Bröllop

Ska du välja vigselring? Det här måste du tänka på

Stundande bröllop eller förlovning, då är det dags att välja ringar. Men vad bör man tänka på för att göra ett klokt köp som varar livet ut?

Vigselring

Stundande bröllop eller förlovning, då är det dags att välja ringar. Men vad bör man tänka på för att göra ett klokt köp som varar livet ut?

Vad för typ av ring passar er, det finns oändliga modeller och metaller så valet kan vara minst sagt knepigt. Läs beskrivningarna här nedan och få koll på de olika metallerna – och hitta den som passar dig!

SILVERFÄRGADE/VITA RINGAR

Silver
Silver är det vanligaste materialet vid smyckestillverkning och ett av de billigaste. Tyvärr är det varken speciellt hållbart eller underhållsfritt och är något som inte rekommenderas att välja som material om ringarna skall vara livet ut.

Titan
Titan växer allt mer i popularitet och erbjuder en otrolig slitstyrka till ett vettigt pris. Det som talar mot titan är att det är för hårt för de flesta smeder att till exempel storleksjustera och är du med om en olycka är det svårt att få av ringen. Det är inte heller särskilt klassiskt eller exklusivt.

FÄRGAT GULD

Rödguld
Rödguld är en klassisk svensk legering som består av ädelt guld, mycket koppar och silver. Mjuk och lättarbetat, men svårare att matcha då legeringen nästan är helt unik för Sverige(!). Rödguld är massivt och lätt att underhålla, dock ganska mjukt och inte lika motståndskraftigt som vitguld, Platina och Palladium. Något för den klassiska.

Gulguld
Gulguld är gulare i tonen än svenskt rödguld. Det är den vanligaste metallen internationellt och lättmatchad då nästan alla bijouterier har denna guldton. Massivt, lättarbetat och även ganska mjuk legering. En perfekt legering för den som har mycket smycken och gillar att handla när de är ute och reser och köper smycken utomlands.

Roséguld
Är en hårdare legering än röd- och gulguld samt något mer ovanlig. Roséguld har de blivit väldigt populärt de senaste åren bland bijouterier och har även fått fäste bland vigselrelaterade smycken. Legeringen är precis som gul- och rödguld massiv och innehåller en stor mängd koppar. Något för den moderna och modige.

Vitguld
Vitguld består till stora delar av gult ädelt guld och egenskaperna är därför snarlika: ganska mjukt, sett som exklusivt, lättarbetat och grått samt något något gultonat till färgen. För att undvika det så rodinerar man vanligtvis ett yttre lager av ringen som blir helt vitt/silverfärgat. Detta slits bort med tiden och då kan man om man vill rodinera på nytt, en billig och enkel manöver.

Palladium
Palladium är massivt vitt och ungefär lika dyrt som vitguld beroende på andel Palladium i smycket. Det är inte ansett som lika exklusivt som platina eller vitguld, det är oerhört hårt vilket gör det något svårjobbat för guldsmederna. Men Palladium är ett bra val sett till egenskaperna man får i förhållande till priset.

Platina
Det mest eftertraktade och exklusiva du kan köpa är ringar i Platina. Det är tungt vilket ger en härlig känsla av kvalité enligt många. Dessutom är det hållbart, starkt, underhållsfritt och dyrt. Precis som dess syskon Palladium är det även något svårjobbat men massivt och behöver inget egentligt underhåll mer än polering då och då om du inte vill se något slitage alls. Perfekt för en solitär där man behöver en stark metall som håller diamanten på plats!

Retorikern Elaine Eksvärd avslöjar i Nyhetsmorgon sina bästa tips om hur man håller ett lyckat bröllopstal. Här är fyra användbara tips!

Powered by Labrador CMS