• skogspinglan

    stenålderskost

    är det nån av er som har erfarenhet av stenålderskosten? jag har en kompis som har en reumatisk sjukdom som började med det och hon blev fri från nästan alla symptom efter bara en kort tid och hon gick ner 10 kg "bara så där" och mådde jättebra! så jag hakade på och har bytt ut min kost succesivt och mår faktiskt jättebra på att äta mer frukt och grönsaker och rotsaker. jag pallar inte att äta så mycket kött så jag följer inte dieten till punkt och pricka. nu när jag vägde mig på julafton på våran nya digitala badrumsvåg så visar vågen att jag gått ner 4,5 kg - gissa om jag blev glad!! har ju inte gjort så mycket,faktiskt! bara bytt ut mina tidigare limpmacksfrukostar med varm choklad till en sallad på 3 frukter, ökat träningen på gymmet till 3-4 ggr i veckan och dricker ett glas honungsvatten varje dag - äter fortfarande godis, har tänkt minska ner men det sitter "långt inne" så gissa om jag blev både glad och överraskad! är det nån ev er som provat denna kost och vet nåt mer om den?? vore jätteglad för tips och nya ideér
    det sägs att den minskar risken för hjärt o kärlsjukdomar oxå o att man kan sänka blodtrycket, jag har ju för högt blodtryck och önskar inget hellre än att det ska bli normalt, kanske denna diet kan hjälpa till?

  • Svar på tråden stenålderskost
  • Victory

    Ja, fast förklaringen till varför man inte ska äta baljväxter är inte att det inte fanns på stenåldern! Förklaringen är att baljväxter och spannmålsprodukter innhåller ett ämne (minns inte vad det heter) mot skadeinsekter. När vi äter sån mat angriper detta ämne våra celler vilket kan leda till autoimmuna sjukdomar och cancer. Ämnet sitter främst i skalet så enligt den här teorin skulle det vara skadligare att äta fullkorn än vanligt mjöl!

    Det är förklaringen i alla fall. Sen får man väl tro på det eller inte

  • Valli

    Hm, det låter verkligen märkligt. Jag känner flera dietister som anser att baljväxter är utmärkt mat. Liksom fullkorn.

  • Valli

    Hm, det låter verkligen märkligt. Jag känner flera dietister som anser att baljväxter är utmärkt mat. Liksom fullkorn.

  • Nyförlovad83

    Har beställt hem en kokbok med stenåldersmat, väntar och längtar tills den kommer hem i brevlådan. Det som är synd är att vi odlar egen potatis, och som sagt här ovan, så ingår ju inte det i stenåldersmaten=( men men...vi har egna köttdjur och alla möjliga slags rotfrukter/grönsaker så det kommer bli billigt att leva så här..och såklart hoppas jag på att gå ner lite i vikt=)

  • M.G

    Valli - Varför Dietisternas åsikter skiljer sig från många av de här metoderna eller vad man ska kalla dem.....egentligen inga metoder men ett sätt att äta hälsosam mat, beror på att det finns olika skolor och vad som är rätt och fel får man själv känna vad man tycker är lågiskt.
    För min del håller jag inte riktigt med vad Dietsiterna förespråkar. Alla Dietsietr har ju inte samma åsikter, men överlag kanske.

  • M.G

    Boken 'Stenålderskost' som Victory pratar om är nog edn bästa bok jag läst som handlar om kost och hälsa.

  • Valli

    Men stenålderskost är ju inget som dietister i allmänhet förespråkar. Det är ju bara en trendig mediagrej och knappast nåt som är allmänt accepterat som hälsomat. För mycket kött är ju knappast hälsosamt t ex.

  • Victory

    M.G:
    Ja, visst är den BRA!! När jag känner att jag varit lite för onyttig läser jag bara några sidor och så blir jag peppad igen. Den är verkligen inspirerande!

  • M.G

    Dietisterna kommer att måste ändra sig för det finns betydligt hälsosammare mat än den dom förespråkar. Tex. GI tror jag verkligen är här för att stanna. Det är så vi bör äta. Stenålderskost tror jag är ännu bättre, men kanske svårare att lyckas med, jag menar svårt att hålla den strikta kosten kanske. fast jag har aldrig provat.

    Ni som provat, vad tycker ni om metoden, var det svårt att hålla den kosten?

  • Valli

    Dietister i dag är medvetna om GI. Jag själv fick stränga order att inte äta en massa potatis eller ljus pasta.

Svar på tråden stenålderskost