåglar en myt, en myt som tydligen är svår att ta död på.

    Steve Dahlfors
    Sveriges Ornitologiska Förening!"

    Debatten om att fåglarna skulle dö pga att riset sväller i deras magar verkar således ganska långsökt. Det förefaller mer troligt i så fall huruvida fåglar känner mättnadskänsla eller inte, dvs. om risken finns att de föräter sig för att tillgången tillfälligt är stor. Det sistnämnda har jag tyvärr ingen fakta om, men det går säkert att få fram.

    //Charlotte
    Redaktionen

Svar på tråden Ris dödar visst fåglar