Inlägg från: SpaceHorse |Visa alla inlägg
  • SpaceHorse

    Det här med vigselförättare..

    Hej!

    Allt det här kanske låter jättekrångligt och superkorkat, men jag vill ha mer info!

    Jag gifter mig nästa sommar. Det kommer vara en borgerlig vigsel utomhus.
    Jag och min fästman hade en fin idé om att låta en nära vän viga oss, men dessvärre verkar det inte fungera lika smidigt som i USA - i sverige kan visst inte vemsomhelst bli vigselförättare.
    Med det så fick vi dessutom höra att godkända vigselförättare i Stockholm bokas upp VÄLDIGT TIDIGT, och att man måste boka MINST ett år i förväg för att ha  en chans att få någon. Har ingen aning om hur mycket det stämmer dock.

    Hursomhelst så fick vi en tanke om att eventuellt ordna allt pappersarbete i förväg och liksom "smygviga" oss, och sedan helt enkelt ha en informell ceremoni inför folk på den tilltänkta bröllopsdagen. På så vis kan en vän "viga" oss iallafall. 
    Har dock väldigt lite koll på hur sånt fungerar. Jag antar vi blir tvugna att köra en liten vigsel med två vittnen om vi skulle göra på det här sättet? 
    Det tråkiga med det är att jag är rädd att det kommer ta för mycket av det speciella från den faktiska bröllopsdagen. Har vi redan vigt oss innan så känns det kanske inte alls lika magiskt när vi står där inför våra gäster...

    Så, till mina funderingar.
    1. Exakt hur långt tid i förväg brukar man behöva boka en vigselförättare i Stockholm? Vi gifter oss på Liljeholmen, vilket tillhör Stockholms kommun.

    2. Finns det absolut INGEN möjlighet för en nära vän att få tillstånd att viga? Inte ens ett tillfälligt tillstånd eller liknande? Någon som har den blekaste aning och som sitter på mer info än det man hittar när man gör en snabb googling?

    3. OM vi skulle "smygviga" oss i förväg - måste vi ha en formell ceremoni med vittnen?

Svar på tråden Det här med vigselförättare..