Du är här Startsida / Vigseln / Prästen svarar: frågor om vigseln
Prästen Svarar

Prästen svarar: frågor om vigseln

Publicerad den december 9, 2011

Kjell Dellert prästvigdes 2006 och har varit aktiv på Bröllopstorget under namnet Kjell Präst sedan 2007. Till vardags tjänstgör han i Edsbergskyrkan i Sollentuna. Nedan svarar Kjell på frågor som har med kyrkan att göra.

Hur mycket får man själv styra i kyrkan?
Jag är en ganska blyg tjej och har alltid sagt att jag vill bara säga ”Ja” i kyrkan inte upprepa efter prästen alla mina namn och min fästmans namn osv utan bara få säga ja på frågan om jag tager xxxx till min äkta man. Men läste någonstans att det inte är juridiskt bindande om man inte upprepar efter prästen? Vad gäller?

Sen undrar jag över själva vigselakten, hur mycket får man själv påverka, två psalmer måste man ha med i övrigt måste vi ha en förbön tex? Varken jag eller min fästman är mer troende än att vi som svenskar är kristna och skulle kännas delen med förbön kännas lite skumt. Men eftersom vi gärna vill gifta oss i kyrkan undrar vi vad som gäller?

Svar: Du kan inte bara säga ”ja”. Man har dels frågor, dels löften i en vigselgudstjänst. På frågorna svarar man ”ja” (förhoppningsvis!) men löftena måste sägas i sin helhet. Man säger antingen efter prästen eller läser själv redan skrivna löften. Man kan också skriva egna löften men de måste innehålla samma sak som de färdiga, brudparets vilja att leva tillsammans hela livet. Det stämmer att löftena tillhör den juridiska delen av vigseln, men det gör också frågorna och även tillkännagivandet, när prästen säger ”ni är nu man och hustru”. Förbönen måste också vara med liksom bibelläsning och Herrens bön – samt två psalmer som du själv påpekar.

Kan vi påverka vigselakten?
Hej! Skulle vilja ha en kort och personlig vigselakt, hur mycket kan den påverkas. kan tex löftesgivningen ske med att man bara säger våra tilltalsnamn, exempelvis Anna tager du Björn??

Svar: Hej! Det finns vissa moment som måste vara med, som psalmer, bibelläsning, bön, löften, frågor och tillkännagivande. De tre sista momenten är den juridiska delen av vigseln. Vid löftesgivningen använder man antingen redan färdiga löften – det finns två varianter, en där man läser efter prästen och en där man inte gör det – eller skriver egna – dessa måste då innehålla samma andemening som de redan färdiga, dvs uttrycka brudparets vilja att leva tillsammans resten av livet. Det är inte här man svarar på frågan ”Vill du NN ta NN” (”tager du” säger man överhuvudtaget aldrig), det är i momentet ”frågorna”. Anledningen till att man säger både för -och efternamn i frågor och löften är just att det är en juridisk del – man ska intyga att man är rätt person och att man går in i äktenskapet frivilligt.

Med detta sagt så vill jag gärna nämna att om man bara följer Svenska kyrkans ordning för vigselgudstjänst, och inte lägger in extra moment som solosång eller diktläsning så tar inte akten särskilt lång tid. Det vanliga är ju att prästen håller ett vigseltal till brudparet, det går ju att be prästen avstå från det och därigenom korta ner akten ytterligare – fast det är ju egentligen synd, för detta är ju ett av de ”personliga” momenten, här handlar det ju om det aktuella brudparet (för det mesta).

Hur går en välsignelse till?
Jag och min blivande man har kompromissat fram att vi först gifter oss borgerligt (min önskan), och sedan välsignas i kyrkan (hans önskan). Min blivande är dock orolig över hur välsignelsen skiljer sig ifrån en vanlig vigselgudstjänst, därför undrar jag just detta. Hur går en välsignelse till? Räknas det också som en gustjänst med psalmer osv, och vad är skillnaderna i själva utförandet mellan vigsel och välsignelse?

Svar: I vår handbok kallas denna gudstjänst (för en sådan är det absolut fråga om) ”Välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap”. Den innehåller bibelläsning, böner och psalmer. Det som skiljer en välsignelsegudstjänst från en vigselgudstjänst är att man vid välsignelsegudstjänsten utelämnar löften, frågor, ringväxling och tillkännagivande, dvs i stort sett den juridiska delen som ju redan är avklarad i den borgerliga vigseln.

Måste man vara konfirmerad?
Hej Jag heter Malin och det är som så att jag och min kille ska gifta oss. Men min syster sa något om att man måste vara konfirmerad för att få gifta sig i kyrkan.? Fick panik när syrran sa det för varken jag eller min kille är konfirmerad.

Svar: Hej! Det stämmer inte att man måste vara konfirmerad för att få gifta sig i kyrkan, hade det stämt hade jag själv inte fått gifta mig kyrkligt eftersom jag konfirmerades som vuxen, långt efter vår vigsel Det som krävs är att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan.

Präst från annan församling än min?
När min yngsta dotter döptes hade vi en helt underbar präst. Vi döpte dottern i kyrkan i min gamla hemkommun. Nu är det så att jag och fästmannen ska gifta oss fast här i vår nuvarande hemkommun. Är det möjligt att få prästen som döpte vår dotter att viga oss här? Vilka kostnader blir det då om hon skulle ställa upp?

Svar: Det går bra att ha med sig en egen präst till vigselkyrkan, det sker ganska ofta. Fråga henne, och ställer hon upp så fungerar det. Det blir inga kostnader för er, vi präster får inte ta betalt av brudpar/dopfamilj/sorgehus för att vi utför en vigsel/ett dop/en begravning. Antingen kanske hon kan få göra det i sin tjänst, eller eventuellt få ersättning av vigselförsamlingen. Det troliga är dock att hon får ha vigseln på sin fritid. Ni ska i varje fall inte betala prästen någonting överhuvudtaget.

Vad kostar prästen?
Har en liten fundering om vad det kostar att gifta sig i kyrkan med präst. Vi båda är medlemmar i svenska kyrkan.

Svar: Det kostar ingenting för brudparet att gifta sig i kyrkan om minst en ur paret är medlem i Svenska kyrkan. Kyrkorum, vaktmästare, musiker och präst är kostnadsfritt, eller rättare sagt betalas av kyrkoavgiften, dvs av alla medlemmar tillsammans.

Kan man gifta sig en andra gång i kyrkan?
Jag gifte mig när jag var runt 24 med min ungdomskärlek. Vi var i kyrka med präst och allt.
Efter bra något år träffade han en annan och vi skiljde oss. Det var en väldigt jobbig och tragisk tid. Jag gick dock vidare, starkare, och träffade en helt underbar kille. Han är lite yngre än mig och vi har bott ihop i ung. 3 år nu och så har han friat på det mest romantiska sätt. Nu kommer frågan: Han vill gifta sig i kyrkan och ha ett stort bröllop eftersom han inte gift sig innan. Är det fel av mig att åter gå mot altaret i vit klänning när jag redan gjort det en gång?

Svar: Jag kan inte se något fel i att du gifter dig i kyrkan en andra gång. Gud känner till under vilka villkor vi lever, vet att livet ibland inte blir som vi tänkt oss. Skilsmässor är en del av detta, att kärleken ibland inte räcker till trots att föresatserna var goda. Jag är alldeles övertygad om att Gud gläds över att du mött kärleken igen, och gärna ser att ni manifesterar er kärlek genom en vigsel i kyrkan. Att människor sedan ibland kan ha andra uppfattningar tycker jag att du högaktningsfullt kan strunta i.

Kan en pastor viga oss i statskyrkan?
Känner en underbar pastor som jag skulle vilja att han vigde oss, men då vi ska gifta oss i en statskyrka så undrar jag om det ändå kan gå att få till det?

Svar: Någon statskyrka finns ju inte längre, så jag antar att det är Svenska kyrkan du menar. En vigsel i en svenskkyrklig kyrka ska, för att kyrkan ska få användas gratis, äga rum enligt Svenska kyrkans ordning. Är det en pastor som viger paret finns det ju anledning att anta att vigseln sker enligt pastorns samfunds ordning, och då är det inte självklart att det går. Så vitt jag vet är det upp till kyrkoherden (och eventuellt kyrkorådet) i den aktuella församlingen att ta ställning till om man ska tillåta en sådan vigsel eller ej.

Hur troende bör man vara?
Jag tror inte på Gud. Men för mig är kyrkan en del av mitt arv. Jag gick mycket i kyrkan med min farmor och farfar. De var väldigt troende. Jag älskade att vara med dem och alltså då också i kyrkan. De kändes högtidligt och fint.
Nu undrar jag om det räcker? Kan man gifta sig kyrkligt som en del av sin kultur och barndom, eller bör man vara troende?

Svar: Jag brukar skriva att om kyrkan bara skulle viga aktivt troende par skulle vi ha väldigt mycket mindre att göra. Vi kräver ju ingen trosbekännelse av den som vill vigas i kyrkan, det enda vi begär är att man ska inse att kyrklig vigsel är en gudstjänst och alltså finna sig i kyrkans vigselritual. Det innebär böner, bibeltexter, psalmer och tal om Gud. Är man bekväm med det så är man välkommen att vigas i kyrkan. Känns det istället fel och obekvämt så rekommenderar jag en borgerlig vigsel istället.

Kan man ha präst trots ej kyrklig vigsel?
Kan man ha en präst som viger brudparet även om vigseln är på ett slott eller liknande, dvs inte i kyrkan?

Svar: En präst kan utföra en kyrklig vigsel, dvs en vigsel enligt kyrkans ordning – med psalmer, böner, bibelläsningar m.m. Var sedan denna kyrkliga vigsel äger rum spelar ingen roll, i en kyrka, i en trädgård, på ett slott eller på Gekås i Ullared är sak samma. En präst kan däremot inte utföra en borgerlig vigsel.

Vigsel utan psalmer?
Jag och min fästman skall viga oss i kyrkan men vill gärna hoppa över psalmerna och i stället ha mer sång som vi bestämt. Funkar detta eller MÅSTE man ha minst två psalmer?

Svar: Det ingår två (eller tre) psalmer i vigselgudstjänsten. Det går inte att byta ut dessa mot andra sånger. Visst finns det tyvärr enstaka präster som tillåter vigslar utan psalmer, men dessa präster gör f-e-l.

Kyrkligt bröllop men utan ”gudstjänst”?
Jag ska om ett år gifta mig kyrkligt men min fråga är om man måste ha det så religiöst? Vi är inte troende men är båda döpta och även vår son är döpt, men vi tycker att de flesta bröllop är för religiösa för oss. Är det olika från präst till präst eller kan man be vilken präst om mindre gudstjänstaktigt?

Svar: Prästens uppgift är att förkunna Guds ord, och en vigsel är en gudstjänst. Man kan alltså inte be prästen tona ner det religiösa. Vigs man kyrkligt så förutsätter det att man accepterar böner, psalmer, bibeltexter och tal om Gud.