Bröllop

Får man streama musik i kyrkan? 5 vanliga frågor om musik under vigseln

Musik är ofta en stor del av vigseln. Psalmer, solister, in- och utgångsmarscher, orgel och musikinstrument är exempel på olika inslag, och det finns ofta stort utrymme för brudparet att själva utforma sin vigselmusik. Reglerna kan dock variera från församling till församling, och det är numera inte tillåtet att streama musik från Spotify i kyrkan.

Musik I Kyrkan
Musik I Kyrkan

Här reder vi ut några vanliga frågor när det kommer till musik under vigseln.

Får vi streama musik från Spotify i kyrkan?

Nej. Spotifys tidigare tjänst Spotify Business upphörde den 31 mars 2019, vilket innebär att det abonnemang som kyrkorna tidigare använde hos musiktjänsten inte längre är tillgängligt. Om ni har egna privata Spotifykonton, gäller inte dessa för uppspelning av musik utanför slutna sällskap. Eftersom vigseln räknas som en gudstjänst, och är därmed öppen för allmänheten, faller den inte under ”kategorin slutet sällskap”.

Men hur gör vi om vi vill spela upp redan inspelad musik?

Musiken måste då vara köpt, antingen digitalt genom en musiktjänst eller på CD-skiva. Ni kan då ta med er musik på en USB-sticka eller på en CD, och spela upp i kyrkan. CD-skivan måste vara ett originalexemplar, då Svenska Kyrkan enbart tillåter uppspelning av musik där upphovspersonerna gett sitt samtyckte till utgivningen.

Kostar det något att ha musik i kyrkan?

Vill ni ha en kantor som spelar orgel under vigseln, så ingår det. Vill ni däremot anlita en utomstående solist som sjunger, betalar ni ett arvode till hen.

LÄS ÄVEN: Utgångsmusik: 75 minnesvärda låtar som får gästerna att dansa

Får vi spela vilken musik vi vill?

Generellt sett brukar det inte vara något problem med att kunna tillgodose brudparets önskemål. Inför vigseln träffar ni prästen och har ett vigselsamtal, där ni pratar om vad vigseln kommer att innehålla. Här kan ni bolla era idéer med prästen, och berätta hur ni har tänkt kring bland annat musiken. På svenskakyrkan.se kan ni hitta inspiration på psalmer, in- och utgångsmarscher, kärlekslåtar och annan musik som passar för vigseln.

Vad finns det för ljudutrustning i kyrkan?

Eftersom kyrkan är en plats där det spelas och sjungs mycket musik, brukar ljudutrustning såsom mikrofoner, högtalare och vissa instrument finnas att tillgå. Stäm av med prästen om det är så att något extra behövs, men räkna med att det mesta finns på plats.

Foto: limpido/Shutterstock.com, Bogdan Sonjachnyj/Shutterstock.com

Powered by Labrador CMS