Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    aprilsolen:Visst är det möjligt att ha en vårsång på ett höstbröllop även om jag personligen nog skulle avråda - det finns ju så oändligt många andra sånger som säkert kan passa. Det enda jag ur kyrkans synvinkel vill påpeka är att den inte kan ersätta psalmer. Ni kan lägga till hur många solosånger eller församlingssånger ni vill (typ) men två psalmer måste ändå ingå.

  • Kjell Präst

    Är det brudöverlämning du menar? Det handlar i så fall om att bruden överlämnas till brudgummen av sin pappa. Mycket omdiskuterat, inte minst här på BT

  • Kjell Präst

    Bröllopstexten till "Den blomstertid" finns inte i psalmboken eller något av tilläggen. Någon omarbetning av psalmboken är inte aktuell för närvarande, det kommer förstås att ske någon gång men definitivt inte före augusti. Den nu gällande har funnits i 21 år.

    Jag skulle inte ha några invändningar om din tärna ville ha svart klänning. Kanske någon vän-av-ordning i församlingen (alltså, era gäster) kan ha synpunkter?

  • Kjell Präst

    Den är ju inte en officiell psalm, så det kan nog variera från församling till församling om dte är okay att använda den. Kolla med prästen och organisten!

  • Kjell Präst

    23:e idag, det stadigt mot julen nu lackar
    Då passar det väl att er prälle ler ödmjukt och tackar?
    För frågor och snack vill jag nu gärna lyfta på hatten
    och tacka så mycket när julstjärnan glimmar i natten
    Förse er nu alla med julbordets fröjd - men med måtta!
    Så ses vi igen runtikring januari nollåtta!

  • Kjell Präst

    Tittar in som hastigast mellan tuggorna...
    Det finns inga in - och utgångsmarscher i psalmboken, där finns bara psalmer och dessa används normalt inte vid in och utgång.
    Det finns ju ett antal "klassiska" in och utgångsmarscher (Mendelssohns bröllopsmarsch, Wagners brudkör etc)men dessa behöver inte användas. Kan man alltså ha Springsteen? Det beror på den aktuella kyrkan och musikern. Många församlingar, präster och musiker föredrar att musikern står för musiken, dvs slipper gärna CD-skivor under vigseln. Rent teoretiskt skulle kanske organisten kunna spela Springsteen på orgeln. Men, som sagt, det är er vigselmusiker (och i viss mån er vigselpräst) som har avgörandet om musiken.

  • Kjell Präst

    Jag ville inte "kapa" tråden för M Organist, därför avstod jag från att blanda mig i diskussionen i den tråden.
    Personligen skulle jag definitivt inte motsätta mig musik som inte är specifikt "kristen". För vem definierar hur kristen en melodi är? Jag tror att Gud (och därmed Kristus) är närvarande i musiken, oavsett om man sjunger om Jesus eller inte. Jag som präst förkunnar med ord, en musiker förkunnar med musik. Inte sällan får man en större andlig upplevelse av det senare. Det enda jag skulle stoppa i vigselsammanhang är musik som uppenbarligen inte har i ett kyrkorum att göra. Jag brukar lite skämtsamt exemplifiera med "Highway to hell" men det finns förstås mindre extrema exempel, som exempelvis "Fån´t ja en körv" som jag en gång fick som önskemål på en begravning. Musik som uppenbarligen vanhelgar - starkt ord - kyrkorummet eller den heliga akten skulle jag säga nej till. Annars tycker jag det mesta är okay. En organist har förstås andra saker att ta hänsyn till, rent praktiskt: Går musiken att framföra på orgel, tex. Men dessa är mina synpunkter som präst. Jag har jobbat med den hel del musiker och de brukar sällan eller aldrig ställa till problem när det gäller musiken utan tvärtom göra sitt yttersta för att det ska bli riktigt bra.
    När det gäller för vem vigseln är till så blir mitt svar att vigseln är till för att två människor älskar varandra och vill manifestera det inför Gud och sina anhöriga.

  • Kjell Präst

    Snarast är det väl kyrkoherden. Det handlar bland annat om att pastorn från din församling knappast kan förväntas viga er enligt Svenska kyrkans ordning - och det är för vigslar i Svenska kyrkans ordning som kyrkorummer upplåts. Men det kan säkert variera, den enskilda/e prästen kan dock inte avgöra detta.

  • Kjell Präst

    Fru Almqvist:

    Det ni missar är att se vad det är för en kuf som ska viga er
    Allvarligt talat är det förstås bra om man har träffat prästen just däför att man kan känna ett slags trygghet i att man vet vem som står vid altaret en av de viktigaste dagarna i ens liv. När ni inte träffar prästen kan denne/a förstås inte heller gå igenom vigselritualet med er så att ni kan få förklaringar när ni inte förstår och möjlighet ställa frågor. Den personliga touch som annars kan ges en vigsel där prästen samtalat med brudparet innan går förstås också förlorad. Men annars är det inget väsentligt ni missar, ni blir säkert vigda på ett alldeles utomordentligt sätt!

Svar på tråden Fråga prästerna 2