Quorn smakar inte svamp i alla fall. Quorn är gjord av en mikrosvamp, alltså mycél och allt och inte storsvamps-fruktkroppar som t ex champinjoner och kantareller.
Svampen som används för att tillverka quorn, odlas i stora tankar med näringssubstrat och sedan centrifugeras svampen och äggvita, smaksättning mm tillsätts. Svampen har en förmåga att sänka blodfett och är även bra för personer med förhöjt blodsocker. Rik på kostfiber.
Smakar inte riktigt som köttfärs, vissa behöver kanske vänja sig vid smaken och konsistensen. Men det är bra mycket magrare alternativ än t ex köttfärs.
När jag gör tacos använder jag alltid quornfärs och lite mer vatten och lite mer tacokrydda än vad man ska använda för köttfärs. Inget smör behövs. De vi bjudit på tacos med quorn har inte märkt något, såvida de inte vetat om det innan.
När man steker quornfärs, så ska man inte hälla i en massa smör, för quornfärsen suger åt sig. Bättre att hälla på vatten och låta det puttra bort först (om man ens behöver/vill tillsätta fett vid tillagningen)
Quorn finns ju även som färdigrätter och ljusa och mörka grytbitar mm. Grytbitarna är olika kryddade. De ljusa är lite mer som kyckling och de mörka ska väl vara en ersättning för nötkött.
/Anja (som är svampkonsulent)