• krisve­nss
    Äldre 16 Jun 08:10
    58027 visningar
    14 svar
    14
    58027

    smycken som mörknar, tips sökes

    En fråga som inte är särskilt bröllopsrelaterad men tänkte jag kunde få tips från någon här....

    Jag köpte i våras ett halsband från Hultguist Copenhagen som jag bara älskade och bar jämnt. (Från en tunn silverkedja häner fyra olika röda och rosa stenar på olika längder. Det var tydligen fler som gillade det för Åhlens i Göteborg sålde tre på en dag).

    Men nu så har det mörknat, istället för silverglans så är kedjan grå och trist. Har ni något tips på hur jag kan putsa upp det? Har försökt med Häxan silverputs men kan inte se någon skillnad trots ivrigt gnuggande med en wettextrasa.

    Letade efter Hultquist på nätet för att ställa fråga där men hamnade här istället

  • Svar på tråden smycken som mörknar, tips sökes
  • krisve­nss
    Äldre 17 Jun 23:15
    #0

    Tack för hjälpen, speciellt tack för adressen till Hultquists hemsida som jag faktiskt inte lyckades goggla fram... Trist! Att de inte gör smycken som tål flitig användning när nu designen är så snygg. Är det någon som vet hur det står till med två andra smyckesfavoriter: Snö of Sweden och Pilgrim?

    Gissar att det är fler än jag som handlar kul smycken utan att kolla materialets elektrodpotential....

    Sedan så, med risk för att få massa påhopp så tyckte jag att en del inlägg var något nedlåtande i tonen (kanske inte var tänkta så men de LÄT så). För vad är egentligen äkta? En 500-kronors modeaccessoar eller fasters hemvikta silvertråd som hon gjort på kvällskurs? Det ena är gjord rakt igenom i en metall som är hyfsat motståndskraftig mot yttre miljö och den andra kostade en slant men båda kan vara mig lika kära, så vilken är "äkta"?

    Att man inte kan förvänta sig att något av "5-kronorsfynden från basaren på bakgatan i Thailand" är en sak men det var inte det jag frågade om. Nästa fråga kanske ska vara finns det några fler besvikna kunder där ute (ska vi reklamera ihop)? Och finns det några läckra trendiga smyckesdesigner ni rekommenderar som är "äkta"?

    PS! Den kemiska reaktionen som sker mellan aluminium och silver i ett vattenbad beror just på att silver har högre elektrodpotential än aluminium (och guld i sin tur har högre än silver). För att det ska fungera krävs något som kan transportera elektroner till den kemiskt ädlare metallen (som fungerar som katod). Elektronerna snos från den kemiskt sett oädlare metallen t ex aluminium, zink etc. En svag syra, t ex citronsyra löst i vattnet fungerar för detta ändamål.

Svar på tråden smycken som mörknar, tips sökes