Vem ska vara ringbärare på bröllop? Se tips och ideér

Att vara ringbärare är en ärofylld uppgift på ett bröllop. Får man den rollen som vuxen medför det ofta lite nervositet. ”Tänk om jag tappar bort ringarna” är nog en vanlig tanke som svävar förbi huvudet. Ändå är det många brudpar som låter ett barn eller till och med ett djur få den ansvarsfulla uppgiften. Här är tips och idéer när det är dags!

Bride,on,her,wedding,day,with,her,pup,visiting,for
Bride,on,her,wedding,day,with,her,pup,visiting,for

Vem ska vara ringbärare?

Det är inget måste att ha en ringbärare och det går lika bra att till exempel låta brudgummen själv ha ringen. Men det är trots allt populärt att ha en person som är ansvarig över ringen eller ringarna inför och under ceremonin. Ofta tillfaller uppgiften någon som redan har en särskild roll under bröllopet. Det kan vara en brudtärna, bestman, brudnäbb eller toastmaster. Men det går också bra att sprida ut de ansvarsfulla rollerna och utse en annan person till just ringbärare.

Ringbärare – hund eller barn?

Många brudpar satsar på hög “gullighetsfaktor” när det kommer till ringbäraruppgiften. Trots det stora ansvaret väljer vissa par låta ett litet barn eller ett djur vara ringbärare. Exempelvis kan man köpa en gullig kudde att fästa ringarna på som en hund kan ha runt halsen. Ett annat förslag är att bära ringarna i en ask, en korg eller varför inte i en rosett i håret?

Ringbäraren och blomsterflickan

Historiskt sett var ringbäraren en liten pojke i 4-8 årsåldern. Han gick längst altargången med ringarna fastsatta på en kudde. Oftast var ringarna falska kopior för att undvika olyckor och pojken hade sällskap av en jämnårig flicka som bar blommor.

Barn som ska vara ringbärare under ett bröllop, eller ha någon annan betydande roll, kan behöva förberedas noggrant på uppgiften och vad den innebär. Om ni har ett genrep så är det bra om barnet deltar. Det är svårt att förutse hur ett litet barn reagerar på att ha en stor publik med massor av blickar som vänds mot henne eller honom. Vissa saker kan också kännas skrämmande. Om ni till exempel gifter er i kyrkan så kan orgeln uppfattas som riktigt läskig!

Ha djur som ringbärare?

Något som blivit mer och mer populärt är att anlita en fyrbent vän som ringbärare. Det leder nästan till ännu fler ”awww” än när en söt liten lintott frambär det ceremoniella smycket. Vill du att familjens hund ska bära ringarna finns det färdiga kuddar att köpa som kan sättas fast på hundens halsband där man kan knyta fast vigselringarna i.

Var dock medveten om att hundar (och det gäller ju i viss mån även för barn) kan reagera lite hur som helst under en bröllopsceremoni, så bli inte förvånad om det kan vara lite av en utmaning att få denna ringbärare att leverera smyckena till rätt plats i rätt tid. Det kan å andra sidan bidra till en avslappnad stämning och några goda skratt!

Foto: Jasmin Bauer/ Shutterstock
Foto: Jasmin Bauer/ Shutterstock

Är du nyfiken på att använda ett djur som ringbärare så kan du läsa och diskutera i forumtråden här.

Artikelbild: Summer loveee/ Shutterstock

Mer:

Legoleken – sätt brudparets kommunikation på prov

Lekar till bröllopet? Så gör ni den vandrade paketleken

Powered by Labrador CMS