Det här förväntas brudnäbben göra på bröllopet

Fakta om vem och vad en brudnäbb är finner du här.

Two,beautiful,little,bridesmaids,with,flowers,outdoor
Two,beautiful,little,bridesmaids,with,flowers,outdoor

De symboliserar livets gång och ses ofta gå först under vigseln. Här är allt du behöver veta om brudnäbben!

Om ni har kommit en bit in i planering av den stora dagen så har ni kanske redan valt ut brudnäbben. Men vad gör brudnäbben egentligen?

Symbol för livets gång

Brudnäbbens roll i bröllopet är att gå ner för altargången, men vad de gör varierar och de förväntas inte heller ta något ansvar. Beroende på vad brudnäbben har för uppgifter går de antingen före eller efter brudparet. De är en symbol för livets gång och därför ser vi dem ofta gå först, även framför brudtärnorna och bröllopsmarsalkerna.

Det betyder brudnäbb – har du också sagt fel?

Visste du att brudnäbb egentligen är ett samlingsnamn för alla barnen som går före brudparet? Brudnäbben betyder alltså hela gruppen av barn. Men idag kallar de flesta varje enskilt barn för brudnäbb och alla barnen för brudnäbbar.

Vanliga frågor om brudnäbben

Vem kan vara brudnäbb?

Det är brudparet som väljer brudnäbben. Ofta är det brudparets egna barn, syskonbarn, gudbarn eller andra barn som står paret nära. Ni kan välja att ha en eller fler brudnäbbar men vanligtvis brukar det vara mellan ett och fyra barn som utgör brudnäbben. Man kan både ha pojkar och flickor som brudnäbbar. Om det är en pojke brukar man kalla honom för näbb medan flickan kallas för brudnäbb.

Hur gamla ska brudnäbbarna vara?

Hur gamla brudnäbbarna brukar vara varierar men man brukar säga att de ska vara mellan tre och nio år – kör på det som passar er.

I Bröllopstorgets forum diskuteras både högt och lågt. En användare vid namn TS undrar om 8-10 år är för gammalt för en brudnäbb. Så här tycker användarna.

“Det är ju perfekt! Det är ju i den åldern man kan prata med dem om vad som gäller och deras insats i det hela. Små gulliga 2-3 åringar är gulliga men gör inte alltid vad som förväntas av dem.”

En annan menar att det inte spelar någon roll vilken ålder barnen är i.

“Vi kommer att ha vår 11-månaders tjej och vår 8 åriga-son. Det kommer att bli toppen. Har ingen aning om vilken ålder det brukar vara på näbbarna. Jag tycker man gör det man själv vill.”

Vill du veta hur tankarna kring brudnäbben går hos Bröllopstorgets forumanvändare? Läs forumtråden här!

Vad kan brudnäbben ha för uppgifter?

Ni bestämmer själva vilket ansvar brudnäbben ska axla, men ålder brukar ofta påverka valet.

Foto: Alinute Silzeviciute/ Shutterstock
Foto: Alinute Silzeviciute/ Shutterstock

Bära ringarna
Strö blomblad
Bära brudens slöja eller släp
Hålla brudbuketten under vigseln

Vad gör brudnäbben under vigseln?

Under vigseln brukar brudnäbben ha plats på första raden där föräldrarna eller kanske någon släkting väntar. Ibland får brudnäbben ansvara över brudbuketten när ringarna byts.

Vad brukar brudnäbben ha på sig?

Brudnäbben brukar har finkläder och oftast agerar bruden och brudgummen stilförebilder. De kan också ha en bukett som är en minivariant av brudens.

Vem betalar brudnäbbens kläder?

Om inte brudnäbben är brudparets egna barn brukar brudnäbbarnas föräldrar betala. Men om det skulle vara så att brudparet har särskilda önskemål, till exempel en viss klädsel, så betalar brudparet.

Vad heter brudnäbb och näbb på engelska?

På engelska heter brudnäbb flower girl och näbb heter page boy.

Artikelbild: AS project/ Shutterstock

Läs också:

10 uppgifter en brudtärna förväntas göra på bröllopet

Powered by Labrador CMS