Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Visa era bröllopstårtor! :)

    FelizLane skrev 2012-02-20 19:44:15 följande:
    Då har du ju supertur!! Japp, rosa sidenband på tårtan. Vi får väl helt enkelt se hur det blir, jag är inte så rädd för kladd så jag bryr mig inte ;P Kanske plocker vi bort det kanske inte :)

    Ang blommorna, ja... Äh, jag tror inte man dör av att ha blommor på tårtan. Kan ju försäkra mig innan så dom inte är giftiga..  
    Nej man kanske inte dör, men man kan bli sjuk.
    Och jag vet inte, men jag skulle inte vilja att mina gäster blev sjuka efter att ha ätit något som jag serverar Flört
    Varför chansa när man kan köpa obesprutade och ätliga blommor?
  • Chicita
    Emma84 skrev 2012-02-21 11:23:33 följande:
    Chicita skrev 2012-02-20 19:06:25 följande:
    Bakar man själv och inte är van vid att täcka tårtor med sockerpasta eller marsipan (ja man kan faktiskt använda marsipan också, alla bröllopstårtor är ju inte kritvita Flört) ...
    Sen finns det ju faktiskt kritvit marsipan oxå!
    Kritvit marsipan har jag aldrig sett, men "extravit" marsipan brukar jag använda... Den är lite ivory-färgad. Men så länge inget kritvitt står precis bredvid den eller om man gör kritvita dekorationer så brukar ingen tycka att den är annat än just vit Glad

    Och du - det finns giftiga blommor.
    Det är bra att ni använder ätliga blommor på kondiset, men alla blommor är inte ätbara. Vissa är direkt farliga.
    Så det är bra att upplysa om att man ska vara uppmärksam på vilken typ av blommor man använder, om man ska använda äkta blommor.
    Och om man vill vara säker på att inte göra någon sjuk så ska man dessutom använda obesprutade blommor, eftersom att många av gifterna dom sprutar blommorna med kan vara direkt farliga vid förtäring även i små mängder.
  • Chicita
    Emma84 skrev 2012-02-21 11:48:11 följande:
    Jo, vi har "vit" och "kritvit" marsipan på jobbet - men jag, personligen, tycker att den "vanliga vita" är finare än den kritvita. Den är som du säjer, mer ivoryfärgad!

    Självklart finns det giftiga blommor!! Herregud, det är klart att det finns!
    Men jag menade bara att om hon valde ätbara blommor - så är dom ju garanterat giftfria, annars hade man ju inte kallat dem "ätbara". Right?
    Det är en lokal florist som förser vårt kondotori med blommor. De - om någon - vet ju vilka som är farliga och inte. Annars hade jag/vi aldrig vågat mej/oss på det Gud nej!
    Håller helt med dej, det hade ju blivit en katastrof om man serverade något som var/kunde vara farligt!

    Visst, vi har gjort en del "blom-tårtor" - men vanligt är det ju inte!
    Vanligast är ju de vita marsipantårtorna med marsipanrosor - i alla dess olika färger, på! Standard liksom
    Hur får ni marsipanen helt kritvit när mandeln är beige? Jag har hört att det är omöjligt...
    Det är ju som när man målar, om man har någon annan färg än vit i den vita färgen så är det omöjligt att få den helt vit igen sen även om man blandar ut den...

    Ok jag tolkade ditt förra inlägg som att "det är bara att lägga på blommor för dom är ätbara" Flört Men då är vi på samma bana Glad
    Usch tänk om någon vill ha äkta liljekonvaljer på tårtan exempelvis... Det kunde sluta i katastrof med kräk-kalas istället för bröllopsfest och kanske till och med ett hjärtstillestånd om fel person får i sig saft som läckt ut från stjälkarna... Skrikandes
    För att inte tala om att vissa blommor smakar illa och alltså kan förstöra tårtans smak...
    Jag är i alla fall jättenoga med typen av blommor om jag nu nödvändigtvis måste använda äkta blommor Flört

    Jag kan bli lite orolig när jag ser alla "gör det själv-tips" ibland eftersom att alla saker inte funkar så "smärtfritt" som tipsaren vill få det till. Och det kan leda till många ledsamheter.
    Det är bra att upplysa om både fördelar och nackdelar när man tipsar så att den som tar emot tipset själv kan välja om det är värt det...
    Blommor kan ha ohyra exempelvis. Det skulle inte vara så kul om det kryllar av bladlöss på tårtan när den ska skäras upp...
  • Chicita
    Emma84 skrev 2012-02-21 12:33:52 följande:
    Hahaha, nejnejnejnej! Nej gud nej! Du måste trott att jag var ur-korkad, hahaha!
    Tror du verkligen att det finns folk som skulle sätta liljekonvaljer på en tårta?! :-O Man blir ju nästan rädd för folk!  
    Jepp.. jag fick till och med frågan om det gick att ha färska liljekonvaljer på tårtan en gång, för bruden skulle ha liljekonvaljer i brudbuketten.
    Nu blev det aldrig av att jag gjorde den tårtan. Dom ville liksom inte förstå att jag är amatör, utan dom hade massa krav och grejer som jag inte kunde leva upp till. Så jag valde att säga ifrån att jag inte kunde göra deras tårta (och att dom inte bör lägga giftiga blommor på något ätbart Flört) men jag vet inte hur det gick sen...
    BlomAnna skrev 2012-02-21 12:36:59 följande:
    Jag har köpt extra vit kavlingsmarsipan från Örebro bagerivaror tror jag de heter. Den är ordentligt vit och marsipan är u så sjukt mycket godare än sockerpasta.
    Ja den är väldigt vit (som vi ju redan konstaterat) men om du lägger något kritvitt på den så ser du att den inte är just kritvit Flört
    Jag gillar både sockerpasta (finns med vit chokladsmak) och marsipan. Och sockerpastan är ju så mycket smidigare att jobba med... Jag har blandat 50% sockerpasta med extravit marsipan också ibland för att behålla marsipansmaken men få den lite vitare ändå, och smidigare Glad
  • Chicita
    moonlightgirl skrev 2012-02-21 12:49:18 följande:
    Vi hade en extra hög tårta.
    Så vi hade 4 bottnar. Dom två understa var chokladbotten med chokladbitar, dom två övre var vanlig typ sockerkaksbotten.
    Fyllning var (nerifrån) mörk chokladmousse med riven choklad, hallonmousse med hallon och översta lagret var vit chokladmousse.
    (min make älskar choklad och hallon så vi gick på det).

    Om du vill ha prinsesstårta men med en "twist" så kan du välja vaniljpannacotta som en fyllning, och sen ett lager med hallonmousse med färska hallon och ovanpå det grädde och en sista tårtbotten.
  • Chicita
    say yes skrev 2012-03-18 10:28:06 följande:
    Pagnie och solstice: Vilka fina tårtor!! Vet ni vad det varit för fyllning i? Skulle så gärna vilja ha en tårta där kakorna står direkt ovanpå varandra men har fått svaret fr flera konditorier att det bara går med sockerkaka och smörkräm och ingen moussefyllning eftersom kakan inte klarar att hålla uppe tyngden...men alla dessa ställningar som man kan ha i kakan då?? Någon som vet?
    Ursäkta uttrycket - men skitsnack! Tungan ute
    Jag vet att många konditorier säger så. Men jag använder moussefyllning i mina tårtor. Ok jag har sockerkaksbottnar också. 
    Sockerkaka - mousse - sockerkaka - mousse - sockerkaka

    Grejen är att man för det första ska ha en skärfast mousse. Och det kan alla konditorier fixa Flört 
    Och sen använder man pinnar inne i tårtan som håller upp våningarna. Alla våningar står på ett tårtfat i papp, så i princip så blir det som om man skulle stapla faten på varandra med pinnarna emellan. Det blir en sorts "osynlig ställning" eller hur man ska förklara det.

    Jag använder en sorts plaströr som är godkända för användning i mat. Men det går precis lika bra med träpinnar, typ blompinnar.

    Man tar understa botten, stoppar ner ca 6 pinnar i den, ställer nästa våning (med tårtfat) ovanpå, stoppar ner pinnar i den, osv...  
    Om jag som är en total amatör klarar av det, så borde ett konditori klara det. Annars är dom ju väldigt dåliga Tungan ute 
  • Chicita
    say yes skrev 2012-03-19 00:33:44 följande:
    Chicita och Solstice: Tack så jättemycket för infon!! Vad är skärfast mousse för ngt? Hur hade du det på ditt bröllop med tårtan, Chicita? Hallon/lime låter supergott, Solstice! Funderar själv på hallon/choklad..
    Skärfast mousse (eller tja fyllning över huvud taget) är när man skär en tårtbit och att fyllningen inte rinner ner i "hålet" som blev efter tårtbiten om du förstår hur jag menar Glad Det ska alltså bli en fin rak kant efter kniven om man skär en tårtbit, och inte "flyta ut" som exempelvis grädde kan göra...
    Enklast är att använda gelatin i moussen.

    Min tårta var (nerifrån och upp)

    Mörk chokladbotten med chokladbitar
    Mörk chokladmousse med chokladcrisp
    Mörk chokladbotten med chokladbitar
    Hallonmousse med hallon
    Sockerkaksbotten
    Vit chokladmousse
    Sockerkaksbotten

    Jag hade för lite gelatin i den vita chokladmoussen (den är lite känslig, den blir antingen rinnig, perfekt eller som en geléklump och jag ville inte riskera att den blev som en geléklump. Så den blev istället aningen rinnig)
    Det betydde att jag inte kunde täcka med sockerpasta för det blev för mycket tryck på fyllningen när jag skulle släta ut sockerpastan över tårtan (man måste dra lite i den för att få den så där slät och fin)...
    Så det blev hastigt och lustigt bestämt att det fick bli en gräddtårta istället. Och jag hade för lite grädde hemma... Så jag är grymt missnöjd med min tårta. Den fick inte ens en plats på min hemsida *hihi*
    http://smulan.webdon.nu/startsida.html

    Det här är den bild på tårtan som jag är mest nöjd med eftersom man inte ser den så bra Flört 


     
  • Chicita
    Ayla skrev 2012-03-20 11:41:39 följande:
    Tog mig friheten att göra om din bild och lägger upp den omgjorda här: 
    Något grynigt blev det men man ser hur tårtan ser ut.
    hehe.. den är sexkantig... Bara så ni vet Flört
  • Chicita

    Vi kanske ska återgå till TS och lägga in bild på de tårtor som man hade när man gifte sig.

    Och inte så mycket "funderar på detta"? 

  • Chicita
    Jane skrev 2012-03-27 13:32:01 följande:
    oj jag tänkte precis lägga in en bild och ville ha lite tips av er......finns det en annan tråd för sånt som någon kan tipsa om?
    Hittar massor med tårttrådar från speciella bagerier "gör XXX bra tårtor" osv. Eller "tårtor i göteborg" *typ*

    Annars...
    För er som vill baka själva:
    www.brollopstorget.se/Forum-1-15/m4145689.html

    Tips och idéer för tårtor. Även för de som vill baka själva:
    www.brollopstorget.se/Forum-1-15/m4112317.html 

    Sen börjar trådarna bli rätt gamla. Eller så ligger dom under fel kategori och därför hittar jag dom inte... 
Svar på tråden Visa era bröllopstårtor! :)