Blanketter och priser: Så byter du efternamn

Så här gör du för att byta efternamn efter att du har gift dig. Läs allt du behöver veta.

Hur du anmäler till skatteverket att du vill byta efternamn
Hur du kan byta efternamn efter du gift dig.

Efter att man har gift sig väljer många att byta till sin partners efternamn, traditionellt tar man makens efternamn men i dag kan det lika gärna vara tvärtom eller att båda två tar bådas namn. Här är allting du behöver veta om att byta efternamn efter bröllop, och hur det går till steg för steg.

Bra att veta när man ska göra namnbyte

Det första som kan vara bra att känna till är att du behåller ditt efternamn om du inte ansöker om att byta. Vill du inte byta efternamn så behöver du alltså inte göra någonting alls.

Du kan byta efternamn när du vill - inför vigseln, efter eller en tid senare. Det går även att byta namn flera gånger, om du till exempel ändrar dig senare kan du ta tillbaka ditt eget efternamn, eller välja att ha båda namnen.

Max 2 efternamn

Om någon av er har två efternamn så kan det vara bra att tänka på att man bara får ha max två efternamn. Om du redan har två efternamn så måste du alltså välja bort ditt ena namn om du tar din partners efternamn, och om din partner har två namn så kan du antingen ta båda dessa eller ett av namnen och ditt eget.

Det kostar ingenting att byta efternamn i samband med vigsel

Att byta efternamn kostar vanligtvis 1800 kronor, men i samband med en vigsel är det kostnadsfritt. Vill ni bilda ett helt nytt efternamn, till exempel slå ihop båda era efternamn till ett efternamn eller hitta på något tillsammans, så ansöker ni hos PRV istället för Skatteverket.

Många dokument som behöver uppdateras efteråt

När du, eller din partner, har bytt efternamn så måste ni även ändra körkort, ID-kort, pass, bankkort och andra kort med namn på. Kom ihåg att ändra namn på prenumerationer och på diverse avtal så att det inte blir några problem med post och liknande, förutsatt att du endast byter namn och inte lägger till.

Så byter du efternamn – steg för steg

1. Bestäm vilket namn ni ska ha, vem som ska byta eller om båda ska lägga till varandras namn.

2. Ta fram blanketten för byte av efternamn, den heter SKV 7502 och finns på Skatteverkets hemsida.

3. Skicka in ansökan. Detta kan göras inför eller efter bröllopet. Görs det senast i samband med vigseln så är det kostnadsfritt.

4. Skatteverket skickar ut en bekräftelse när namnändringen har gått igenom.

Powered by Labrador CMS