Denna notarie är totalt inne på fel spår!
Äktenskapsförord gäller både vid dödsfall och skilsmässa, punkt slut.
Jag drar ett exempel för att du ska se hur tokigt det kan bli!
En man avlider och efterlämnar hustru och två barn som han har med en annan kvinna. Makarna har skrivit äktenskapsförord där allt är enskild egendom, och mannen har betydligt större tillgångar än hustrun, säg att han har 1 000 000 kr och hon har 100 000 kr, och att större delen av hans förmögenhet ligger i makarnas fastighet.
Vad händer? Jo, särkullbarnen (just för att de är särkullbarn och inte gemensamma barn) har rätt att få ut sitt farsarv (vilket är hela hans kvarlåtenskap) direkt när han dör. Eftersom makarna har äktenskapsförord kommer ingen bodelning att ske och barnen ärver 500 000 kr vardera, och hustrun behåller sina 100 000 kr.... Detta innebär att hustrun, för att kunna bo kvar i huset, måste lösa ut barnen, med tillgångar som hon uppenbarligen inte har.
Skulle inte äktenskapsförordet funnits i detta fall skulle makarnas sammanlagda tillgångar, 1 100 000 kr, fördelas genom bodelning och hälften av detta belopp, 550 000 kr tillfalla hustrun och 550 000 tillfalla barnen. Ett betydligt bättre utgångsläge för hustrun alltså!
Detta är huvudregeln, det finns dock möjligheter att jämka oskäliga äktenskapsförord (se tex ang arvet efter Jarl Kulle), men då måste det till en process som givetvis kan bli dyrbar.
En annan aspekt är den skatterättsliga. Om vi säger att makarna ovan inte har några barn så kommer hustrun att ärva sin man, det är sant. Men eftersom äktenskapsförordet hindrar bodelning, kommer hustrun att få betala arvsskatt på 1 000 000 kr, istället för 550 000 kr om bodelning kan ske, innebärande 126 000 kr i skatt, jämfört med 27 000 kr!!! DET är massor med pengar!!!