Är det okej att låta gästerna betala för bröllopet? 

När man bjuder in till bröllop, är det okej att ta betalt av sina bröllopsgäster för att de ska ska delta? En så kallad kuvertavgift råder det delade meningar om, vissa tycker att det absolut är rimligt att be sina gäster om en sådan avgift, medan andra inte alls håller med. Läs mer om det betalning och bröllop här! 

Är det okej att låta sina bröllopsgäster betala för att komma på bröllopet?

Är det okej att låta sina gäster betala för att delta under ett bröllop? Det råder delade meningar om denna situation. Vissa anser att det är helt okej att låta gäster betala en så kallad kuvertavgift, medan andra inte alls håller med – bjuder man på fest så gör man! 

Kuvertavgift på bröllop – ja eller nej? 

Här har vi samlat svar från olika personer som alla har en åsikt gällande huruvida det är okej att ta betalt av sina bröllopsgäster eller ej. 

"Bjuder man på fest så gör man

"Alltså bjuder man på fest så gör man. Alla har inte råd att betala så mycket. Dessutom anser jag det vara riktigt girigt att ta betalt. Skulle aldrig gå på det bröllopet trots att jag hade råd. Man ställer till med den fest man har råd med. Sen kan man önska bidrag till resa men ingen fast summa."

"Kommer vara tydliga i inbjudan"

"Vi tänkte ev ha festen på en resturang. Och att gästerna får betala sin middag själva och det som de vill dricka. Men vi kommer att vara tydliga i inbjudan att det blir deras present till oss. Vill inte att de ska betala för maten och dessutom komma med en present. Är man dessutom ute i god tid så hinner ju gästerna kanske spara ihop den pengen som det kostar att närvara på festen."

"Går hellre på ett bröllop där det bjuds på en torr kaka och vatten"

"Jag går hellre på ett bröllop där det bjuds på en torr kaka och vatten och alla är välkomna än ett bröllop med 3 rätters och tårta där jag får betala inträde och dom som inte har råd inte ens får delta i firandet."

"Ser inget fel i att ha en kuvertavgift"

"Fattar att det råder delade meningar om detta. Men jag personligen ser inget fel i att ha en "kuvertavgift", eller att man skriver att man gärna tar emot en penningsgåva. Jag och min make gjorde inte det, vi hade råd och tyckte att det skulle vara roligare att få lite "kreativa" presenter. Men samma år var vi på ett bröllop där vi betalade 500 kr vardera i kuvertavgift. Vi tyckte det kändes jättebra att kunna bidra till festen, och tog dessutom bort pressen i att hitta "den perfekta bröllopsgåvan".

"Man ska ha den fest man har råd med"

"Jag är av åsikten att man ska ha den fest man har råd med, punkt. Om du inte kan bjuda dina gäster på det du avser BJUDA på, så får du antingen minska på gästlistan eller BJUDA på något du har råd med." 

Svaren ovan kommer från följande forumtråd: Låta gästerna betala för bröllopet? Läs mer av tråden och var med och tyck till du också! 

Låta bröllopsgäster betala för boende – ja eller nej? 

Men är det okej att låta sina bröllopsgäster betala för boendet själva, eller måste brudparet stå för det? 

Det råder även delade meningar i den frågan: 

"Det har man fått bekosta själv" 

"Har varit på flera bröllop där man blivit tvungen resa för att delta och aldrig har boendet/transport betalats av brudparet utan det har man fått bekosta själv. Jag tycker det är helt fine! Man har ju ändå möjligheten att någotsånär påverka kostnaden själv."

"Inget som störde oss"

"Båda mina kusiner gifte sig där deras respektive hade sin släkt (Katrineholm/Stockholm) och alla vi "andra" såsom släkt och vänner fick resa till bröllopet. Ingen av dem stod för resa och boende utan det fick vi själva göra. :) inget som störde oss och nästan alla kom." 

"Gjorde ett kit för de som kom långväga" 

"När vi hade vårt bröllop hade vi många som kom utifrån, både från andra städer och länder. Vi hjälpte dem att boka hotell och lägenheter så gott vi kunde eftersom vi känner till staden bättre än de gör. Sedan gjorde vi ett kit för de som kom långväga, från andra länder, med kartor och lite annat som är bra att ha med sig på stan. Detta lade vi i en tygpåse vi tagit fram så alla de fick varsitt litet kit. Väldigt uppskattat!"

Svaren ovan kommer från följande forumtråd: Betalar vi boende för alla gäster? Läs mer av tråden och var med och tyck till du också! 

Powered by Labrador CMS