Brudens far: Uppgifter, placering och bröllopstal

Här går vi igenom uppgifter man har som brudens far på ett bröllop.

Bruden med hennes far.
Brudens far håller oftast tal för sin dotter.

Även om det i dag är vanligast att brudparet själva planerar bröllopet och sköter det mesta, så finns det uppgifter som måste överlåtas till andra - som att hålla tal. Därtill kan man förstås ge sina gäster uppgifter, som när man ber någon vara toastmaster eller toastmadame. Men vilka uppgifter kan man överlåta till brudens far?

Brudens far kan hålla tal

Man brukar säga att brudens far ska hålla det första talet, det så kallade välkomsttalet. Ett välkomsttal kan även hållas av värdparet, om det finns ett sådant. I dag är det dock vanligast att brudparet själva är värdpar, men då kan man låta toastmaster eller toastmadame hålla välkomsttal, om det finns en sådan. I så fall håller brudens far nästa tal, det första talet efter välkomsttalet.

I brudens fars tal brukar han rikta sig till brudparet, men ofta med extra fokus på sin dotter. Han kan berätta historier om hur hon var som barn, eller annat om sin dotter. Därtill brukar han välkomna brudgummen till familjen.

Brudens far kan föra sin dotter till altaret

Att föra sin dotter till altaret är knappast någon vanlig tradition i Sverige, och det är även ganska omdiskuterat. Detta då det egentligen handlar om att lämna över sin dotter till brudgummen, vilket vanligtvis förknippas med arrangerade bröllop. Väljer man att lägga till detta på bröllop i dag så handlar det förstås inte om detta, utan snarare för att man tycker att det är en fin detalj att låta sin pappa vara delaktig. I dag finns även andra varianter på detta, till exempel att brudens mor eller någon annan viktig person får lämna över bruden.

Brudens föräldrar kan vara värdpar

Förr var det vanligt att brudens föräldrar var värdpar, och även att brudens far skulle betala bröllopet. Detta är knappast vanligt i dag, utan nu för tiden betalar brudparet själva för sitt bröllop. Med det sagt kan man förstås överlåta detta till någon annan, om man själv inte vill planera - och om de som får ansvaret vill ha det. Detta innebär alltså att man kan låta brudens föräldrar vara delaktiga i planeringen, och kanske till och med hålla i bröllopet, även om man betalar för det själv.

Brudens far: Placering vid bordet

Vid bröllopsmiddagen ska brudgummen sitta till vänster om bruden. Till höger om bruden sitter vanligtvis hennes far, och till höger om honom sitter hennes mor. Vid bröllopsmiddagen har brudens far alltså en central placering intill bruden, enligt tradition.

Med det sagt så finns det knappast några måsten eller regler i dag, och man kan göra precis som man vill när det gäller såväl bordsplacering som uppgifter vid bröllopet. Brudens far kan få flera uppgifter än dessa, eller inga alls. Han kan placeras intill bruden vid bröllopsmiddagen, eller någon annanstans - eller så har man helt enkelt fri bordsplacering.

Powered by Labrador CMS