Vilken sida ska bruden gå på bröllop? Vi reder ut!

Vilken sida ska bruden gå på när hon går ner för altargången? Vi har svaret!

Vilken sida går bruden på uppför altargången?

Många har nog drömt och fantiserat om sitt kommande bröllop sedan man var ett litet barn och för många inkluderar det nog en bild av hur de går upp för altargången framför sina nära och kära. 

En vanligt förekommande tro är att brudens far ska lämna över bruden till den blivande maken, är av gammal svensk tradition, men sanningen är att det är amerikanska filmer som har inspirerat till trenden. Brudöverlämning existerade knappt i Sverige under 1990-talet, men växte sig populär under 2010-talet. 

Gifter man sig i Sverige finns det andra riktlinjer att gå efter!

Vad innebär det att brudens far går ner för altargången? 

Symboliken bakom att brudens far ska leda bruden uppför altargången och lämna över henne till brudgummen, handlar om kvinnans myndighet lämnas över från fadern till mannen. 

I Sverige har det aldrig varit tradition att brudens far lämnar över bruden till brudgummen, men det händer att brudpar önskar ha det så. Enligt Svenska kyrkan avrådes brudparet denna gest men kyrkan accepterar det om paret verkligen vill.

Idag finns det däremot ofta ingen bakomliggande anledning till att brudens far ska gå med henne uppför altargången. Många ser det bara som en fin gest och en fin stund tillsammans. 

Det är inte svensk tradition att brudens far ska gå med henne till altaret.

Läs mer: Färdiga tal för bröllop – tips

Svensk tradition: brudparet går tillsammans

Enligt svensk tradition ska brudparet istället gå uppför altargången tillsammans, som en symbol för att de själva valt varandra och att de frivilligt och jämställda vandrar till vigseln. 

Det finns traditionsenligt en viss ordning som brudföljet ska gå upp till altaret. Först kommer kyrkomarskalkarna, en till höger och en till vänster i mittgången. Sedan kommer brudnäbbarna som vanligtvis är ett eller två barn. Därefter kommer brudparet in och tätt efter dem går marskalkarna och tärnorna. Bakom bruden går tärnorna och bakom brudgummen marskalkarna. 

Bröllopsparet stannar framför altaret och bröllopsföljet bildar en halvcirkel framme vid altaret.

Läs mer: Kyrkomarskalk på bröllop – allt du behöver veta

Vilken sida ska bruden gå på? 

När bröllopsparet går tillsammans uppför altargången finns det trots allt en riktlinje om vilken sida mannen och kvinnan ska gå på: brudgummen går till höger och bruden till vänster.

Enligt svensk tradition går bröllopsparet tillsammans.

Lästips: 

50 kluriga och roliga gåtor för barn – perfekt för sommarens bilresor

Bäst i test-uppdrag till festen – tips på roliga lekar

Powered by Labrador CMS