Läderbröllop: 3-årig bröllopsdag – tips på firande och läderpresenter

Grattis till tre år som gifta! I år firar ni läderbröllop, vi tipsar om hur ni kan fira eran tre-åriga bröllopsdag och vad ni kan ge varandra för presenter i läder.

Firar ni 3-årig bröllopsdag? Grattis till läderbröllop.

Att fira eran bröllopsdag är ett fint sätt att påminna varandra om varför ni gifte er och att fira kärleken. Första året är bomullsbröllop, andra året är pappersbröllop och tredje året är läderbröllop.

Vad heter alla andra bröllopsdagar? Här är hela listan!

Varför heter det läderbröllop?

Det var i mitten av 1700-talet som vi började fira årsdagen av bröllop i Sverige. När ni har varit gifta i tre år kallas det för läderbröllop. Äktenskapet börjar bli stabilare och mer slitstarkt – precis som läder. Efter två sköra år av bomull- och pappersbröllop, är det dags för ett starkare material.

I början är lädret ofta glansigt, sedan slits det i ur och skur, i med och motvind. Men även fast missfärgningar och små slitningar ger lädret ett annat utseende, så står det precis lika starkt. För att inte glömma att det blir ljuvligare ju mer åren går.

Hur firar man läderbröllop?

Kärleken är alltid värd att fira och eran bröllopsdag likaså. Tre år är kanske inte mycket för världen, men för äktenskapet har ni tagit er förbi de två första tuffa åren. Stort grattis till er.

Så – vad ska ni göra på er tredje bröllopsdag? Börja med att visa varandra uppskattning, det är lätt att man glömmer det när man varit med varandra i några år. Sedan är det upp till er, kanske gå på en romantisk dejt, ge varandra en läderpresent och låt dagen handla om er.

Ni kan lära er säga "jag älskar dig" på olika språk, det är både romantiskt och roligt.

Vissa väljer att förnya sina äktenskapslöften.

Present till läderbröllop

Enligt den gamla traditionen ska mannen ge en gåva i läder till sin hustru, men idag är det lika vanligt att båda parter ger varandra en gåva oavsett kö.

Läderbröllop firar ni såklart med en läderpresent. Oavsett om det är en i riktigt läder eller PU-läder så finns det många fina gåvor. Vi listar några tips i olika prisklasser för att ni ska kunna anpassa presenten till just eran budget.

  • Klockrem till favoritklockan.
  • Nyckelring till hemnyckeln.
  • Väska eller laptopfodral.
  • Bordsunderlägg för veckans alla middagar.
  • Skärp, något som håller byxorna uppe år efter år.
  • Matchande läderjackor.
  • Skor eller klackar.
  • Möbel, har ni varit sugen på en lädersoffa? Unna er på bröllopsdagen.
En läderpresent kan till exempel vara en väska eller laptopfodral i läder.

Kom ihåg att det ofta går att gravera läderprodukter. Du kanske vill inkludera ett fint meddelande i läderpresenten?

Vi ses nästa år, då är det dags för blomsterbröllop.

Powered by Labrador CMS