Bröllop

Att byta efternamn – frågor & svar

När man ska gifta sig kommer oundvikligen efternamnsfrågan på tal. Ska man behålla sina gamla namn? Välja den enas? Eller kanske ta ett helt nytt namn? Här reder vi ut lite vad som gäller med efternamn.

Shutterstock 284165645

När man ska gifta sig kommer oundvikligen efternamnsfrågan på tal. Ska man behålla sitt gamla namn? Välja den enas? Eller kanske ta ett helt nytt namn? Här reder vi ut lite vad som gäller med efternamn.

Hur går man till väga om den ena partnern ska ta den andras efternamn?

Då skickar ni in en ansökan till Skatteverket som godkänner er namnansökan. En ansökan om at byta efternamn är helt avgiftsfri och kan göras här.

Hur lång tid tar det att få nytt efternamn?

Det finns två olika typer av ansökan ni kan göra för att byta efternamn hos Skatteverket. Den ena är avgiftsfri och den andra är med en avgift. För avgiftsfria efternamn tar det mellan 8-12 veckor att få namnet registrerat hos Skatteverket om ni väljer den ena partnerns efternamn. Ifall ni skulle välja ett efternamn med avgift, till exempel ett helt nybildat efternamn eller ett efternamn som funnits i släkten tar det 4-8 veckor att få namnet registrerat hos Skatteverket.

Kan båda ha kvar sina gamla efternamn efter en vigsel?

Ja, det går bra. Gör ni ingen anmälan om namnändring så behåller ni era nuvarande efternamn. Då registreras bara vigseln och inget annat.

Kan man ha två efternamn?

Ja, ni kan byta till att ha ett dubbelt efternamn som är bildat av era efternamn.

Hur gör man för att heta bådas efternamn med ett bindestreck mellan?

På Skatteverket går det att både lägga till eller att ta bort bindestreck mellan efternamnen och även att ändra ordningsföljden mellan efternamnen.

Vilka namn kan man ta i släkten?

Kravet för att byta till ett gammalt släktnamn är att ingen av dina föräldrar har burit efternamnet eller har det idag. Efternamnet ska ha burits i rakt nedstigande led i minst två generationer och det ska ha funnits i släkten senast inom fyra generationer.

Om man i samband med vigseln vill ändra stavningen i efternamnet, går det?

Förutsättningen för att ändra stavningen i efternamnet är att inte uttalet av efternamnet förändras, annars kan det inte godkännas som stavningsändring.

Kan man lägga till -son eller -dotter?

Ja, det kan ni. I alla fall om ni väljer något av era föräldrars namn och lägger till ändelsen.

Hur gör man om man vill ha ett helt nytt efternamn?

Då gör ni en ansökan hos Skatteverket om att byta till ett nybildat efternamn.

Kan man hitta på vilket efternamn som helst? Vilka regler gäller?

Inför att byta till ett nybildat efternamn finns flera olika kriterier ni behöver läsa innan ni skickar in eran ansökan och det ingår en avgift att betala innan ni skickar in en ansökan. Bland annat får namnet inte väcka anstöt och leda till obehag. Ni får heller inte ha ett förnamn som efternamn. Läs mer om att byta efternamn här.

Källa: Skatteverket

Foto: IVASHstudio på Shutterstock.com

Se i videon nedan: Här är bröllopstrenderna 2020 – enligt bröllopskoordinatorn

Powered by Labrador CMS