Bröllop

Så får du en barnvänlig bröllopsfest – utan att det stör

Barn på bröllop eller inte - frågan är onekligen laddad. Men barn på gästlistan behöver inte betyda kaos - eller en stelare fest. Bröllopsplaneraren Mariella Rietschel vet hur man ordnar sitt bröllop så att varken vuxna eller barn störs av varandra. Foto: Linda Broström - Lindísima

Så Får Du En Barnvänlig Bröllopsfest – Utan Att Det Stör
Så Får Du En Barnvänlig Bröllopsfest – Utan Att Det Stör

Barn på bröllop eller inte – frågan är onekligen laddad. Men barn på gästlistan behöver inte betyda kaos – eller en stelare fest. Bröllopsplaneraren Mariella Rietschel vet hur man ordnar sitt bröllop så att varken vuxna eller barn störs av varandra. Foto: Linda Broström – Lindísima

För några decennier sedan var det självklart att barn inte följde med på bröllop. I dag ser det annorlunda ut. Enligt bröllopskoordinator Mariella Rietschel från WeddingPlanner Stockholm.är det vanligare att brudpar med egna barn tillåter gästerna att ta med sina barn.

Hon upplever sällan att gäster ifrågasätter brudparets önskan om en barnfri fest.

– Om brudparet är tydlig i sin inbjudan om vad som gäller så brukar det inte bli några problem. Det flesta gäster respekterar barnfrågan, säger hon.

Foto: Sweet Ice Cream Photography/Unsplash

Att barnen kan störa under vigselakten och att de har svårt att sitta still och vara tysta under en flera timmar lång middag är vanliga argument till att brudpar vill att gästerna lämnar sina barn hemma. Dessutom kan det bli obekvämt för gäster som förväntar sig en vuxenfest att ha ett barn som närmsta bordsgranne.

– Många brudpar vill också undvika att barnens föräldrar ska behöva springa iväg och natta under middagen. Det kan kännas tråkigt om flera av gästerna inte närvarar vid till exempel talen, säger Mariella Rietschel.

Foto: Ben Rosett/Unsplash

Hennes främsta tips för barnvänliga bröllopsfester är att brudparet bekostar barnvakter som kan vara med under vigseln och kvällen.

– Det finns utbildade barnvakter som är vana att arbeta på event och bröllop. De tar ofta med sig aktiviteter och pyssel som barnen kan roa sig med i ett separat men närliggande rum.

Hur visar gäster som har med sitt barn respekt för brudparet och de andra gästerna?

– Givetvis ska inte barnen vara ett störningsmoment i festen. Man får vara extra hänsynsfull under bröllopets tysta och fina stunder, som till exempel under vigselakten och tal. Erbjuds inte barnvakt av brudparet kan man ta med sig en egen eller lämna barnet hemma, de har oftast roligare där. Och föräldrarna blir oftast mer avslappnade då också.

Powered by Labrador CMS