Inlägg från: tattar-Emma |Visa alla inlägg
  • tattar-Emma

    Förlovning/Frieri?

    Jag tycker det är ilte lustigt (obs inte fel, men kul) hur sederna har ändrats. Förr var det ju så att mannen friade, alltså frågade om kvinnan ville gifta sig, och ville hon det blev det förlovning och senare bröllop. Numera är det så många som förlovar sig utan att ha för avsikt att gifta sig (eller utan att planera in det inom överskådlig framtid) att frieriet har "flyttat" på sig i viss mån. Kan också ha att göra med att det (som jag uppfattar det) är ovanligt med överraskningsfrierier i Sverige, utan att paret oftast pratar ihop sig om att gifta sig. Inte som i amerikanska filmer där han redan köpt ring. Finns säkert en och annan här med som gör så, men det verkar vanligast att bestämma ihop och titta på ringar tillsammans.

    Nån här på BT hade förlovat sig med leksaksringar innan de riktiga köptes, det tyckte jag var så sött! Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att fria en vacker dag, och då skulle jag kanske låna den idén. Då blir det ring på fingret genast, och senare bestämmer man de riktiga ihop.

    Jag vill inte alls bli friad till själv, har förstått att jag är ganska unik...

  • tattar-Emma

    Jag tror inte det är gammal tradition att skilja mellan förlovning och frieri. Traditionen är att man är förlovad efter frieriet.

    Har en känsla av att "överenskommelser" alltid varit vanligare än överraskningsfrierier i Sverige, men kan ha fel på den punkten. Nån som vet?

  • tattar-Emma

    Frieri är själva frågan om den andra vill gifta sig, efter det är man förlovad (kanske annorlunda om man inte avser gifta sig för att man tidigare förlovat sig).

    Ingen åldersgräns på förlovning. Välj ringar tillsammans, hon vill nog ha ett ord med i laget med tanke på att hon ska ha ringen varje dag resten av sitt liv (om hon svarar ja).

  • tattar-Emma

    Precis, att fria och få ja är startskottet för förlovningen.

    Överraskning där killen redan köpt ringar känns ganska USA. Jag tror det är vanligast i Sverige att man bestämmer tillsammans att gifta sig. Men å andra sidan kan man ju bestämma att man tänker förlova sig i framtiden, men inte när det ska bli av, och då kan tjejen eller killen överraska med frieri ändå. Och det går ju att använda andra ringar vid själva frieriet, vet en kille som gav tjejen en Fantomen-ring tills de hunnit köpa riktiga. Jättekul tycker jag :D. Däremot vill hon nog vara med och bestämma vad hon ska ha på fingret resten av livet.

    Gå ner på knä verkar vara trendigt, själv skulle jag inte buga/bocka/niga/knäböja för någon alls (möjligen under hot om fängelse i något feodalt land), jag tycker att jag är likvärdig med alla andra människor och i synnerhet med min kille, vi ska vara helt jämställda. Men om andra tycker det är fint så gör de ju som de vill.

Svar på tråden Förlovning/Frieri?