• passionsblomman

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Det blir väl istappar och skare, snömodd och rimfrost och smällkalla mycket stjärnklara nätter. Och en och annan snöstorm med drivor och flingor stora som lovikavantar.

    Nå i vintermörkret får man tända många ljus.
    I vinterland kan man göra snöänglar och åka pulka. I vintertröjorna ser ingen att man inte gått ner utan upp det senaste året.
    I vinterträdgården äter småfåglarna frön vid fågelbordet och haren gör roliga spår i snön. Mördarsniglarna är puts väck och man måste inte rensa ogräs. Och verkligen inte raka benen.
    I vintertid kan man elda i kakelugnen och fika, titta på filmer och läsa böcker. Och lyssna på musik.

    Men man kan också fortsätta vara här. Bland vänner.
    Här, där vi pratar om barnen vi burit och bär och dem vi längtar att bära. Här, där vi bär det någon inte orkar bära ensam. Och där vi delar allt man någonsin kan komma på att dela. Där skratt, ilska, längtan och gråt blandas i en märklig brygd, jämte hopp, oro, rädsla och humor.
    Så att sorgen blir halv och glädjen dubbel och livet så mycket lättare,  rikare och större. 

    "Håll ljuset högt på färden, det finns bara en som du i världen"/Lundell
        Rimfrost på rutan snölykta

    Gamla tråden: www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3807747.html

  • Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård
  • lanovia 08

    Fru E dessa terrier ryck känner jag igen men då hos vår retriver.

  • muggles

    Hej, har inte hunnit läsa här sista veckan. Så här kommer ett inlägg helt i ofas med er andra (kanske). Jag är så trött och sliten så jag vet snart inte vad jag heter. Småtjejerna har lagt sig till med att vakna oftare och oftare. Vissa nätter är vi uppe ca 1 gång i timmen (rekordet hittills var nog var 45:e minut när jag var hos svärisarna). Det värsta är att jag inte blir en snäll mamma av att sova så här lite.

    Vi matar sista slurken vid 22, lägger oss 22.30, somnar kanske bortåt kl 23. Sedan ca 3 uppvak fram till 2-3-tiden. Vid halvfyra-fyra äter de. Lägger sig igen halv fem. Ett par uppvak till, sedan vaknar tjejerna allt emellan 05.45 och 06.30. Blä.

    Idag sa jag "håll käften" till Saga när hon skrek. Jag trodde hon var hungrig så jag hade gjort mat men hon åt inte, bara lattjade med flaskan. Då tog jag bort flaskan och då skrek hon. Då blev jag förbannad. Stubinen är kort som bara den. Då åkte hon in i vagnen som står i grovköket och så stängde jag dörren.

    Moa kom till mig och sa "mamma jag tycker du är snäll" (hon märkte väl att jag behövde uppmuntran. Vilken empati från en 4-åring!) Jag svarade "nej jag är ingen snäll mamma just nu" och kände mig som en rutten sill.

    Sedan tog jag ett djupt andetag, hämtade Saga från grovköket och matade henne...

  • passionsblomman

    Åh Mugglan vilken skitjobbig fas!

    USCH!!!

    Och som om det inte räckte med att vara döds-trött, man ska dras med det där dåliga samvetet också. Det suger verkligen!
    Jag vet ju, att vi alla varit där någon gång, men när andra säger att de inte är snälla mammor, har jag en tendens att tänka. "Ja, men ni hör inte HUR elak och arg jag låter när jag blir elak och arg.."

    Heloise och jag snackade just om det där i telefon häromkvällen, hur man kan bli så galet less att man faktiskt måste gå därifrån-även om det betyder att barnet i fråga skriker ensam i ett rum ett tag. För annars gör man kanske något man får fängelse för..


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • muggles
    passionsblomman skrev 2011-10-12 14:55:36 följande:
    Mugglan, jag håller helt med om att man ju såklart måste prioritera tiden för träning.
    Där tror jag själv att man får lov att boka in den rätt hårt, så det inte blir "om det blir tid över".

    Men, jag har verkligen haft perioder i livet, då det inte varit ursäkter ochbortförklaringar att säga att tiden inte funnits. Det kan ha med många olika saker att göra. Konsten att få ihop min sambos nattarbete, vårt liv långt ute på landet och mina egna långa restider ihop med småbarnstiden,mitt pluggande till florist, eller butikstiderna när jag började jobba, var exempelvis ett pussel som verkligen inte gick ihop. Egentid då, det var typ tiden i duschen eller så.
    Jo det är klart. Eg menar jag inte att det inte någonsin finns några ursäkter för det gör det ju såklart. Men jag syftade på majoriteten av folk som säger att de inte har tid men som säger att de vill träna, men samtidigt inte gör något åt det. Sedan finns ju de som är helt nöjda med att inte träna och dem menar jag inte heller. Och jag har självklart befunnit mig i första kategorin själv .
  • Heloise

    Usch Mugglan jag lider med dig/ er! Måste vara så otroligt jobbigt med inte bara en utan två mså liv som inte vill sova ordentligt!

    Blomman: till ditt inlägg om mat i familjen helipanzer, jag har klurat på det en dag nu, alltså hur jag ska formulera mig.
    Here goes( inte för att betänketiden gjort mig så väldigt mkt mer tanke-organiserad)
    Alltså allt och då menar ajg allt måste ändras hos oss gällande matvanor, vi måste ha rutiner( familjen ostrukturerad) när det gäller mat och allting matrelaterat. Elise ska ju äta så klart men maten måste vara fettsnäl, sockerfri( så gott det går) och välsammansatt. Inge hafsmiddagar, hålla sig långt borta ifrån halvfabrikat, som ex korv, färdiga köttbullar etc.

    Elise ska tvärtemot de flesta andra barn inte äta fullfett produkter, ex mjölk, yoghurt, smör, lite frukt, mkt grönsaker.
    Dietist har vi såklart tillgång till och hon är jättebra både den på KS och vår HAB dietist. Ingen av dem är militanta men det är noga med maten, allt kommer ju att kretsa runt den där j-vla maten.

    Ska jag vara ärlig så har jag faktiskt väldigt jobbigt med den här delen, inte för min egen skull utan för Elise och de (förhoppningsvis) kommande syskonas skull. Jag kommer ju ifrån ett hem där jag i tidigt skede fick lära mig att vara fet det var liksom det värsta som fanns, man kunde i princip göra vad som helst bara man inte var fet. Jag har alltid varit mullig( bortsett ifrån en ätstörningsperiod på en sisådär 10år) och min pappa sa alltid åt mig att jag skulle sluta äta annars skulle jag se ut som ------ i gården bredvid( tjock lite utvecklingsstörd flicka). Mat och vikt var hela tiden ett problem för mig alltid ångestladdat alltid skamligt, eftersom ajg ville ha mer mat än jag "fick" äta. I tonåren slog ätstörningen till med besked ochjag gick ner mkt i vikt, tränade väldigt hårt och skolan slog larm när jag började svimma lite hipp som happ. Jag vart remitterad till BUP men min mamma som var skitlycklig över att jag var smal och söt( vilket jag var på den tiden) vart väldigt upprörd och ville inte att jag skulle gå dit. Jag ville ju naturligtvis inte heller gå dit, jag var ju äntligen smal, ätstörning är ju just en störning och jag var livrädd för att släppa kontrollen och gå upp i vikt, Så det blev inget BUP och jag harvade på i mitt lilla träsk av svält, träning, hetsätning och ständiga viktkontroller. Så en dag fick mamma nog och kastade ut vågen genom fönstret och började övervaka mig, satt med mig på frullen och på middagen, följde med mig in på toa etc. Så den värsta bulimitendensen gav sig ganska fort men tänket satt kvar.

    Nu är jag ju fet, fast inte omedvetet fet, äsch jag vet inte men det var kanske min revolt, att bli det värsta som fanns. Att få veta mitt eget värde, kunde jag bli älskad fast jag var fet? Jo tydligen det gick rätt bra, inga vänner försvann och jag träffade mitt livs kärlek.

    Så att väga mitt barn varje vecka, kontrollera allt hon stoppar i sig, går stick i stäv med allt jag någonsin velat för mina barn och det ger mig ångest! Men det kommer säkert att lösa sig, den dagen den sorgen. Tills dess harvar vi på, vi byter sakta men säkert ut vår kost, etablerar strukturer runt våra middagar. Vi går varje dag och försöker tänka oss för men det är svårt att bryta mönster och det är ju lätt att falla tillbaka i dåliga mönster när ELise är så liten att det inte spelar någon roll. Om ett par kommer det inte att gå att göra så, då har vi inget val.

    Jag gillar itne att inte ha val Men det finns nog någon mening med att just mr and mrs fetto får ett barn som ska leva på svältkost hela livet, kanske är hon vår räddning

Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård