"Vilken församling tillhör jag?" – En viktig fråga att ställa sig inför bröllopsplaneringen

Att gifta sig är en viktig milstolpe i livet som innebär mycket planering och förberedelse. Ett av de första stegen i denna process är att bestämma var ceremonin ska äga rum. Om du planerar en kyrklig vigsel är det nödvändigt att känna till vilken församling du tillhör. Här är en enkel guide för hur du tar reda på just denna!

Om du planerar att gifta dig i Sverige och önskar ha en kyrklig vigsel kan det vara nödvändigt att ta reda på vilken församling du tillhör. Förutom det ceremoniella, kan din församlingstillhörighet även påverka var du kan gifta dig, vem som kan förrätta vigseln och om det tillkommer några avgifter.

Nedan kommer olika förslag på hur du går tillväga för att ta reda på vilken församling du tillhör och därmed kommer ett steg närmare din drömceremoni.

Så tar du reda på din församlingstillhörighet

1. Personnummer

Ditt personnummer kan hjälpa dig att hitta vilken församling du tillhör. Genom att använda ditt personnummer kan du kontakta Svenska kyrkans medlemsregister eller besöka deras webbplats för att ta reda på din församling.

2. Kolla online

Svenska kyrkan har en digital tjänst där man kan skriva in sitt postnummer eller sin adress för att hitta närmaste kyrka och därmed också ta reda på vilken församling man tillhör.

3. Kontakta ditt pastorat

Många pastorat och församlingar har egna webbplatser eller kontor där man kan ringa eller mejla för att fråga om sin församlingstillhörighet.

4. Besök ditt lokala kyrkokontor

Genom att besöka ditt lokala kyrkokontor kan du direkt få reda på vilken församling du tillhör och samtidigt få mer information om bröllopsplanering och eventuella avgifter.

Viktigt att tänka på

  • Medlemskap: Om du inte är medlem i Svenska kyrkan, men ändå önskar en kyrklig vigsel, bör du ta reda på vilka krav som ställs. Det kan vara nödvändigt med en medlemskapsansökan innan vigseln.
  • Församlingsbyte: Om du bor i en annan församling än den där du önskar vigas, kan det vara möjligt att byta församling eller att ansöka om tillstånd att vigas i en annan församling.
  • Vigselförrättare: Om du har en särskild präst eller vigselförrättare i åtanke, bör du kolla med din församling om det är möjligt att ha den personen som förrättare.
Powered by Labrador CMS