• Lingva

    Värt att sminka sig hos sminkös/make up artist?

    Jag skulle nog förklara det så här...

    Att lära sig sminka är inte det svåraste. Är man någorlunda fast på handen, har åtminstone en uns konstnärlig känsla och lägger ner lite ihärdigt arbete kan vem som helst bli "makeupartist".

    Det som skiljer proffs från amatörer är inte deras titlar eller hur många kändisar de sminkat - egentligen. Det är deras ögon. Om de är observanta och har känsla för färg och form SAMT (en mycket viktig bit) är lyhördiga inför sin kunds önskningar och har lätt att förstå vad kunden menar och är ute efter.

    Eftersom jag själ är makeupartist och har jobbat med en hel del kollegor vet jag att det finns en hel drös makeupartister där ute som föredrar att köra sina egna race framför att följa kundens vilja. "Det här kommer du passa i!" eller "Detta är din färg" fast kunden tydligt visar att den inte alls håller med. Ibland ska man komma ihåg att hålla sig ödmjuk inför sina jobb och inte förutsätta att man själv vet bäst i allt. Det spelar ingen roll vad jag själv tycker att min kund ska ha för typ av skugga, för det är fortfarande kunden som känner sig själv och vet vad den trivs i.


     


    Så är det värt att betala för en makeupartist? Ibland. Och ibland absolut INTE. Leta efter någon som förstår DIN vision istället för någon som gör bra reklam för sig och tror den vet vad du ska ha, är mitt tips.


     


    (Och nej, jag försöker naturligtvis inte göra reklam för mig själv. Jag jobbar för tillfället inte längre i sminkbranschen och kommer inte ge ut mitt namn.)

  • Lingva

    Oj vilka stavfel jag lyckades få med. Och här går det uppenbarligen inte ändra i något inlägg i efterhand heller? Hm.

Svar på tråden Värt att sminka sig hos sminkös/make up artist?