Därför är det inte tillåtet att skilja sig som katolik

För en katolik är äktenskapet heligt. Här kan du läsa allt om katolska bröllopstraditioner!

Äktenskapet är heligt enligt katolska kyrkan.
Äktenskapet är heligt enligt katolska kyrkan.

För en katolik är äktenskapet väldigt heligt – det kommer nämligen direkt från Gud. Därför går bland annat bikten att hitta bland katolska bröllopstraditioner, med tanken att paret ska kunna få en bra start på sitt liv tillsammans.

Den katolska kyrkan är en av de största kyrkorna i världen. För katoliker är äktenskapet ett sakrament, men vad betyder det egentligen? Och vad finns det för katolska bröllopstraditioner?

Äktenskapet är ett sakrament

Äktenskapet är ett sakrament i katolsk tradition. Katoliker anser att äktenskapet är en av de handlingar som kyrkan fått från Jesus. Det tillhör alltså de viktigaste och mest religiösa akterna.

De katolska sakramenten är:

  • Vigseln
  • Dopet
  • Konfirmationen
  • Nattvarden
  • Boten (att bikta sig och få göra bot)
  • De sjukas smörjelse
  • Ämbetsgivningen (när någon vigs till präst)

Katolska traditioner för vigseln

Eftersom den katolska kyrkan är väldigt stor rent globalt kan det skilja sig åt hur bröllopet utformas. Det vanligaste är att bruden har en vit klänning och att hennes pappa följer henne till altaret. Detta är en av de katolska bröllopstraditioner som visar att det handlar om att knyta samman släkterna.

Klädsel

Mannen har enligt traditionen mörk kostym, smoking eller liknande. Kvinnor som är med under vigseln i kyrkan har hatt och skyler urringningen med en sjal eller liknande.

Vigselförrättaren

Det är en präst som leder vigseln, eller i vissa fall en diakon.

Psalm

En katolsk vigsel kan börja med att prästen läser upp den här bönen:

Gud, du upphöjer akta makars förening till ett sakrament och gör deras förbund till ett tecken på Kristi förening med kyrkan. Hjälp XX och XX, som vill tjäna dig, att i sitt liv förverkliga vad de i tron har sett och lärt. Genom vår Herre Jesus Kristus. - Amen.

Äktenskapslöftet ges

Brudparet ger äktenskapslöften som prästen läser upp och svarar (förhoppningsvis) ja.

Ringarna växlas

Precis som i en traditionell kyrklig vigsel i protestantiska kyrkan sker nu ringväxlingen.

Förberedelser innan bröllopet

Så vad behöver brudparet göra innan det katolska bröllopet?

Bikten

Precis som vid alla bröllop finns det mycket som ska förberedas innan bröllopet. Lite mer specifikt när det gäller katolska bröllopstraditioner är att det rekommenderas att bikta sig innan vigseln. På det sättet kan paret få en bra start på sitt liv tillsammans.

Får man skilja sig som katolik?

Så här skriver Katolska kyrkan i Sverige på sin hemsida:

"För att äktenskapet ska ses som giltigt i kyrkans ögon är det viktigt att vissa villkor är uppfyllda: parterna måste till exempel ha gift sig av fri vilja (så kallade tvångsäktenskap godkänns inte). De ska ha för avsikt att äktenskapet ska vara livslångt och de ska vara öppna för att ta emot barn.

Om dessa villkor inte varit uppfyllda vid äktenskapets ingående, kan man i efterhand få sitt äktenskap annullerat (eller bättre: ogiltigförklarat). En ogiltigförklaring, som kyrkan tillåter, är inte samma sak som skilsmässa. Det är ett fastställande att det från första början aldrig funnits ett sakramentalt giltigt äktenskap. Man kan till exempel inte få en annullering bara för att man inte längre är kär."

Får homosexuella gifta sig katolskt?

Nej, homosexuella får inte ingå i ett katolskt äktenskap. Den katolska kyrkan i Sverige accepterar homosexualitet, men viger dem inte in i äktenskap.

Powered by Labrador CMS