• Anonym (vännen)

    Bjuden på väns bröllop..

    Bor nere i södra Sverige och har nu fått inbjudan till min goda väns bröllop.
    Vi träffas sällan och därför blev jag överlycklig.

    Tyvärr blev jag tvungen att tacka nej och detta grämer mig men på samma gång känner jag mig lite sur.
    Jag och min pojkvän är båda studenter och har därför ingen vidare ekonomi.
    Brudparet tar en kuvertavgift på 400kr/vuxen - ingenting ingår.
    Eller de bjuder på ett glas skumpa och bröllopstårta.
    Mat får man fixa själva - äta innan festen eller låna köket som finns i festlokalen.

    Jag frågade vännen om jag hade förstått rätt och det hade jag.
    För oss skulle denna kväll gå på runt 2500 kr.
    700 kr i kuvertavgift,
    200-300 kr i matkostnad,
    ca 500 kr i resekostnad (vi bor en del mil ifrån),
    500-1000 kr i dryckeskostnad (de har bar på bröllopsfesten)

    Nu till en fråga - hur kan man ta så mycket i kuvertavgift utan att något ingår egentligen?
    Vad betalar man egentligen för? 

  • Svar på tråden Bjuden på väns bröllop..
  • daniiel
    Jalle skrev 2012-07-10 22:39:42 följande:
    Seriöst? Det var banne mig det märkligaste jag har hört.....nästan så jag funderar på om det är på om det är på riktigt??
    Precis vad jag tänkte också...

    Inte för att jag har något emot kuvertavgifter, för jag tycker personligen att dom är toppen, men just i detta fallet var det väldigt märkligt som sagt. Kuvertavgift, utan att det täcker kostnad för något alls i princip och där gästen inte får veta vad pengarna går till.. nej, så gör man inte!
  • Nova

    Asså, förlåt. Men jag har jättesvårt att släppa detta. Jag förstår definitvt att folk väljer av olika anlednignar att ha kuvertavgift. Men det här?! Ska jag ringa henne? :P

    Ibland läser jag i den där trashigaste bröllops tråden är det nått som borde stå där är det här. Förlåt ifall jag låter för hård det är ju ändå din vän. men det är sjukt udda det här.

  • Picnick i det gröna

    Klart du har med det att göra, eftersom det är era pengar som hon vill ha! Så deras ensak är det inte!


    Anonym (vännen) skrev 2012-07-10 21:19:42 följande:
    Jag skrev:

    Hej vännen! Känns tråkigt att jag inte kan komma. Är lite nyfiken och tänkte höra vad kuvertavgiften går till eftersom maten inte gör det? ;)

    Tillbaka fick jag:

    Ja det är synd. Det har inte du med att göra, det är vår ensak. 
     
  • aviman

    Hahaha! Jag sitter här och asgarvar framför datorn!! Jag tycker att din vän (?) är helt otrolig alltså!
    Har ni inte med att göra vad ni lägger era pengar på? Menar hon på att det skulle vara en sorts "present" eller något att alla betalar 400kr/person för deras bröllop!?

    Hahaha, det här är ju helt sjukt - hur kunde hon eller brudgummen tycka att det här var en smart idé att skriva i inbjudningarna? Hur kom dom fram till att det var en bra idé att ta kuvertavgift när det inte serveras något där? Tomte Jag menar, hur gick den konversationen till? Guld i mun


  • sofiasmamma

    Det var något av det mest oförskämda jag har hört, både svaret du fick och att ta betalt för ingenting!


    Berättade för min man och han tappade bokstavligen hakan.

  • Anonym

    Håller verkligen med de övriga, en kuvertavgift är något man betalar för ett "kuvert" och det är ju maten. Tror nästan att det är som du skriver att ni betalar för deras middag som ni inte får vara med på.

    Där jag bor kostar tårtan kring 38-45kr biten. Sen är det ju om det är riktig skumpa då kostar den väl i alla fall runt 500kr men det blir väl inte mer än 100 kr per pers som mest.

    Nej, det var det konstigaste jag hört. Synd att du fick sådant kort snäsigt svar dessutom när du vågade fråga. Visserligen börjar jag vara stressad då jag ska gifta mig snart men inte säger jag åt mina ev gäster att de inte har med det att göra.

    Men måste bara få berätta......vi hittade en helt fantastisk lokal att ha vårt bröllop i. Ligger ut med vattnet så vi kunde komma med båt, gifta oss på brygga m.m. Men de ville ha 17000kr i hyra! Sen skulle vi få hyra möbler för det hade de inga i lokalen. Det samt kostnad för ett band, nästan 10000kr och mat ca 25000kr och dryck 14000kr skulle göra att jag skulle vilja ta ut 400kr i kuvuertavgift, men vi tog en annan lokal istället för 3000kr där möbler ingår. Det blir inte lika fint men det blir fest och vi bjuder alla våra 70 gäster på allt. Men i den andra lokalen hade kostnaden per gäst blivit långt över 1000kr/pers men då hade de ju fått mat - inte bara tårta och en glas skumpa.

  • Marylojs

    Det här är helt allvarligt det knepigaste jag stött på! Den "vännen" hade jag slutat räkna som vän tror jag, inte pga kuvertavgift som sådan eller upplägget med middag först, fest sen, utan för att det är uppenbart att gästerna ska betala för något annat, kanske deras kläder, ringar eller bröllopsresa fast de inte kan stå för det. 

    Hade det varit mina vänner hade jag gladeligen lagt 800 kr (från oss båda) på en bröllopspresent eller bidrag till bröllopsresa eller vad som oavsett upplägg på festen, men efter det svaret hade jag aldrig gått på bröllopet eller räknat henne som vän längre.  

  • Anonym (vännen)

    Lyckats få fram att det är festen vi betalar för.. tycker hon kunnat säga det direkt!

    Min vän får gifta sig utan mitt sällskap och jag tror jag backar lite efter detta. 

  • knyttan

    Jag tycker att det som nästan låter mest udda i hela det hära är att man kan "låna köket som finns i festlokalen"... så alla ska liksom glida in med varsin kasse och börja steka på mamma scans och sleva upp potatissallad?? Och sedan köpa dricka i baren? (följdfråga - får man ha med sig egen alkohol då för att liksom jämna ut det??) Och ska man sedan sitta lite hipp som happ i en festlokal och äta lite random mat som man haft med sig i en kasse, medans andra börjar shaka loss på dansgolvet eller hur sjutton tänkte dom där? Tror dom att det blir finfin partystämning av det?
       Nej en sådan bröllopsfest skulle jag inte käna mig så sugen på att gå på - och en sådan vän skulle jag nog inte sörja så mycket om hon försvann ut i periferin av bekantskapskretsen heller...

  • knyttan
    Anonym (vännen) skrev 2012-07-11 01:40:35 följande:
    Lyckats få fram att det är festen vi betalar för.. tycker hon kunnat säga det direkt!

    Min vän får gifta sig utan mitt sällskap och jag tror jag backar lite efter detta. 
    Alltså festen där den närmsta släkten får mat?? Förvånad Som resten (som betalar) inte är bjuden till?? Så oförskämt!! Eller har de en lokal med ohyggligt hög hyra som ska betalas?
Svar på tråden Bjuden på väns bröllop..