Så här går en anglosaxisk vigsel till

Om du vill vigas enligt anglosaxiskt sed leder brudens far fram dottern till altaret där den blivande mannen står och väntar och bredvid brudgummen står bestman och väntar vid hans sida.

Far och Dotter Vigsel
Far och Dotter Vigsel

En anglosaxisk vigsel kännetecknas kanske främst av best man och “överlämnandet” av bruden från far till brudgummen vid altaret. Nyfiken på att veta mer? Här har du svaren!

Vad betyder ”anglosaxisk”?

Ordet ”anglosaxisk” kommer ursprungligen från den tid då germanerna emigrerade till Storbritannien på 300-talet. Uttrycket har under tidens gång utvecklats och kopplas främst till engelskspråkiga länder eller engelska kultursammanhang – i det här fallet en bröllopssed. 

Det som kännetecknar en anglosaxisk vigsel är när brudens pappa leder dottern fram till altaret där den blivande brudgummen står och väntar. Bredvid brudgummen står bestmannen som stöd. Brudtärnor och marskalkar – eller bestmannen – går alltid efter bruden och hennes far. Brudgummen tar några steg framåt för att möta sin blivande fru. Framme vid altaret överlämnar fadern dottern till brudgummen och går sedan och sätter sig.

Vad händer under en anglosaxisk bröllop?

Vid en anglosaxisk bröllopstradition finns det alltid en eller flera best man med uppgiften att före och under bröllopsdagen vara som stöd för brudgummen. Best man har som uppgift att vid vigseln hela tiden vara vid brudgummens sida tills bruden kommer och har det stora ansvaret för ringarna.

Vid en anglosaxisk tradition – som börjar bli allt vanligare i Sverige – väljer brudgummens oftast sin närmaste vän, eller bror, till bröllops marskalk. 

Vad är en bröllops marskalk?

Det kallas också för best man, men är alltså den anglosaxiska betydelsen. Marskalken har den stora uppgiften att hela tiden vara där för brudgummen som tärnan är för bruden. Best man brukar även ha ansvaret för själva planeringen av svensexan. Marskalken är oftast den som har hand om ringarna under själva vigseln.

Vill du diskutera med andra vad en anglosaxisk tradition är? Gå in på Bröllopstorgets forum. 

Bildkälla: Presslab / Shutterstock 

Källa: Ne

Powered by Labrador CMS