• NeutronStar

    Adoption trots möjlighet att få egna barn

    Jag har på några forum det sista sett en hel del trådar om par som adopterar trots att de (troligtvis, för man vet ju aldrig) kan få egna barn. Många verkar tro att de par gör det utav välgörenhet och bara vill "dra sitt strå till stacken", vilket resulterar i att barnet kommer känna att det står i tacksamhetsskuld till föräldrarna.

    Detta håller jag verkligen inte med om! Bara för att man adopterar ett barn trots att man kan få själv måste det väl inte vara som någon slags välgörenhet? Man kan väl längta lika mycket efter ett barn men ändå välja att adoptera? Vad tycker ni?

    En annan fråga också: Själv vill jag nog egentligen både adoptera och skaffa biologiska barn, men många verkar tycka att det kommer få det ena eller båda barnen att känna att de inte duger eftersom man skaffade ett nytt biologiskt eller adopterat... Vad tycker ni?


    Why is it that, as a culture, we are more comfortable seeing two men holding guns than holding hands?
  • Svar på tråden Adoption trots möjlighet att få egna barn
  • Oniq

    Jag har ett barn, en liten son som jag älskar oändligt mycket.
    Dock var allt som hade med graviditet och förlossning en ren mardröm vilket har gjort att jag och pojkvännen valt att inte 'bli med barn' igen.

    Ja, diskussionen om adoption har förekommit om det skulle vara på tal med en större familj.

    Jag älskar min son för att han är den han är, inte för att han bär på mina gener.
     

  • Dejli

    Jag har funderat mycket på det här med provrörsbefruktningar, ur ett sammhällerligt perspektiv eller hur man ska säga...

    Vill börja med att säga att jag verkligen unnar barn till alla som vill ha barn, och att jag på individnivå verkligen förstår att man vill använda sig av IVF - det kanske t o m blir aktuellt för mig då min sambo fått cellgifter i ung ålder, och vi vet inte om han är fertil längre... Detta är på intet sätt kritik mot de som väljer att använda sig av provrörsbefruktning.

    Sedan tycker jag det är viktigt för diskussionen vad infertiliteten beror på... det kan ju vara "yttre omständigheter", som cellgifter, skador på testiklarna eller vad som helst. Men om det är "ärftligt", är det verkligen rätt alla gånger då att föra sina egna gener vidare? Att eventuellt låta sina barn drabbas av samma skit som det är att vara ofrivilligt barnlös? Det börjar ju dyka upp en hel del barn till personer som själva var provrörsbarn, och tydligen är det inte ovanligt att särskilt pojkar ärver sin fars infertilitet.

    Jag har fått känslan av att denna fråga är mycket känsligare för män än för kvinnor, och att frågan om biologiska barn är viktigare för dem... Är det så? Och isf varför? Nu vet vi ju som sagt inte om min sambo ÄR fertil fortfarande, men vi har infryst sperma som det inte är något fel på, så vi är inte så oroliga för den saken... men han är ändå inte så positiv till adoption, även om det alternativet är bättre än inga barn alls. För honom är generna ganska viktiga...

    Det här med ärftlighet är iofs applicerbart på fler situationer än just infertilitet... det är ju inte helt ovanligt att kvinnor med väldigt ärftlig bröstcancer t ex väljer att inte skaffa biologiska barn. Om man är medveten om att man har gener som är kan orsaka en tidig och smärtsam död för en avkomma eller som på annat sätt orsakar stort lidande, hur ställer man sig till risken att föra den vidare? Nu pratar jag inte om typ funktionshinder/sjukdomar som man ändå kan leva bra liv med, utan saker som cancer, barnlöshet etc...

  • moonlightgirl
    passionsblomman skrev 2011-03-29 17:51:20 följande:
    Det är ganska förmätet att tala om alla dem som genomgår ivf och andra fertilitetsbehandlingar som om det vore självklart att de all är helt besatta av gener och att prompt föra sin egen arvsmassa vidare. Då talar man knappast lite ödmjukt bara för sig själv.

    Och det kan ju lätt konstateras att hade de åsikterna fått råda allmänt sett, så hade det aldrig blivit något Nobelpris till Robert Edwards heller.

    Det är också rätt okunnigt om man drar sambandet mellan antalet barn i världen som lider och antalet ofrivilligt barnlösa, till slutsatsen att det "bara är att adoptera" och att man skulle hjälpa så himla mycket mer om man slätte egot och adopterade ett av de stackars små barnen. Många av världens absolut fattigaste länder tillåter inga adoptioner alls. Många av de barn som man kan adoptera, är heller inte små doftande bebisar, utan bra mycket äldre barn. Det är en lite annan situation att adoptera då.

    Man ska nog akta sig ganska mycket för att förenkla världen och lösningarna på så oerhört svåra saker som både nöden bland människor i andra länder, förfarandet vid adoptioner och smärtan och resan som andra människor får göra när de upptäcker att de efterlängtade barnen uteblir. Oavvsett vad för lösningar man själv kan se utifrån och tycker sig kunna presentera, så kan det här bara upplevas inifrån och på individnivå.

    Dessutom är alla de här processerna långt mycket mer kostsamma både på det mentala och ekonomiska planet än de flesta har en susning om.

    Att man istället för fertilitetsutredning och hjälp, enligt vad som finns att göra för en själv, skulle tvingas hoppa över de försöken och istället "gå hos psykologen och lära sig acceptera livet som det blev" redan innan man ens fått försöka det som finns att försöka, det tyder verkligen inte på att man har begripit djupet och vidden av den sorg och smärta det är att vilja men inte kunna få barn. Här blir jag så upprörd att jag får gå från datorn för att inte skriva vad jag verkligen känner.

    Visst kommer man till en punkt där det är så att man får se bakåt och konstatera "Vi gjorde allt vi kunde. Men det gick inte ändå. Livet blev ett annat än det vi tänkt oss." När man kommit dit, behöver man bearbeta det och en samtalskontakt är säkert jättebra för de flesta. Det är det för dem som förlorat ofödda barn eller redan födda också. Precis som för folk som skiljer sig, förlorar jobbet eller på annat sätt "drabbas" av livets käftsmällar. INNAN det hänt, kan man inte bearbeta det, och INNAN man kommit till vägs ände, ser man ingen anledning att vika av i en korsning som pekar åt ett annat mål.

    Förstår man inte att alla människors väg inte är likadan som ens egen, har man en del kvar att omfatta med sitt förstånd och lite mer empatisk förmåga att träna upp.

    IVF och all annan hjälp för ofrivilligt barnlösa behövs. Äggdonation, spermadonation osv. Här kan det vara värt att påpeka att vården får man faktiskt ofta betala själv. Det är ingen gratisfix och det garanterar inte att man faktiskt får barn i slutänden. Tyvärr.
    Det är också  upplysningsvis så, att alla som kan genomgå en IVF tex, inte per automatik lika gärna hade kunnat adoptera. Vi hade inte kunnat det.

    Möjligheten att adoptera behövs. Och när det är en familjs val och möjlighet, så är det DET som är sättet man blir förälder på. Den processen är så lång, att man hinner landa i att "detta är vår väg". Det är inte en sämre väg eller en reservväg. Det är Vägen och det man längtar efter är sitt barn och att bli mamam. Precis som vem som helst som väntar sitt barn. Det är därmed inte så att det borde vara allas väg!

    Möjligheten att bli adopterad behövs också. För fler än som får chansen dessutom.
    Just eftersom blodsband sannerligen inte är allt, vore det många barn som verkligen skulle ha det bättre hos en ny mamma och pappa.
    Å andra sidan finns det inga garantier att ett par som tillåts adoptera inte också är dumma i huvudet och begår vidraiga handlignar mot ett barn. Inte ens de rigorösa utredningarna inför en adoption, kan garantera det.

    I den bästa av världar skulle det givetvis inte behövas några adoptioner över huvud taget, då inga oönskade barn skulle födas och ingen skulle vara för sjuk eller fattig för att ta hand om sitt barn, ingen som inte ville bli gravid skulle bli det och ingen som ville få barn skulle bli utan. Och dessutom skulle inga olämpliga föräldrar ha några barn, utan endast de odugliga skulle vara barnlösa. Givetvis av fri vilja, eftersom vi talar om en perfekt värld. OH! Javisstja! I en perfekt värld finns såklart inga usla människor alls! Vad BRA!
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    Mycket bra skrivet Passionsblomman. Jag känner själv att jag blev väldigt upprörd när jag läste vad folk skrivit. Jag och min sambo är ofrivilligt barnlösa. Våran största önskan är att vi ska få barn. Vi har genomgått utredningar för att se varför vi inte kan få barn och jag lovar det är inte smärtfritt varken fysikst eller psykiskt. När de kör upp en kateter i muffen och sköljer igenom för att kolla att att det är som det ska så lovar jag att det gör ont. Det är som en kraftig mensvärk sa de till mig. O jävlar i helvette vad det gjorde ont (på mig iallafall) och det var inget i närheten av en kraftig mensvärk, jag låg och grät. Men jag genomled detta för min och sambons önskan att bli gravida är så stor att det är en sådan jäkla besvikelse varenda månad mensen kommer igen. Något fel på oss kunde de inte hitta men likt förbannat bliv vi inte gravida. Någon provrörsbefruktning får vi inte då jag vägen för mycket och den kommunen vi tillhör får man bara hjälp tills man fyllt 38 år och det gör jag i år. Vi har även kollat på möjligheten att adoptera då vi pratat om det en hel del. Och en del får det att låta som att det är så jäkla enkelt att få igenomen adoption. Men det är fel. Vi som sambos får inte adoptera utan vi måste vara gifta och ska hellst ha varit gifta ett par år. Jag eller sambon får ansöka adoption som ensamstående men man får inte söka som sambos, helt sjukt enligt mig.

    Det är så lätt att skriva att man tycker att det borde vara på ena eller andra sättet och att vi barnlösa borde gå till psykolog för att aceptera våran barnlöshet istället för att gå en barnlöshetsutredning mm. Som passionsblomman skrev så har vi betalat för varenda blodprov,läkarbesök mm som vi varit på så nej det är inte gratis. Fattar inte hur man skriva sånna saker, längtan efter ett barn är så stark att det värker i bröstet varenda gång man gör ett graviditetstest och det är negativt, ingen som inte har detta problem själv fattar hur jobbigt det är och hur ont det gör att man inte får bli mamma. Jag älskar barn, jobbar med barn och har gjort i många år men längtan efter egna barn är stark. Även om vi adopterar ett barn så blir ju det barnen vårat barn och jag kommer att älska detta barn som om jag hade fött fram det själv. Ja visst en del av er skriver att man kan bli stödfamilj,fosterfamilj osv. Men det vet jag inte om jag fixar. Det skulle vara så smärtsamt när barnet ska tillbaka till sina biologiska föräldrar och man inte får ha kvar det hos sig. Ja jag vet att barn har rätt till sina föräldrar och att det ska vara biologiska föräldrar i första hand om det går. Men jag skulle nog inte fixa att lämna ifrån mig barnet igen fast man måste.

    Så tänk er för innan man skriver så sårande saker. Man vet inte hur det är för de barnlösa fråns man är i deras skor och har upplevt det själv.
  • Emblas Mamma
    Dejli skrev 2011-03-29 20:51:06 följande:
    Jag har funderat mycket på det här med provrörsbefruktningar, ur ett sammhällerligt perspektiv eller hur man ska säga...

    Vill börja med att säga att jag verkligen unnar barn till alla som vill ha barn, och att jag på individnivå verkligen förstår att man vill använda sig av IVF - det kanske t o m blir aktuellt för mig då min sambo fått cellgifter i ung ålder, och vi vet inte om han är fertil längre... Detta är på intet sätt kritik mot de som väljer att använda sig av provrörsbefruktning.

    Sedan tycker jag det är viktigt för diskussionen vad infertiliteten beror på... det kan ju vara "yttre omständigheter", som cellgifter, skador på testiklarna eller vad som helst. Men om det är "ärftligt", är det verkligen rätt alla gånger då att föra sina egna gener vidare? Att eventuellt låta sina barn drabbas av samma skit som det är att vara ofrivilligt barnlös? Det börjar ju dyka upp en hel del barn till personer som själva var provrörsbarn, och tydligen är det inte ovanligt att särskilt pojkar ärver sin fars infertilitet.

    Jag har fått känslan av att denna fråga är mycket känsligare för män än för kvinnor, och att frågan om biologiska barn är viktigare för dem... Är det så? Och isf varför? Nu vet vi ju som sagt inte om min sambo ÄR fertil fortfarande, men vi har infryst sperma som det inte är något fel på, så vi är inte så oroliga för den saken... men han är ändå inte så positiv till adoption, även om det alternativet är bättre än inga barn alls. För honom är generna ganska viktiga...

    Det här med ärftlighet är iofs applicerbart på fler situationer än just infertilitet... det är ju inte helt ovanligt att kvinnor med väldigt ärftlig bröstcancer t ex väljer att inte skaffa biologiska barn. Om man är medveten om att man har gener som är kan orsaka en tidig och smärtsam död för en avkomma eller som på annat sätt orsakar stort lidande, hur ställer man sig till risken att föra den vidare? Nu pratar jag inte om typ funktionshinder/sjukdomar som man ändå kan leva bra liv med, utan saker som cancer, barnlöshet etc...
    Ärftligheten för just cancer är inte SÅ hög,
    det är ca 5 % om jag minns rätt.

    En längtan efter egna barn kan vara otroligt stark!
    Och adopterar man får man aldrig uppleva känslan av ett nyfött barn, inte heller något å underbart som graviditet och förlossning,
    några som valt att adoptera i min bekantskapskrets och lite äldre, har fått sina barn som 18-24 månader.
    Känns kanske som om man velat vara med från början!

    Tycker inte att det är egoistiskt att skaffa barn även om man har haft bröstcancer osv. Som sagt är inte procenthalten så jättehög även att den finns - och det finns ju mycket man kan göra för att förebygga och åtgärda innan man får cancer, så har man ärftlighet i släkten så är det ju bara att förebygga och tänka på det!
    Dessutom leder inte cancer alltid till en ond och bråd död :)
    Man kan få så mycket ut av livet ändå!

    :)
  • Emblas Mamma
    moonlightgirl skrev 2011-03-29 20:54:51 följande:
    Mycket bra skrivet Passionsblomman. Jag känner själv att jag blev väldigt upprörd när jag läste vad folk skrivit. Jag och min sambo är ofrivilligt barnlösa. Våran största önskan är att vi ska få barn. Vi har genomgått utredningar för att se varför vi inte kan få barn och jag lovar det är inte smärtfritt varken fysikst eller psykiskt. När de kör upp en kateter i muffen och sköljer igenom för att kolla att att det är som det ska så lovar jag att det gör ont. Det är som en kraftig mensvärk sa de till mig. O jävlar i helvette vad det gjorde ont (på mig iallafall) och det var inget i närheten av en kraftig mensvärk, jag låg och grät. Men jag genomled detta för min och sambons önskan att bli gravida är så stor att det är en sådan jäkla besvikelse varenda månad mensen kommer igen. Något fel på oss kunde de inte hitta men likt förbannat bliv vi inte gravida. Någon provrörsbefruktning får vi inte då jag vägen för mycket och den kommunen vi tillhör får man bara hjälp tills man fyllt 38 år och det gör jag i år. Vi har även kollat på möjligheten att adoptera då vi pratat om det en hel del. Och en del får det att låta som att det är så jäkla enkelt att få igenomen adoption. Men det är fel. Vi som sambos får inte adoptera utan vi måste vara gifta och ska hellst ha varit gifta ett par år. Jag eller sambon får ansöka adoption som ensamstående men man får inte söka som sambos, helt sjukt enligt mig.

    Det är så lätt att skriva att man tycker att det borde vara på ena eller andra sättet och att vi barnlösa borde gå till psykolog för att aceptera våran barnlöshet istället för att gå en barnlöshetsutredning mm. Som passionsblomman skrev så har vi betalat för varenda blodprov,läkarbesök mm som vi varit på så nej det är inte gratis. Fattar inte hur man skriva sånna saker, längtan efter ett barn är så stark att det värker i bröstet varenda gång man gör ett graviditetstest och det är negativt, ingen som inte har detta problem själv fattar hur jobbigt det är och hur ont det gör att man inte får bli mamma. Jag älskar barn, jobbar med barn och har gjort i många år men längtan efter egna barn är stark. Även om vi adopterar ett barn så blir ju det barnen vårat barn och jag kommer att älska detta barn som om jag hade fött fram det själv. Ja visst en del av er skriver att man kan bli stödfamilj,fosterfamilj osv. Men det vet jag inte om jag fixar. Det skulle vara så smärtsamt när barnet ska tillbaka till sina biologiska föräldrar och man inte får ha kvar det hos sig. Ja jag vet att barn har rätt till sina föräldrar och att det ska vara biologiska föräldrar i första hand om det går. Men jag skulle nog inte fixa att lämna ifrån mig barnet igen fast man måste.

    Så tänk er för innan man skriver så sårande saker. Man vet inte hur det är för de barnlösa fråns man är i deras skor och har upplevt det själv.
    usch vilken tråkig historia det där! :(
    Visst är det egentligen typiskt, att dom som verkligen VILL ha barn får inte det,
    och dom som KAN få det vill adoptera eller är inte lämpliga som föräldrar alls.
    Livet är orättvist!

    Men ändå finns det säkert hopp för er!
    Jag har en nära släkting som försökte i säkert uppåt tio år med att få barn, och det var mycket utredningar och allt annat, inget fungerade!
    Till slut blev hon gravid av naturen - i 38-årsåldern!
    Under kan hända och jag hoppas ni får ett litet mirakel ni också! Man ska aldrig ge upp helt!

    Dessutom tycker jag dom borde förlänga så att man kan få provrörsbefruktning upp mot 40 i alla fall!
    Jag vet inte hur det ser ut i andra länder...

    Jaja! Stor kram på dig i alla fall och lycka till med barn och adoption eller vad det nu blir!
  • Liina86

    Jag tycker att detta är en supersvår fråga. Jag har själv en allvarlig sjukdom som till viss del är ärftlig (man har dock inga procent på riskerna än). Jag bestämde mig därför när jag var ca 10 år att jag ville adoptera. När jag träffade min sambo för några år sedan så pratade vi om detta och det tog nog ca 1 år innan han hade ställt om sig från att vara inställd på biologiska barn till adopterade barn. När vi sedan för drygt 1 år sedan började kolla upp adoption noggrannare upptäcker vi att vi inte kan adoptera just för att jag har min sjukdom - inget land tillåter adoption till föräldrar med kronisk sjukdom. Detta blev en total chock för oss.

    Vi har nu börjat prata om biologiska barn ändå men det är inte utan viss rädsla. Dels är det bara 18 % av de kvinnor som genomgått de operationer jag har gjort som blir gravida utan hjälp. Dels kommer jag antagligen behöva tillbringa en hel del av graviditeten på sjukhus och jag kommer inte kunna föda naturligt. Sen kommer dessutom alltid oron för att barnet har ärvt min sjukdom att ligga där i bakhuvudet.

    Ett alternativ är ju självklart också att acceptera att det inte blir några barn för oss men det är jäkligt svårt. Jag känner dessutom skuld för att på något sett berövat min sambo barn. Hade han träffat någon annan hade han ju antagligen inte haft dessa bekymmer.

    Men, men tids nog får vi väl se hur det blir...

  • Dejli
    Emblas Mamma skrev 2011-03-29 20:55:40 följande:
    Ärftligheten för just cancer är inte SÅ hög,
    det är ca 5 % om jag minns rätt.
    :)
    Det finns ju vissa mutationer där ärftligheten är mycket högre än så... där nästan alla kvinnor i en släkt dött i cancer. Så jag syftade inte på alla typer av cancer/bröstcancer utan just om man har en extra ärftlig variant.
  • passionsblomman

    Dejli, den typen av resonemang blir helt omöjligt att tillämpa i verkliga livet, hur mycket man än själv kan fundera och tycka i sitt stilla sinne. För de enda som faktiskt kan göra valet i slutänden är paret som vill bli föräldrar. Och till syvende och sist är det enbart kvinnan som väljer att bära eller inte bära ett barn till världen. Etiken kan man diskutera och ur många perspektiv, men lika litee som man kan hindra någon som är dum i huvudet rent allmänt, eller elak, psykopat osv från att fortplanta sig, kan man sätta upp regler för andra på det här området. När man börjar prata om vems gener som borde få föras vidare hamnar man i ytterst obehagligt sällskap historiskt sett.

    Det är inte länge sedan vi tvångssteriliserade kvinnor i Sverige. Kvinnor som var för dumma för att få riskera att sätta barn till världen. Fullständigt hårresande.

    Dessutom är jag inte säker på att man särskilt ofta kan se den egentliga orsaken till att det inte bli barn. Man brukar från klinikernas sida dementera att fertiliteten skulle gå i arv och vilka faktorer som isåfall skulle vara ärftliga i det hela, är det knappast färdigforskat på.
    Och det är ju ingalunda säkert att ifall ens barn skulle se sitt liv som outhärdligt och meningslöst bara för den händelse även de skulle vara infertila. Många väljer ju helt frivilligt att inte skaffa barn. Och ser det som livskvalité.
    Inte ens om ens eget liv är hotat i händelse av en graviditet, kan läkaren annat än avråda och varna. Hindra kan ingen.

    När det gäller ålder och IVF, så får man hjälp av landstinget fram till 38, men kan göra det på privat väg fram till 42. Därefter anser man det som oseriöst från klinikernas sida, då chanserna att lyckas-även med ivf, är oerhört små vid den åldern-TROTS alla frejdiga historier om väninnan/släktingen "som minsann blev gravid vid 44 så visst finns det hopp"


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Dejli
    Emblas Mamma skrev 2011-03-29 20:55:40 följande:
    En längtan efter egna barn kan vara otroligt stark!
    Och adopterar man får man aldrig uppleva känslan av ett nyfött barn, inte heller något å underbart som graviditet och förlossning,
    några som valt att adoptera i min bekantskapskrets och lite äldre, har fått sina barn som 18-24 månader.
    Känns kanske som om man velat vara med från början!
    Men det är just den delen som du tycker är underbar som jag vet de som har fruktansvärd ångest och skräck inför. Visst kanske man vill ha barnet så tidigt som möjligt, för att minimera risken att det varit med om något traumatiskt, och man kan lära känna barnet från allra första början... men vad som är fantastiskt och underbart för dig kanske är någon annans stora fasa, trots terapi för det.

    Jag ser mycket fram emot att ha barn i min familj, men jag har verkligen aldrig haft någon önskan om att vara gravid eller föda barn. Jag ser det som ett nödvändigt ont... särskilt som många av mina vänner haft stora problem med foglossningar, enorma bristningar och problem med musklerna efteråt, svåra förlossningar etc. Jag tycker inte heller att det är särskilt "vackert" att vara gravid som en del tycker... tycker folk är precis lika vackra som innan, jag har då aldrig sett något särskilt "glow" som en del tjatar om när de ser gravida kvinnor.

    Sedan är det ett par av mina vänner som nog tyckt det hade varit ganska skönt att slippa kolikmagar, ingen sömn etc den första tiden, även om de såklart inte skulle vilja byta bort den tiden när man nu är "tvungen". Men det är inte bara nackdelar med att få ett lite äldre barn till familjen.
  • Dejli
    passionsblomman skrev 2011-03-29 21:26:02 följande:
    Dejli, den typen av resonemang blir helt omöjligt att tillämpa i verkliga livet, hur mycket man än själv kan fundera och tycka i sitt stilla sinne. För de enda som faktiskt kan göra valet i slutänden är paret som vill bli föräldrar. Och till syvende och sist är det enbart kvinnan som väljer att bära eller inte bära ett barn till världen. Etiken kan man diskutera och ur många perspektiv, men lika litee som man kan hindra någon som är dum i huvudet rent allmänt, eller elak, psykopat osv från att fortplanta sig, kan man sätta upp regler för andra på det här området. När man börjar prata om vems gener som borde få föras vidare hamnar man i ytterst obehagligt sällskap historiskt sett.

    Det är inte länge sedan vi tvångssteriliserade kvinnor i Sverige. Kvinnor som var för dumma för att få riskera att sätta barn till världen. Fullständigt hårresande.

    Dessutom är jag inte säker på att man särskilt ofta kan se den egentliga orsaken till att det inte bli barn. Man brukar från klinikernas sida dementera att fertiliteten skulle gå i arv och vilka faktorer som isåfall skulle vara ärftliga i det hela, är det knappast färdigforskat på.
    Och det är ju ingalunda säkert att ifall ens barn skulle se sitt liv som outhärdligt och meningslöst bara för den händelse även de skulle vara infertila. Många väljer ju helt frivilligt att inte skaffa barn. Och ser det som livskvalité.
    Inte ens om ens eget liv är hotat i händelse av en graviditet, kan läkaren annat än avråda och varna. Hindra kan ingen.

    När det gäller ålder och IVF, så får man hjälp av landstinget fram till 38, men kan göra det på privat väg fram till 42. Därefter anser man det som oseriöst från klinikernas sida, då chanserna att lyckas-även med ivf, är oerhört små vid den åldern-TROTS alla frejdiga historier om väninnan/släktingen "som minsann blev gravid vid 44 så visst finns det hopp"
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    Nej det är det jag menar... på ett mänskligt plan är det för mig självklart att alla som vill ha barn ska få den hjälpen de behöver så länge det finns rimlighet i att man blir gravid. Jag kanske själv kommer att behöva använda mig av det, det kan man aldrig veta förrän man är där.

    Men det är iaf för mig intressant att diskutera det hela ur ett större perspektiv. Om trehundra år kanske människan är oförmögen att skaffa barn på egen hand? Skulle vara intressant att veta hur mkt som läggs på infertilitetsbehandlingar kontra infertilitetsforskning. Att åtgärda orsaken istället för symptomen vore ju det bästa, och så får man ju hoppas att det blir i framtiden. Det är ju svårt att säga hur mycket som är ärftligt eftersom många fortfarande är unga och inte kommit till det stadiet att man försöker på riktigt än. Undrar hur stor andel av provrörsbarnen som vet att de är just provrörsbarn?

    Psykopater och andra "olämpliga" föräldrar får ju i normala fall inte behålla vårdnaden för barnet... tyvärr är väl den typen av ärenden allt för ofta nedprioriterade och många barn lider i onödan... det är en helt annan fråga... Jag tycker personligen att adoptioner av svenska barn borde öka. Barn har rätt till en trygg uppväxt under trygga förhållanden, och ansvarslösa föräldrar har ingen rätt alls till sina barn anser jag. Det hade nog gett många barn en tryggare uppväxt att veta att de inte behöver byta fosterhem ideligen. Sedan är ju inte alla adoptivföräldrar bra föräldrar, lika lite som biologiska alltid är det... Man måste ju inte skära av kontakten helt med den biologiska föräldern för det, de har bara förverkat sin chans att få tillbaks dem.
Svar på tråden Adoption trots möjlighet att få egna barn