Vad ska tärnan betala och inte betala för? Här är allt du vill veta

Ett bröllop tenderar att dra iväg konstnadsmässigt inte bara för brudparet, utan även för de nära inblandade. Ibland kan det vara svårt att veta var man ska dra en gräns - är det snålt att låta brudtärnorna betala sina egna klänningar eller rent av en nödvändighet för att spara in pengar till annat? Vi har rett ut det hela!

Bt Tarnor Puff
Bt Tarnor Puff

Ett bröllop tenderar att dra iväg konstnadsmässigt inte bara för brudparet, utan även för de nära inblandade. Ibland kan det vara svårt att veta var man ska dra en gräns – är det snålt att låta brudtärnorna betala sina egna klänningar eller rent av en nödvändighet för att spara in pengar till annat? Vi har rett ut det hela!

Tärnklänning och annan utstyrsel till bröllopet

Det finns olika sätt att göra detta på, men grundregeln brukar vara som sådan:

Väljer du som brud ut en specifik klänning som alla tärnor/tärnan ska bära, så står du själv för kalaset. Det är faktiskt inte schysst att tvinga någon att betala för en outfit hon inte själv har valt ut!

Om tärnorna däremot får välja klänning själv (kanske har du bett dem att hålla sig till en specifik färgskala eller stil, men utöver det får de välja), så betalar hon själv. Här kan tärnan/tärnorna själv välja hur mycket de vill spendera – men självklart bör ni koordinera bruden och tärnorna emellan så att inte material och design skär sig helt. Detsamma gäller även för skor och smycken; ska alla bära exakt likadana är det bruden som betalar, är det upp till var och en att välja själva, står de själva för kostnaden.

Vill du att tärnorna ska bära exakt likadana klänningar, men känner att det blir en för saftig utgift – kolla om du kan hyra klänningar! Blommorna som tärnorna bär står däremot bruden alltid för.

Möhippan – vem betalar?

Här är ni förmodligen ett härligt gäng blandat av både tärnor och vänner, i form av ”vanliga” bröllopsgäster. Även om det i regel är tärnorna som planerar möhippan och sköter det praktiska, bör alla deltagare vara med och betala. Totalsumman för hela kalaset splittas lika mellan alla deltagare – utom bruden såklart! Om ni önskar, kan tärnan/tärnorna göra en extra överraskning under dagen/helgen som kommer bara från er och som de andra inte är med och betalar (som till exempel en gåva eller liknande till bruden), men det är inte på något sätt obligatoriskt eller förväntat.

Hår och smink på bröllopsdagen

Här är riktlinjerna lite liknande som vid utstyrseln. Vill du som brud att alla tärnor ska sminkas av en och samma make up-artist samt ha håret på samma sätt, får du själv stå för betalningen till hen som ska göra hår och smink. Om tärnorna får välja frisyr och smink själva, står de själva för att betala någon eller helt enkelt göra det själva. Om man är fler tärnor är det ju toppen att exempelvis locka varandras hår och hjälpa varandra med sminket! Smink och hår är dessutom ett sätt för var och en av tärnorna att behålla sin egen ”stil” på bröllopsdagen.

Resor och övernattning kring bröllopet

Kräver ditt bröllop att gästerna behöver resa samt övernatta, så betalar tärnorna för detta själva precis som de andra bröllopsgästerna behöver göra. Som brudpar kan ni alltid se till att tärnor och marskalker får lite bättre standard på sina rum, eller kanske att en liten överraskning väntar på rummet – för att visa hur enormt glada ni är att de vill dela den här viktiga dagen med er!

Det finns vissa saker som brudarna önskade att de inte hade spenderat så mycket pengar på… Planerar du ett eget bröllop kan det här vara värt att tänka på! Se i videon nedan vilka saker som brudar ångrar mest att de lagt för mycket pengar på.

Powered by Labrador CMS