Du är här Startsida / Vigseln / Förberedelser inför borgerlig vigsel
Förberedelser Inför Borgerlig Vigsel

Förberedelser inför borgerlig vigsel

Publicerad den november 16, 2010

Tips när ni valt att gifta er borgligt. Val och möjligheter blir större och med våra råd blir det lätt att planera. 

Ett borgerligt bröllop behöver inte begränsa festligheterna eller på något sätt göra avkall på fina traditioner, ni kan utforma er vigsel och ert bröllop precis som ni vill. Snarare gör ett borgerligt bröllop att man har större valmöjligheter att utforma sitt bröllop precis så som man själv vill.

Två människor som känner att de vill leva tillsammans och vill bekräfta det genom ett moraliskt och juridiskt avtal mellan varandra, kan välja en borgerlig vigsel. Borgerlig vigsel är rättsligt bindande utan religiösa inslag så det är ett bra alternativ om man har olika religioner eller inte är religiös.

Till en borgerlig vigsel passar det att ha i princip vilka kläder som helst, traditionell bröllopsklänning, dräkt eller en färgad klänning som man dessutom kan återanvända. Mannen kan också välja att ha allt ifrån jeans till frack, variationerna är oändliga. Ta god tid på er och tänk noga igenom hur ni vill att er stora dag ska vara, det är en dag som ni alltid vill se tillbaks på med största glädje.

Praktiska förberedelser
Vänd er till kommunkontoret eller tingsrätten i den ort ni vill gifta er i och beställ tid. En borgerlig vigsel kan bokas med kort varsel, men om man har krav på exakt tidpunkt eller annat arrangemang är det ändå bra att boka i god tid.

Vanligaste platsen att vigas på är Rådhuset eller Statshuset, men efter överenskommelse med vigselförrättaren kan vigseln äga rum på annan plats. Man kan gifta sig i princip var som helst, på väg till bröllopsresan till exempel i VIP-rummet på Arlanda, på ett slott, utomhus på någon romantisk plats eller i luftballong, endast fantasin begränsar.

De som vill gifta sig ska begära hindersprövning, denna är till för att undersöka att inga hinder för äktenskapet finns. Hindersprövningsintyget gäller sedan i 4 månader och måste ges till vigselförrättaren. Läs mer om hindersprövning under Juridik. http://brollopstorget.se/Vigseln/juridik.php)

Kostnader
Gifter ni er i det kommunala vigselrummet som Stadshuset och Rådhuset är vigseln nästan alltid utan kostnad. Om man däremot väljer en annan plats till exempel på en herrgård eller i skärgården så tillkommer ersättning till vigselförrättaren.

Vittnen
Två vittnen ska närvara vid vigseln. Namn och adress på dessa anges vid beställning av vigseln. Har inte brudparet egna vittnen kallas istället två kommunala tjänstemän. Släkt och familj är godkända som vittnen. Vittnet måste dock vara fyllda 18 år.