Bröllop

5 smarta tips för att hålla nere bröllopsbudgeten

Ditt drömbröllop behöver inte bli en dyrbar affär. Journalisten Anna Östberg har skrivit Smarta bröllopsboken om stora bröllopsdrömmar och liten budget.

Wedding Plan
Wedding Plan

Sliter du med bröllopsbudgeten? Får du inte pengarna att räcka? Det är inte en rolig känsla att bära på, den att pengarna inte finns för att köpa allt du vill ha till ditt bröllop. Men det finns hjälp att få.

Här får du 5 handfasta tips på en sundare bröllopsplanering som inte sätter dig i skuld månader efter bröllopsdagen.

Så här hittar du prisvärda vigselringar

Det låter så självklart, men börja med att leta i ditt eget smyckeskrin. Kanske hittar du smycken som du inte längre använder? Ta med dom till juveleraren som kan använda guldet till att skapa nya ringar. Köp till det guld som saknas på en pantbank. Leta på auktioner på nätet, där finns det mängder med ringar. Köp en ring för stenens skull som du plockar av för att använda i din egendesignade vigselring. Diamanter, eller briljanter som de heter när de slipats behöver inte kosta flera månadslöner. Leta efter briljanter som är gulaktiga i tonen och som innehåller orenligheter och ojämnheter. Det är ok att inte välja en briljant som väger fem karat!

Vintage är det trendigaste som finns just nu

Om du väljer att köpa en redan använd brudklänning kommer du att bli en brud i tiden. Att återbruka det som redan finns är rätt och visar att du tänker både på miljön och på din egen plånbok.

Besök secondhand- och vintagebutiker och du kommer att förvånas över att se hur välbehållna och välskräddade många brudklänningar är. Här kan du göra riktiga kap. Om du inte hittar vad du letar efter så kolla på nätet. Om du köper en vintagebrudklänning ska du se till att den tål en skonsam kemtvätt före din bröllopsdag. Det får gärna vara vintage, men det ska inte lukta vintage brukar jag säga.

Baka din bröllopstårta själv

Naked cake, trevåningstårtor, spetsar, ganachefyllningar, spetsar och frosting. En drömmig sommartårta med jordgubbar och massor med grädde? Ställ dig frågan vad för tårta du vill skära upp tillsammans med din make före brudvalsen. Gör det inte för komplicerat utan välj en tårta som du vet att du kan baka själv. Köp odekorerade prinsesstårtor på bageriet och välj din egen dekor. Eller baka den från scratch. Nätet är fullt av recept på fina och smakrika bröllopstårtor, men keep it simple om du nu inte är utbildad konditor.

Låt talen bli en del av underhållningen

I Sverige har vi en ganska nervös inställning till bröllopstal. De ska inte vara för långa och inte för detaljrika tycker vi, och vi fylls av oro för vad gamla moster ska avslöja. Jag har aldrig förstått ångesten och de negativa känslorna kring tal på en bröllopsfest. Om din toastmaster med skicklig hand och glimten i ögat portionerar ut talen över festens timmar blir de en fantastisk och underbar upplevelse.

Bröllopstalen är bröllopsgästernas tillfälle att hylla brudparet och att lyckönska dom inför framtiden. Talen är också en del av underhållningen som ger din bröllopsfest en nerv som inte kan köpas för pengar. Kanske framkallar de ett par glada skratt och några härliga minnen från förr? Tre minuter per talare är en bra tumregel.

Säg adjö till Bridezillan

Det kan inte sägas för många gånger, men att utvecklas till en Bridezilla under bröllopsplaneringen leder till stress, tårar och ångest. Vill du att allt ska bli perfekt på bröllopsdagen? Spenderar du på tok för mycket pengar på ditt bröllop? Dessa är ett par varningslampor. Det är inte värt det, säger jag som jobbat länge med bröllopsplanering.

Månaderna fram till din bröllopsdag ska vara en tid av lustfyllda känslor och härliga stunder, inte ledsamhet och urspårade shoppingrundor. Du har allt att vinna på att stilla dig och ta ett steg bort från din bröllopsplanering ett tag. Det ger dig lite distans och insikt om att bröllopet är en härlig upplevelse, men att livet inte står och hänger på det. Ta nya tag, andas lugnt. Prioritera bland dina önskemål för det ger dig en känsla av att du tar tillbaka kontrollen över din bröllopsplanering och du kommer att känna att Bridezillan i dig så sakteliga bleknar bort.

Artikelbild: Unsplash

Powered by Labrador CMS