Bröllop

Lana & Jhonny är Clarity Sweden: ”Vi har aldrig velat vara traditionella fotografer”

Ett av de stora besluten att ta inför er bröllopsdag är att välja ”rätt” bröllopsfotograf – ett val som inte alltid är så självklart. Bland mängden av bröllopsfotografer där ute sticker Clarity Sweden ut, med sin dramatiska och kraftfulla estetik. Vi fick en pratstund med paret från Gävle som har tagit bröllopspar världen över med storm.

Claritysweden

Vilka är ni bakom Clarity Sweden, och hur och när började ni med bröllopsfotografi?

Vi heter Lana & Jhonny och vi är Clarity Sweden. Vi bor tillsammans med våra 3 barn och 2 hundar i Gävle men jobbar över hela världen. Vi började jobba tillsammans med bröllopsfotografi 2011, men fotade annat innan dess.

Bröllopsbilder är ju bokstavligt talat de man ser tillbaka på när man minns bröllopet. Upplever ni att det är extra stor press att fota bröllop än att fota annat? Ett bröllop går ju till exempel inte att ”göra om” till skillnad från kanske andra fotograferingar.

Vi var alltid jättenervösa inför ett bröllop under våra första år. Man får inte misslyckas med så viktiga bilder, och med det kommer en stor press på oss som bröllopsfotografer. Men med åren så kommer erfarenheten från att man utsätts för alla möjliga olika förhållanden, och man lär sig hantera dem. Man måste tro på sig själv och sin produkt, annars blir jobbet som bröllopsfotograf jättejobbigt! Vi sysslar inte så mycket med annan fotografering nu för tiden då bröllopen tar upp det mesta av vår tid, men det är definitivt en mindre känsla av press när vi fotograferar något annat.

Ali och Alex, Grasse, Frankrike Foto: Clarity Sweden

Om man tittar på er portfolio så ser man ganska snabbt att ni har en tydlig estetik i era bilder, som skiljer sig lite från hur man ser på ”traditionella” bröllopsbilder. Hur kommer detta sig och hur har ni hittat fram till er stil?

Vi har aldrig velat vara ”traditionella fotografer”, utan vi ville hitta vårt eget uttryck i våra bilder. Vår estetik föddes genom att man som bröllopsfotograf exponeras till många olika situationer och väderförhållanden, som inte alltid de bästa tänkbara att fotografera i. Vi försökte då arbeta fram ett sätt att fotografera och redigera som gör att vi alltid ska kunna garantera oss själva och bröllopsparen vackra bilder var vi än befinner oss.

– När man som par väljer en bröllopsfotograf så förväntar sig att få det som visas upp i portfolion, och då är det upp till oss som fotografer att kunna verkställa det. Ibland så fotograferar vi med helt hysteriskt vackra vyer, men vi vill att bilderna ifrån något enklare förhållanden ändå ska kännas lika spektakulära. Så vi arbetade fram ett sätt som gör detta möjligt genom att ge bilderna mer dramatik. En stor anledning till att vi kan ta de bilder vi gör är att vi lägger stor vikt vid att få kunden att lita på oss och vår vision. Om man inte får tilliten, så kommer det att skada bilderna. Paret måste känna en trygghet med dig som fotograf för att kunna öppna upp sig och visa sina känslor.

Fotar ni allt tillsammans eller tar ni uppdrag var för sig?

 Vi fotograferar numera inte alltid tillsammans, men vi har nästan alltid en till fotograf med oss. Många vill följa med oss för att se hur vi arbetar, och det tycker vi bara är kul. 

”De vi har tyckt absolut mest om är de bröllop där vi spenderar flera dagar med paret och deras familj. Då har det till och med känts jobbigt att lämna dem efteråt – det känns ju som vi har fått nya vänner!”

Har ni några personliga favoritplatser/bröllop utav de ni har fotat?

Lana & Jhonny är Clarity Sweden

Att få åka runt och se så många vackra platser som vi får göra är helt fantastiskt! Man blir helt förbluffad över den skönhet som finns här i världen. Många gånger har vi tänkt att ”den här platsen är den vackraste vi någonsin sett” och sen några veckor senare så tänker vi samma sak igen… därför är det nog nästan enklare att välja ut några bröllop som betytt mycket för oss. De vi har tyckt absolut mest om är de bröllop där vi spenderar flera dagar med paret och deras familj. Då har det till och med känts jobbigt att lämna dem efteråt  det känns ju som vi har fått nya vänner! 

– Alla par har hållit kontakten efteråt med oss och det är vi så glada för. Vi får vara med på en av de största dagarna i deras liv, träffa alla de håller kära och dela denna upplevelse med dem. Det finns något otroligt starkt i detta och det binder oss samman med brudparen på ett väldigt personligt plan.

Ni fotar ju både bröllop i Sverige och utomlands. Har ni någon drömlocation ni vill fota på?

Vi hade en dröm om att få fotografera ett bröllop i Kazbegi i Georgien, till nyligen då vår dröm gick i uppfyllelse. Nu är det nog Lofoten, Nya Zeeland, och Australien som är våra drömlocations.

Många förvånas nog över att det är ganska dyrt att anlita en duktig fotograf till bröllopet. Vad brukar ni svara på det?

Jordan & Devin, Phonenix, USA Foto: Clarity Sweden

Bröllopet är en av livets viktigaste händelser och en fest för kärleken. Familj och vänner kommer vara där för att fira parets kärlek på ett sätt som de aldrig gjort förut. Mycket pengar kommer att läggas på tillställningen men de mesta av vad de pengarna går till finns inte kvar efteråt. Minnen försvinner med tiden och om man inte dokumenterar bröllopet så finns det till slut inget kvar. Vill man vara säker på att ha dessa minnen kvar och för minnas den fina tillställningen så vacker som den var då – behöver man en professionell fotograf. 

– Människor i allmänhet ser det som att vi inte har så mycket kostnader, och ifrågasätter då varför ska det vara så dyrt att anlita en fotograf. Det många inte tänker på är att det går åt väldigt mycket tid på varje kund; fotografering, redigering, kontakt, möten, mail, fakturor, ekonomi, beställande av resor och hotellrum, restider, hitta platser att fotografera på, med mera. Vi har också stora summor som går till ny utrustning, redigeringsprogram och så vidare. Så, för ett hållbart företagande så behöver vi helt enkelt ta de här priserna. Sen finns ju givetvis andra aspekter; som att vi som alla andra vill tjäna något på det vi gör!

Till sist: Har ni några bra tips på hur man hittar man den fotograf som passar just ”oss” som brudpar, och hur ska man tänka kring valet?

1. Vi rekommenderar att träffa fotografen innan ni bokar. Om ni inte kan träffas i verkligheten så är videosamtal riktigt bra, då det kan kännas lite mer som att träffas på riktigt och ni kommer att känna er säkrare på att ni gjort rätt val. Det är jätteviktigt att man känner sig bekväm med personen som ska fotografera ens bröllop! Tillit till sin fotograf är som sagt en av de viktigaste faktorerna för att det ska bli bra bilder.

2. Titta noggrant igenom fotografens bilder och få en känsla för stil och berättarteknik; du måste vilja se dig och din familj i dessa bilder. Vi skulle vilja säga att det är lika viktigt som en tatuering då dessa bilder ska vara med dig resten av ditt liv – ingen vill väl gå runt med en dålig tatuering resten av livet?

3. Priset är självklart en stor del av vad som är möjligt när det kommer till fotograf. Men tänk på att det här är en så pass viktig dag och att du vill ha den så vacker som möjligt; att hålla tillbaka på den här posten är något som vi inte rekommenderar. Då finns det antagligen annat som ni kan hålla tillbaka på under bröllopsdagen, som ni inte kommer att ångra efteråt.

4. Har fotografen erfarenhet av att fotografera bröllop? Detta är antagligen det första ni ska ta reda på.

Gå in på Clarity Sweden där ni kan titta igenom den magiska portfolion, och kontakta Lana & Jhonny om ni vill att de förevigar er stora dag!

Powered by Labrador CMS