Inlägg från: Anonym (Juridik) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Juridik)

    Vid ett giftermål, hur påverkas JAG av hans skulder?

    Du kan aldrig tvingas ta över hans skulder vid eventuell skilsmässa. Under bestående äktenskap har ni även era egna pengar och skulder, ni är juridiskt sett fortfarande två personer och ni svarar enbart för era egna skulder. Vid en eventuell bodelning då gg ska delas tillämpas i svensk lag likadelningsprincipen. Var och en får först undanta sina skulder från sitt eget gg. Sedan läggs era bådas gg ihop i en pott som delas lika. Enkelt förklarat så "förlorar" den make som har mest giftorättsgods på att den andre har skulder eftersom man få måste dela med sig. Har båda mer skulder än tillgångarna är värda finns inget gg att dela på vid bodelning. Har du funderat på äktenskapsförord för att skydda dig själv mot att behöva dela med dig vid eventuell äktenskapsskillnad i framtiden?

  • Anonym (Juridik)

    Ursäkta att allt kom i en klump utan radbrytningar. Skriver från telefonen...

  • Anonym (Juridik)

    Precis som miisen har räknat är helt korrekt enligt vad jag fått lära mig (läser till jurist). Man kan aldrig få - vid en bodelning utan som sagt så är det värsta som kan hända att du förlorar hälften av allt ditt giftorättsgods (efter att du som sagt räknat av dina skulder). Dock måste jag råda dig att inte stå på gemensamma lån som din man eftersom ni är solidariskt betalningsansvariga och borgenärer kan kräva att du betalar hela summan. Du kan kräva honom i efterhand men har han inga pengar så har han inte. Ta därför ALDRIG gemensamma lån!

  • Anonym (Juridik)

    Dessvärre har du redan strilat till det genom att stå på ett huslån med honom. Det viktigaste man kan göra är att ALDRIG skriva sig på samma lån. Väljer han att inte betala står du med hela lånet själv. Borgenärerna kommer kräva enbart dig eftersom du är mer solvent av Er två.

  • Anonym (Juridik)

    Alltså jag menar inte att man generellt inte kan stå på samma lån men du förlorar på att stå på samma lån som honom pga hans ekonomi.

Svar på tråden Vid ett giftermål, hur påverkas JAG av hans skulder?