Bröllop

Allt om kyrklig vigsel: Prästen svarar på vanliga frågor

Hur mycket får man styra själv i en kyrklig vigsel och får man gifta sig med en person med en annan trosuppfattning i kyrkan? Här är svaren på alla dina frågor om kyrklig vigselceremoni!

Så länge en av er är medlem i Svenska kyrkan kan ni ha en kyrklig vigsel!

Hur mycket får man styra själv, måste man ha psalmer och kan en muslim gifta sig i svenska kyrkan? Här är era frågor – och prästens svar!

Får jag bestämma vad prästen ska säga?

Fråga: "Jag är en blyg tjej och har alltid sagt att jag vill bara säga ”Ja” i kyrkan, inte upprepa efter prästen alla mina namn och min fästmans namn. Blir nervös av bara tanken på att råka säga fel och så. Jag vill bara säga "ja" på frågan om jag tager xx xx till min äkta man. Läste någonstans att det inte är juridiskt bindande om man inte upprepar efter prästen? Vad gäller?"

Prästen svarar: Nej

Svar: Du kan inte bara svara ”ja”. Man har både frågor och löften i en vigselgudstjänst. På frågorna svarar man ”ja” (förhoppningsvis!) men löftena måste sägas i sin helhet. Om du är blyg går det bra att skriva ner allt på en lapp, eller prata med prästen innan och informera om att du är blyg och nervös.

Man säger antingen efter prästen eller läser själv redan skrivna löften. Man kan också skriva egna löften. De måste innehålla samma sak som de färdiga – alltså brudparets vilja att leva tillsammans hela livet.

Det stämmer att löftena tillhör den juridiska delen av vigseln, men det gör också frågorna och även tillkännagivandet, när prästen säger: ”Ni är nu man och hustru”.

Hur mycket får man själv styra i en kyrklig vigsel?

Fråga: "Jag undrar över själva vigselakten, hur mycket får man själv påverka? Måste vi ha två psalmer och förbön? Varken jag eller min fästman är mer troende än att vi som svenskar är kristna och delen med förbön skulle kännas lite skum. Men eftersom vi gärna vill gifta oss i kyrkan undrar vi vad som gäller?"

Prästen svarar: Finns en del du inte kan styra

Svar: En del moment i en vigsel är juridiskt bindande och går inte att ändra. Du kan ändra löftena så länge de innehåller samma andemening som kyrkan, det vill säga, att ni ska leva med varandra resten av livet.

Saker som kyrklig vigsel måste innehålla:

  • Löften
  • Frågor
  • Tillkännagivande
  • Förbönen
  • Bibelläsning
  • Herrens bön
  • Ringväxling
  • Två psalmer (som du kan påverka själv)

Här kan du hitta förslag på fina psalmer om kärlek!

Kom som du är!

Räcker det med att prästen bara säger våra tilltalsnamn?

Fråga: "Kan löftesgivningen ske med att man bara säger våra tilltalsnamn, exempelvis Anna tager du Björn?"

Prästen svarar: nej

Svar: Anledningen till att man säger både för -och efternamn i frågor och löften är just att det är en juridisk del – man ska intyga att man är rätt person och att man går in i äktenskapet frivilligt.

Går det att få en snabb kyrklig vigsel?

Fråga: Vi vill ha en snabb, kyrklig vigsel och inte så långa moment. Går det att korta ner den kyrkliga vigsel och göra den lite mer "kärnfull"?

Prästen svarar: Nja

Svar: Om man bara följer Svenska kyrkans ordning för vigselgudstjänst, och inte lägger in extra moment som solosång eller diktläsning, så tar inte akten särskilt lång tid. Det vanliga är att prästen håller ett vigseltal till brudparet, det går ju att be prästen avstå från det och därigenom korta ner akten ytterligare – fast det är ju egentligen synd, för detta är ju ett av de ”personliga” momenten, här handlar det ju om det aktuella brudparet (för det mesta).

Läs också: Guide: Så gifter ni er utomlands

Borgerlig vigsel men välsignelse i kyrkan?

Fråga: Jag och min blivande man har kompromissat fram att vi först gifter oss borgerligt (min önskan), och sedan välsignas i kyrkan (hans önskan). Min blivande man är dock orolig över hur välsignelsen skiljer sig ifrån en vanlig vigselgudstjänst, därför undrar jag just detta. Hur går en välsignelse till? Räknas det också som en gudstjänst med psalmer osv, och vad är skillnaderna i själva utförandet mellan vigsel och välsignelse?

Prästens svar: välsignelse är absolut en gudstjänst

Svar: I vår handbok kallas denna gudstjänst (för en sådan är det absolut fråga om) ”Välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap”.

Den innehåller:

  • Bibelläsning
  • Böner
  • Psalmer

Det som skiljer en välsignelsegudstjänst från en vigselgudstjänst är att man vid välsignelsegudstjänsten utelämnar löften, frågor, ringväxling och tillkännagivande – det vill säga, i stort sett hela den juridiska delen som ju redan är avklarad i den borgerliga vigseln.

Läs också: Borgerlig vigsel – Så går det till steg för steg

Utbyte av ringar är en del av den kyrkliga vigseln.

Måste jag vara konfirmerad för att få gifta mig i kyrkan?

Fråga: Min syster sa något om att man måste vara konfirmerad för att få gifta sig i kyrkan. Fick panik när syrran sa det för varken jag eller min kille är konfirmerade!

Prästen svarar: nej

Svar: Hej! Nej, det stämmer inte. Hade det stämt hade jag själv inte fått gifta mig kyrkligt eftersom jag konfirmerades som vuxen, långt efter vår vigsel! Det som krävs är att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan.

Får jag själv välja präst till vigseln?

Fråga: När min yngsta dotter döptes hade vi en helt underbar präst. Vi döpte dottern i kyrkan i min gamla hemkommun. Nu är det så att jag och fästmannen ska gifta oss fast här i vår nuvarande hemkommun. Är det möjligt att få prästen som döpte vår dotter att viga oss här? Vilka kostnader blir det då om hon skulle ställa upp?

Prästen svarar: ja

Svar: Ja, det går bra att ha med sig en egen präst till vigselkyrkan, det sker ganska ofta. Fråga henne, och ställer hon upp så fungerar det. Det blir inga kostnader för er. Vi präster får inte ta betalt av brudpar/dopfamilj/sorgehus för att vi utför en vigsel/ett dop/en begravning. Antingen kanske hon kan få göra det i sin tjänst, eller eventuellt få ersättning av vigselförsamlingen. Det troliga är dock att hon får ha vigseln på sin fritid. Ni ska i varje fall inte betala prästen någonting överhuvudtaget.

Vad kostar prästen?

Fråga: Har en liten fundering om vad det kostar att gifta sig i kyrkan med präst. Vi båda är medlemmar i svenska kyrkan.

Prästen svarar: inget

Svar: Det kostar ingenting för brudparet att gifta sig i kyrkan om minst en ur paret är medlem i Svenska kyrkan. Kyrkorum, vaktmästare, musiker och präst är kostnadsfritt, eller rättare sagt betalas av kyrkoavgiften – det vill säga, av alla medlemmar tillsammans.

Kan man gifta sig fler än en gång i kyrkan?

Fråga: Jag gifte mig när jag var runt 24 med min ungdomskärlek. Vi var i kyrka med präst och allt. Efter bra något år träffade han en annan och vi skiljde oss. Det var en väldigt jobbig och tragisk tid. Jag gick dock vidare, starkare, och träffade en helt underbar kille. Han är lite yngre än mig och vi har bott ihop i ung. 3 år nu och så har han friat på det mest romantiska sätt.

Nu kommer frågan: Han vill gifta sig i kyrkan och ha ett stort bröllop eftersom han inte gift sig innan. Är det fel av mig att åter gå mot altaret i vit klänning när jag redan gjort det en gång?

Prästen svarar: finns inga begränsningar

Svar: Jag kan inte se något fel i att du gifter dig i kyrkan en andra gång. Gud känner till under vilka villkor vi lever, vet att livet ibland inte blir som vi tänkt oss. Skilsmässor är en del av detta, att kärleken ibland inte räcker till trots att föresatserna var goda. Jag är alldeles övertygad om att Gud gläds över att du mött kärleken igen, och gärna ser att ni manifesterar er kärlek genom en vigsel i kyrkan. Att människor sedan ibland kan ha andra uppfattningar tycker jag att du högaktningsfullt kan strunta i.

Kan en pastor viga oss i Svenska kyrkan?

Fråga: Känner en underbar pastor som jag skulle vilja vigde oss, men då vi ska gifta oss i en statskyrka så undrar jag om det ändå kan gå att få till det?

Prästen svarar: kan bli svårt

Svar: Någon statskyrka finns ju inte längre, så jag antar att det är Svenska kyrkan du menar. En vigsel i en svenskkyrklig kyrka ska, för att kyrkan ska få användas gratis, äga rum enligt Svenska kyrkans ordning. Är det en pastor som viger paret finns det ju anledning att anta att vigseln sker enligt pastorns samfunds ordning, och då är det inte självklart att det går. Så vitt jag vet är det upp till kyrkoherden (och eventuellt kyrkorådet) i den aktuella församlingen att ta ställning till om man ska tillåta en sådan vigsel eller ej.

Läs också: Så här går en anglosaxisk vigsel till

Måste man vara troende för att gifta sig i kyrkan?

Fråga: Jag tror inte på Gud. Men för mig är kyrkan en del av mitt arv. Jag gick mycket i kyrkan med min farmor och farfar. De var väldigt troende. Jag älskade att vara med dem och alltså då också i kyrkan. De kändes högtidligt och fint.
Nu undrar jag om det räcker? Kan man gifta sig kyrkligt som en del av sin kultur och barndom, eller bör man vara troende?

Prästen svarar: nej

Svar: Jag brukar säga att om kyrkan bara skulle viga aktivt troende par skulle vi ha väldigt mycket mindre att göra. Vi kräver ju ingen trosbekännelse av den som vill vigas i kyrkan, det enda vi begär är att man ska inse att kyrklig vigsel är en gudstjänst – och alltså finna sig i kyrkans vigselritual. Det innebär böner, bibeltexter, psalmer och tal om Gud.

Är man bekväm med det så är man välkommen att vigas i kyrkan. Känns det istället fel och obekvämt så rekommenderar jag en borgerlig vigsel istället.

Kan en präst viga oss även om vi inte är i kyrkan?

Fråga: Kan man ha en präst som viger brudparet även om vigseln är på ett slott eller liknande, det vill säga, inte i kyrkan?

Prästen svarar: ja

Svar: En präst kan utföra en kyrklig vigsel, dvs en vigsel enligt kyrkans ordning – med psalmer, böner, bibelläsningar m.m. Var sedan denna kyrkliga vigsel äger rum spelar ingen roll, i en kyrka, i en trädgård, på ett slott eller på Gekås i Ullared är sak samma. En präst kan däremot inte utföra en borgerlig vigsel.

Kan vi ha en vigsel i kyrkan utan psalmer?

Fråga: Jag och min fästman skall viga oss i kyrkan men vill gärna hoppa över psalmerna och i stället ha mer sång som vi bestämt. Funkar detta eller måste man ha minst två psalmer?

Prästen svarar: två psalmer ingår i vigseln

Svar: Det ingår två (eller tre) psalmer i vigselgudstjänsten. Det går inte att byta ut dessa mot andra sånger. Visst finns det tyvärr enstaka präster som tillåter vigslar utan psalmer, men dessa präster gör f-e-l.

Får en muslim gifta sig i Svenska kyrkan?

Fråga: Har en partner som är muslim från Iran och jag själv är svensk och medlem i svenska kyrkan. Kan en kristen präst viga oss?

Prästen svarar: ja

Svar: Så länge en av er är medlem i svenska kyrkan är det okej. Många väljer också att gifta sig borgerligt för att göra vigseln mer religiöst neutral.

Powered by Labrador CMS