Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fållan: På sid 20 i den här tråden har jag, utöver någon allmän vigselpsalm, föreslagit några psalmer till ett försommarbröllop. Vet ju inte när ni ska gifta er, men det går ju alltid att använda sig av årstidens psalmer.

  • Kjell Präst

    Fållan: En härlig melodi som mycket väl fungerar i kyrkan. Har använt den själv, dock inte vid vigsel. Kanske lite långsam som ingångsmarsch? Men det är ju en smaksak.

  • Kjell Präst

    aroma: Som Duchess säger, det finns ingen sådan officiell psalm och därför är det inte säkert att er präst/er organist låter den ersätta en riktig psalm i ritualet.

    matteve: Jag kan inga engelska psalmer, men psalm 231 "Oändlig nåd" är ju en svensk version av "Amazing grace" som säkert era amerikanska gäster känner till.

  • Kjell Präst

    Auraya: Det finns i och för sig inga krav på att man måste vara kristen för att gifta sig i kyrkan, jag tror definitivt inte att alla kyrkbröllop ingås mellan troende kristna. Men precis som matildaochniklas säger så finns det ett ritual för kyrklig vigsel som ska följas. Vigseln är en gudstjänst och ingenting annat och i och med det är den helt inriktad på att vigseln ingås inför Guds ansikte. Ni lovar varandra trohet inför Gud, bibeltexter läses, prästen talar om äktenskapet som en Guds gåva osv. Och så ingår två psalmer i ritualet. Så ja, det är mycket prat om Gud i en kyrklig vigsel. Detta går absolut inte att ändra på. Så kanske är en borgerlig vigsel det rätta för er om ni känner att ni inte vill ha Gud med i er vigsel.

  • Kjell Präst

    Fru Diamant: Javisst, prästen kan läsa bibeltexten, det har jag gjort flera gånger. Ofta vill brudparet ha uppgifter åt sina vänner i vigseln och då kan man lämna över bibelläsandet till dem, men det är absolut inget måste.
    Tyvärr har jag inte tillgång till handboken för närvarande och kan därför inte skriva vilka bibeltexter som är föreslagna, men jag har gjort det tidigare i den här tråden - så om du vill leta där så kan du hitta svaret

  • Kjell Präst

    Det moderna bruk, hämtat framför allt från amerikanska filmer, där bruden överlämnas av sin far tillåts i vissa församlingar, i andra inte. Det kan alltså hända att ni nekas göra på det sättet. Det har pågått enorma diksussioner kring detta ämne på BT tidigare.

  • Kjell Präst

    lillan31:Det finns nog inget självklart svar på frågan. Spontant skulle jag nog säga att Mendelssohn är vanligast in, det är, såvitt jag vet, inte alls lika vanligt att man har den ut. Och i så fall måste ju Wagner vara vanligare ut än Mendelssohn...

Svar på tråden Fråga prästerna 2