Inlägg från: ClaraH |Visa alla inlägg
  • ClaraH
    FruFiddeli skrev 2012-04-03 20:12:02 följande:
    Tack tack för komplimangerna=). Proffs blir jag aldrig, tycker egentligen inte det är så gott med tårtor och kakor (älskar dock godis och choklad framförallt=), men jag tycker det är fantastiskt roligt att skapa så det är en rolig hobby. 

    Krila: Visst är det huvudsaken att det blir gott och är man  inte van vid att göra tårtor men gärna vill göra egen efterrätt till bröllopet tycker jag cupcakes är perfek, för de kan man ganska enkelt få snyggt och man slipper täcka tårtor och såt! Sen kan man få cupekakes väldigt goda, man kan ju fylla dem med något om man tycker det blir för torrt. Jag brukar inte göra jätte mycket cupecakes, just för att jagh inte äter så mycket sånt men en jag gjorde till allahjärtansdag såg ut såhär och kanske hade passat bra på bröllop, himla enkel spritsteknik trots att det kanske inte ser ut så, ett litet tips är att söka på youtube, där kan man lära sig mycket=).


     
    Jättesnygg spritsning. Hur ser tyllen ut som du använder? Jag ska göra en bröllopstårta (ja, egentligen hela middagen) så jag är ute efter många tips.

    Läste på en blogg att man kan frysa en fylld tårta och låta den tina långsamt. Är det någon som har gjort det?
  • ClaraH
    Chicita skrev 2012-07-26 09:57:50 följande:
    Jag har inte gjort det själv, men mina tårtor har blivit frysta och tinade och ätna med glatt humör Flört

    Det är viktigt att du plastar in i minst två lager plastfolie, se till att få det så tätt du kan runt tårtan. Det är luften som blir kvar som kan göra att tårtan blir förstörd.
    Och om du snålar med plastfolien så är risken för frysbränna stor.

    Sen tinar man långsamt i kylskåpet, gärna under / inlindad i en kökshandduk.
    Det ska smaka precis som vanligt säger dom som gjort det.
    Jättetack för tipset! Har tårtorna blivit frysta helt färdiga eller bara odekorerade? Om det blev frysta helt färdiga, vad var det då ovanpå? Jag vet inte om jag ska våga mig på ett täcke i marsipan eller sp, eventuellt får det bli grädde eller smörkrämsdekoration. Är det svårt med ett täcke? I så fall måste jag frysa den. Jag kommer inte att hinna både tårta och mat på själva bröllopsdagen. Dessutom ska jag på ett annat bröllop dagen innan (!) så jag har inte tid då heller. Ibland blir det mycket av det goda  

    Jag har en massa mer frågor som jag skulle vilja ha svar på om någon vill. Jag vet att du chicita alltid är generös.

    Vi kommer att vara 14 personer på bröllopet. Räcker det att göra en tårta och hur stor ska den vara då? Jag hittade ett recept på tårtbotten här: http://johannastartor.blogspot.se/2011/02/recept-pa-tartbotten.html och tänkte använda det. Någon som kan bedömma om den skulle räcka?
  • ClaraH
    Chicita skrev 2012-07-26 10:32:05 följande:
    Den tårtan som jag tänker på och som jag vet har blivit fryst hade ett marsipantäcke och snäckskalsdekorering.


     Men jag tror det går precis lika bra med sockerpasta. Jag brukar nämligen frysa in min sockerpasta om jag beställer mer än jag behöver just för tillfället.
    Som sagt, bara man tinar långsamt så går det bra Glad 

    Om du inte har täckt en tårta förut med sockerpasta eller marsipan så kan det vara lite trixigt att få till det så där jätteslätt som man ser på alla bilder.
    Men det viktigaste är att det är knådat så det är varmt och smidigt och att man inte kavlar ut för tunnt (ca 4-5mm tjockt).
    Sen lyfter och sträcker man det lite samtidigt som man slätar till neråt om du förstår hur jag menar.
    För att vara säker på att tårtan inte börjar svettas så bör du fodra med en smörkräm, lättast är att bre det på tårtan först, och inte på själva locket.

    Jadå det ska räcka utmärkt. 
    Min minsta form är ca 13 cm i diameter. Men eftersom tårtan blir 11-12 cm hög när jag använder moussefyllningar så kan den lilla plutten räcka till 8-10 personer ändå (även om jag bara räknar med att den ska räcka till 6 st max Tungan ute)

     
    Tack så mycket för dina svar. Jag ska nog prova med sp i alla fall. Jag är ganska händig av mig sägs det, så jag får försöka i alla fall. Var får man tag i sp förresten?

    Förstag på några väldigt enkla dekorationer? De är väl bäst att lägga på efter att tårtan har tinat. Kan man lägga på rosor av smörkräm på sugerpasten eller förstör man då?  Sedan blir det en caketopper förstås.
  • ClaraH
    Chicita skrev 2012-07-26 11:26:57 följande:
    Om du inte vill testa ett av alla otaliga recept som florerar på nätet så kan du köpa färdig SP på kakburken eller tårtdecor.
    Jag rekommenderar den med vit chokladsmak.

    Upptäckte häromdagen att Gunilla Wall (som har gjort en jättebra dvd-kurs för tårtbakare som inte kan ta sig till en riktig kurs) också säljer sockerpasta och lite sånt i en webshop. Jag har inte handlat dom produkterna någon gång, men jag har hennes dvd.
    Och det var lite häftigt med olika smaker som hon erbjuder
    www.tartkonst.se/visa_produkt.asp?id=514&t=So...

    Hittade massa andra häftiga saker där med. 
    Som skal till praliner (färdiga chokladskal, bara att fylla) och annat jag inte sett någon annan stans...
    Måste handla lite nån dag tror jag.
    Undrar om jag inte behöver baka en kaka snart Oskyldig 
    Återigen stort tack. Jag ska kolla länken och tänker absolut köpa sp, då sparar jag en massa tid.

    När det kommer till dekorationer, tror jag att jag kommer att stämpla ut olika storlekar av röda hjärtan och samla ihop på tårtan. Inte så avancerat men det måste duga för denna gången. Jag kommer inte att ha tid för mer avanserade saker. Kanske kan sätta på lite silverkulor också.
  • ClaraH

    Tårtdekor var en mycket bra sajt. Det fanns mycket information där. Nu har jag bestämt mig för hur jag ska göra:
    1. göra tårtbotten ett par veckor innan och frysa
    2. ta fram tårtbotten och tina försiktigt en vecka innan, dela innan den är helt tinad. Nu gör jag fyllningen och bygger upp tårtan. Ställer in i frysen.
    3. två dagar innan tinar jag i kylskåp och lägger på sugarpasten och dekorerar.

    Jag har läst in mig på att det borde gå.

    Jag får väl lägga upp resultatet här sedan.
    Tack för alla tips!


  • ClaraH
    Chicita skrev 2012-07-26 15:08:00 följande:
    Det bör funka Glad

    Jag gör så här: 
    Dag 1 - baka bottnarna
    Dag 2 - fyll tårtan och låt stå i kylen över natten
    Dag 3 - Täck och dekorera tårtan.

    Servera, eller låt stå ytterligare nån dag i kylen Flört

    Det viktigaste om man gör tårtan i förväg är att tänka på att inte använda blöta ingredienser som fyllning (bär funkar inte jättebra, för bottnarna har gott om tid att suga åt sig fukten och det finns också tid att läcka igenom till tårtlocket.
    Det andra att tänka på är att det är ännu viktigare att fodra tårtan med smörkräm så att inte fyllningen kommer i kontakt med sockerpastan.
    Annars har man bara en blöt gegga att servera en dag eller två senare.
    Jag funderar på hallon-blåbärsmousse och vit chokladmousse som fyllning. Tror du att hallon-blåbärsmoussen kanske inte skulle funka? Eller du kanske menade mosade bär? Var skulle annars passa ihop med vit chokladmousse? (De vill inte ha någon mörk choklad).
  • ClaraH

    I tidigare inlägg har jag ju berättat att jag ska göra en bröllopstårta. Jag är nu rätt så klar på hur jag ska få till det med all planering, vilka bottnar jag ska ha osv. Men nu skulle jag gärna vilja ha er åsikt om fyllningar. Tror ni att dessa passar ihop. Nedifrån och upp: Hallonmousse, vit chokladmousse och överst och ett tjockare lager limemousse. Hallon och vit choklad verkar vara en klassiker, men jag blir lite osäker på om limemousse passar in. Personligen är jag jätterädd för att chokladmoussen ska vara för söt, men de vill inte ha mörkare choklad och det är lite philladelphia i också, så det kanske blir bra.

    Vad tror ni? Finns det andra kombinationer som skulle passa bättre ihop (tre lager)?

  • ClaraH
    Jalle skrev 2012-08-15 10:26:26 följande:
    Vi hade moussetårta på vårt bröllop. Browniebotten, limemousse med färska hallon och vitchokladmousse. Vi fick mycket beröm för tårtan och det var just kombinationen med det söta i botten och vit choklad och det syrliga av limen och hallonen som flera sa var kanon. Jag tycker själv att det blev väldigt gott!

    Här är receptet som jag använde (bytte ut jordgubbar mot hallon); bakochdessert.se/recept/visa-recept/lime-och-...
    Då kör jag nog på det i alla fall. Jag ska kolla in din länk.
  • ClaraH
    malli716 skrev 2012-08-16 08:51:55 följande:
    Jag har en fråga angående muffins. Varje gång jag bakar blir de så fina och höga men när de är färdigbakade och de har svalnat så krymper de ihop till en liten muffins i mitten av formen och släpper från kanterna. Så ser ju inte deman köper ut. Jag har provat massor olika recept men vet inte vad jag gör för fel. Det är så tråkigt att servera dem så och svårt att lägga på frosting eller glasyr. Någon som har tips angående det?
    Det händer faktiskt inte mig, men jag kan tänka mig några anledningar.
    Vispar du ågg och socker tillräckligt länge?
    Kan de vara så att de inte är klara när du tar ut dem ur ugnen?
    Brukar du överdosera med bakpulver?
    Prova med lite mindre bakpulver nästa gång och vispa ägg och socker lite längre.
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm