Bröllop

Mörk kostym klädkod – det här ska du bära på bröllopet

Mörk kostym, smoking och kavaj – vad gäller för klädkod? Här reder vi ut allt om klädkoder och ger tips för dig som ska gå på bröllop eller fest!

Brollopstorget
Brollopstorget

Klädkod: Kavaj

Så klär du dig enligt klädkoden kavaj:

1. Bär hela och rena byxor, inte jeans
2. Bär en passande kavaj
3. Bär skjorta och slips
4. Bär bruna eller svarta skor (sneakers funkar om det är ett enklare bröllop)

Står det ”klädsel: kavaj” på inbjudan innebär det antagligen att bröllopet är av det enklare slaget. Denna klädkod kräver inte en hel kostym, utan det lämpar sig bra med en blazer tillsammans med ett par byxor. Det ska dock passa ihop. Observera att jeans ska undvikas, det är ju trots allt ett bröllop! Däremot fungerar linnebyxor om det är ett sommarbröllop men då tillsammans med en passande kavaj.

Till detta bärs sedan skjorta och slips. Om ni däremot råkar veta att bröllopet är mer formellt, välj en hel kostym istället (den behöver dock inte vara mörk). Skorna kan vara antingen bruna eller svarta. Är det ett enklare bröllop? Då kan du bära vita sneakers (hela och rena givetvis!)

Läs också: Legoleken – sätt brudparets kommunikation på prov

Vad innebär mörk kostym klädkod?

Så klär du dig enligt klädkoden mörk kostym:

1. Bär en hel kostym i svart, mörkgrå eller mörkblå
2. Bär en vit skjorta med slips eller fluga
3. Bär svarta skor, gärna i läder

”Mörk kostym” på bröllop är antagligen den vanligaste klädkoden. Här krävs en hel kostym, i färgerna svart, mörkgrå eller mörkblå. Till detta bärs vit skjorta tillsammans med slips eller fluga. Notera att skjortor med knappar vid kragen, så kallad ”button down” inte är lämpligt tillsammans med en kavaj av det här slaget.

Lägg även gärna lite tid på att få kostymen så skräddad som möjligt, detta är något som man kan få hjälp med på de flesta återförsäljare eller uthyrningsställen. Till mörk kostym bärs svarta skor, gärna snörskor i läder (eller fejkläder).

Läs också: Tips på bröllopslekar – till minglet och festen

Klädkod: Smoking

Så klär du dig enligt klädkoden smoking:

1. Bär smoking i mörk nyans (smokingjackan kan dock vara vit)
2. Bär gärna svarta läderskor eller lackskor
3. Bär svart fluga

Ett smokingbröllop är ett elegant och påkostat bröllop, och gästerna ska såklart klä sig därefter! En smoking bidrar verkligen till en lyxig känsla, och behöver faktiskt inte nödvändigtvis vara svart. Den ska däremot alltid vara i en mörk nyans, med undantag för om du vill bära en vit smokingjacka. Denna går bra att bära under sommaren på ett bröllop, dock (som alltid oavsett färg på jackan) med svarta byxor till.

Smokingjacka till bröllop

Det finns olika typer av smokingjackor, där den vanligaste är den med så kallad schalkrage som ofta är i siden eller sidenliknande material. Den andra har en ”vanlig” krage likt den på en vanlig kavaj, men själva jackan är således mycket finare än en kavaj. Skjortan till en jacka med schalkrage har en ”snibbkrage” som kan vikas antingen innanför, bakom flugan eller utanpå på jackan. Det andra typen av skjorta har en något högre krage. Båda dessa typer av skjortor har stråveck på magen. Till denna är det även vanligt att bära ett så kallat midjeband.

Väljer du en skjorta utan stråveck, är det av en ”vanlig” skjortmodell, men är något längre och mer stärkt (och givetvis inte här heller med ”button down”-krage). Byxorna som används till kostym är av samma modell som vid frack, med revärer på sidan.

Till smoking bärs liknande skor som vid ”mörk kostym”, även lackskor passar bra. Man bär alltid svart fluga till smoking.

Läs också: DIY-bröllop i lada – enkla och billiga tips

Frack och högtidsdräkt

Så klär du dig enligt klädkoden frack eller högtidsdräkt:

1. Bär en svart eller väldigt mörkblå frack
2. Bär kavaj med slag i sammet eller siden
3. Bär en vit väst med vit fluga
4. Bär byxor med revärer
5. Bär svarta välputsade skor eller lackskor med svarta tunna strumpor
6. Bär eventuellt högtidsdräkt

Frack eller högtidsdräkt är den högsta i rang när det kommer till klädkoderna och bärs på formella fester och högtidsdagar – som bröllop. Fracken är alltid svart eller väldigt mörkblå, med en kavaj med slag i antingen sammet eller siden, och byxor med revärer. Under kavajen bärs en vit väst tillsammans med en vit fluga. Skjortan ska vara stärkt både på bröstet och vid kragen.

Högtidsdräkt eller frack?

Det är korrekt att bära hembygdsdräkt eller folkdräkt istället för frack, men här kan det vara bra att känna av vad det är för slags bröllop innan man väljer bort fracken. Det kan till exempel anses gammalmodigt och utklätt om det är ett modernt bröllop med många unga gäster.Till frack eller högtidsdräkt bärs svarta välputsade skor eller lackskor, med svarta tunna strumpor.

Det är ganska vanligt att inte äga en egen frack. Därför skriver många ”Frack/mörk kostym” som alternativ klädkod för att förenkla det för gästerna.

Klädkod på bröllop – tänk på det här

Vissa brudpar väljer att ange ”egna” klädkoder på sin inbjudan. Det kan vara ”sommarfin”, ”festklädd”, ”kalasfin” eller liknande. Detta kan upplevas väldigt förvirrande för gästerna. Det man antagligen syftar på är klädsel i stil med ”kavaj” eller ”mörk kostym”.

Är ni osäkra, kontakta brudparet och fråga! Med största sannolikhet tycker de nog antagligen inte att det är superviktigt att gästerna klär sig på ett visst sätt, i och med att de inte angett en formell klädkod – men de vill ändå att gästerna klär upp sig för fest.

Mer:

Drömbröllop säsong 4 – inspireras av kändisarnas bröllopshistorier

Foto: Tymonko Galyna/Shutterstock.com

Powered by Labrador CMS