Du är här Startsida / Inspiration / Vad är brudtärnans uppgifter under bröllopet? Vi har svaret. 
10 Saker Dina Brudtärnor Ska Göra På Bröllopet

Vad är brudtärnans uppgifter under bröllopet? Vi har svaret. 

Publicerad den november 17, 2020

Det är en stor ära att bli tillfrågad om att vara brudtärna men är också ett stort ansvar! Att vara brudtärna på någons bröllop är en bekräftelse på att du är en god vän som bruden absolut vill ha i sin närhet på den stora dag. Men titeln kommer också med ett stort ansvar, både före och under bröllopet. 

Vad har en brudtärna för uppgifter på bröllopet?

Till de vanligaste uppgifterna hör förstås att vara bollplank med bruden, som förmodligen har hundratals olika idéer om både det ena och det andra. Under själva dagen ska du dock vara behjälplig med diverse småsaker.

En del brudar har dock högre krav på dig som brudtärna. Vad sägs om en riktig personlig assistent? Jo, att vara till hjälp vid toabesök om bruden har stor klänning är faktiskt inte helt ovanligt. Du bör också ha koll på hela planeringen kring bröllopet ut i fingerspetsen. 


Vara i tid till vigseln

Viktigt att brudtärnan har koll på allt och då menar jag allt kring bröllopet! Vara i god tid innan vigseln så bruden inte behöver oroa sig i onödan innan. Vara stöttepelaren före, under och efter vigseln. Kom ihåg att bruden valt att ha dig där av en anledning – för att hon litar på dig till hundra procent.

 

Ha koll på det bruden inte orkar 

En av brudtärnans uppgifter är att hjälpa bruden med det hon inte orkar! Som brudtärna ska du kunna ge allt som bruden frågar efter. Det kan vara att ha koll på hennes mobiltelefon, läppstift eller nycklar, för hon vill ju knappast hålla koll på sin handväska under bröllopsdagen och kvällen. En brudtärna uppgift är att hålla koll hålla reda på detta.  

 

Ha koll på varje detalj 

Det finns nästan lika många uppgifter för brudtärnor som det finns för brudar. Från att vara med vid klänningsprovning till att ordna möhippa, pyssla dekorationer och hålla tal under en eventuell middag. Brudtärnorna ser till att släpet på klänningen ligger rätt. Brudtärnorna är helt enkelt brudens assistent och rätta till det hon inte ser.

 

Svara på ALLA jobbiga frågor 

Det kommer bli många frågor den här dagen, vart ligger toaletten  eller vilken tid börjar middagen? Vem håller tal och så vidare. Frågor som brudparet inte har tid att svara på – då är det dags för brudtärnorna att rycka in. 

 

Hon ska ha kul på sin dag

Det är inte lätt att äta när man är nervös. Men ett bröllop innebär en lång dag och natt med där brudparet står i centrum stora delar av tiden och mat är därför nödvändigt för att de ska orka med. Om blodsockret sjunker ska brudtärnorna se till att bruden får något i sig.

Det viktigaste är att bruden har kul på sin stora dag

Håll igång festen och se till att alla skrattar och har det trevligt. Men ha kul själv också det är ju trotts allt en fest. Det blivande bruden ska alltid sättas  i främsta rummet. En av den viktigaste uppgiften är att bruden måste känna efter vad som känns rimligt att be om. Vara väldigt tydlig med att förmedla till den/dom som blir tillfrågade som brudtärnor. Bra kommunikation mellan bruden och brudtärnorna är A och O.

Bildkälla: Tom Pumford/Unsplash

Vad hade du för  uppgifter som brudtärna? Dela med dig på Bröllopstorgets forum!