Silverbröllop: Så firar ni er 25-åriga bröllopsdag

Har ni varit gifta i 25 år? Grattis till er – och grattis till kärleken! Det här ska givetvis firas. Men hur? Vi guidar er!

Fira att ni har varit gifta i 25 år!
Fira att ni har varit gifta i 25 år!

25 år har gått sedan ni sa ja till varandra – och detta firas med ett silverbröllop. Men hur firar man det egentligen och varför vad kan man göra för att dagen ska bli oförglömlig? Här kommer några tips!

Hur många år är silverbröllop?

Silverbröllop firas när man varit gifta i 25 år! Och kanske har håret på brudparet börjat få fina silverstänk som visar på mognad – både vad gäller ålder och äktenskap. Gifte man sig i 25-årsåldern är brudparet runt 50 år och gifte man sig senare i livet, kanske man närmar sig pension. Oavsett så är det en bröllopsdag att fira.

Varför heter det silverbröllop?

Ja, varför heter det egentligen silverbröllop? Att man kallar de olika bröllopsdagarna för olika material är ett relativt nytt fenomen, i alla fall det att alla årsdagar har ett material. Just silver- och guldbröllop är dock en gammal germansk tradition och ska ha sina rötter från 1500-talet. Först några hundra år senare kommersialiserades traditionen och alla årsdagar fick namn.

Och just det, det här med att fira silverbröllop och andra årsdagar för bröllopet är inte unikt för svenskan. Visste du till exempel att det heter Silver wedding anniversary på engelska?

Hur firar man silverbröllop?

Hur firar man då ett silverbröllop? En del par slår på stort och åker på en mysig weekend och rår om varandra ordentligt. Andra tar det mer lugnt, men satsar istället på att köpa gåvor till varandra som är i silver.

Här kommer några tips:

1. Sala silvergruva

Det passar väl perfekt i detta sammanhang att fira bröllopsdagen med att besöka Sala silvergruva? En guidad tur, middag och sen en övernattning på något hotell. Sala ligger i Dalarna.

2. Bjuda in till fest med silvertema

Varför inte gå all-in med inbjudna gäster och silvertema med allt man kan komma på som går att ha i silver: hattar, glasögon, kläder, skor, smink, ballonger, girlanger etc etc.

3. Semester

Annars kanske en kryssning till Karibien känns aktuell - på tu man hand med sol, bad, mat och dryck fixat längs vägen; en riktigt njutar-resa för brudparet!

Tips på silverbröllops-present

Vad ska man då ge sin käresta i silverbröllopspresent? Här kommer några tips:

1. Förnya era ringar i silver

2. Ge en fin silverservis

3. Konst eller antikviteter

4. Ljusstakar, gärna i silver

Glöm inte att rå om varandra ordentligt. Se tillbaka på era 25 år. Varför inte förnya era löften?

Powered by Labrador CMS