Skottår: Därför sägs det att kvinnor ska fria på skottdagen 

Att kvinnor ska fria under skottår, på skottdagen, är en gammal tradition. Här hittar du fakta om varför det är skottår, när skottdagen infaller och vad som ligger bakom traditionen att kvinnor ska fria på just skottdagen. Vi har också listat tips på hur du kan fria om du är sugen på att förlova dig på skottdagen – eller vilken dag som helst egentligen! 

Fria på skottdagen. Fakta, tips och råd!
Fria på skottdagen. Fakta, tips och råd!

Enligt gamla traditioner är skottår, eller skottdagen, ett perfekt tillfälle för kvinnor att fria. Men oavsett skottår eller ej kan man såklart fria vilken dag som helst på året som kvinna, egentligen. Men om du varit sugen på att förlova dig med din partner ett tag och inte riktigt kommit till skott, varför inte passa på skottdagen? 

När är skottdagen? 

Skottdagen infaller alltid den 29 februari. Men det är inte alla år som den 29 februari finns med i almanackan. Skottdagen infaller endast var fjärde år. Övriga år är februari endast 28 dagar lång. 

Varför skottdag och skottår? 

Skottdagen finns till för att justera kalendern till jordens faktiska omlopp runt solen. Jordens omloppstid runt solen är cirka 365,25 dagar. För att hålla kalendern synkroniserad med detta, läggs en extra dag till vart fjärde år. Detta kallas skottdagen och infaller som tidigare nämnt den 29 februari. Genom att lägga till skottdagar hålls kalendern mer synkroniserad med solens cykel, vilket bidrar till att säkerställa att årstiderna och kalenderdatumet förblir korrekt kopplade över tid.

Fria på skottdagen. Fakta, tips och råd!
Fria på skottdagen. Fakta, tips och råd!

Att som kvinna fria på skottdagen – gammal tradition

Enligt gamla traditioner är det kutym att kvinnor tar tillfället i akt och friar på skottdagen den 29 februari. 

Traditionen att kvinnor får fria på skottdagen härstammar från en gammal irländsk legend. Enligt legenden gav Sankt Patrik en kvinna vid namn Brigid av Kildare rätten att föreslå äktenskap för den man hon älskade efter att hon klagat över att män inte hade modet att göra det. Detta gav upphov till en sedvänja där kvinnor fick rätt att fria på skottdagen vart fjärde år.

Idén bakom detta var att vända på traditionen där män normalt sett är de som tar initiativet att fria till kvinnor. På skottdagen fick kvinnorna möjlighet att ta första steget och föreslå äktenskap till sina partners. 

Idag något roligt och lekfullt 

Det är viktigt att notera att denna tradition har historiska rötter och har i viss utsträckning överlevt i vissa kulturer som en lekfull eller symbolisk gest, snarare än en absolut regel. Många människor idag väljer att tolka denna tradition på olika sätt eller inte följa den alls, men det finns fortfarande de som ser det som en rolig och romantisk tradition att beakta på skottdagen.

Fria på skottdagen. Fakta, tips och råd!
Fria på skottdagen. Fakta, tips och råd!

Är du kvinna och sugen på att fria på skottdagen? 

Kanske är det skottår och du känner ett sug efter att faktiskt gå ner på knä framför din blivande hustru eller make? Då kan du ta del av våra tips på hur du kan utföra frieriet. Tipsen går såklart att utföra oavsett om det är skottår eller ej! 

Generellt tips: Tänk efter så att du kommer fram till vad just din partner skulle uppskatta. Ett frieri som är skräddarsytt kan bidra till att det blir extra uppskattat hos den som blir friad till. Om hen till exempel inte tycker om att vara i fokus bland mycket människor är kanske inte ett frieri på en restaurang det bästa alternativet. 

Fria på skottdagen. Fakta, tips och råd!
Fria på skottdagen. Fakta, tips och råd!

Tips: Så kan du fria 

  • Laga en fin middag hemma med hens favoritmat eller bjud hen på restaurang. Toppa allt med att fria. 
  • Gör en film där du klippt ihop bilder och videor från ert liv och avsluta med att gå ner på knä och fria. 
  • Gör en skattjakt där slutmålet är du som står på knä, redo att fria. 
  • Skriv och framför en låt där syftet är att förstå hur mycket du tycker om hen och att du vill fria. 
  • Skriv och läs upp en dikt som avslutas med ett frieri. 
  • Engagera hens allra närmaste och käraste, fria på en härlig plats och när hen (förhoppningsvis) sagt ja hoppar övriga närvarande personer fram och överraskar. 
  • Fria på en strand, kanske kan du skriva frieriet i stranden? 
  • Gör semestern extra minnesvärd genom att fria på en semesterort, kanske på en alptopp eller på en strand under solnedgången? 
Powered by Labrador CMS