• AkJ

    Present till vår vigselförrättare?

    Om en vecka är det dags och vi håller på med de sista förberedelserna. Nu funderar vi på hur vi tackar vår vigselförrättare. Hon får ju ingen lön för detta, och vår ceremoni (som är som en "vanlig" ceremoni fast utan religiösa inslag) tar ju väldigt mycket längre tid än en vigsel i Stadshuset, så känns som att hon bör få något. 

    Någon som har tips? Vi känner henne inte alls så svårt att vara personlig. Just nu lutar det åt presentkort på typ Åhléns. 


    Följ min bröllopsblogg! 1/11 2014 är det dags - brollopjj.wordpress.com
  • Svar på tråden Present till vår vigselförrättare?
  • Chicita

    Får hon ens ta emot något? 
    Jag vet att det i vissa fall kan räknas som mutor när man ger en tjänsteman presenter för utfört arbete. Ersättning bör hon ju få, dock inte av er. 


    Däremot verkar många (både kyrkligt och borgerligt) vigselförrättare bli glada av att få ett tackkort i efterhand.

    Så ett stort tack direkt på plats och sen ett tackkort i efterhand borde väl räcka rätt långt? 

  • Nyfiken gul , nu fru

    en borgerlig vigselförättare får betalt för sina uppdrag som just vigselförättare så betalt får hon ju men inte från er.  

    Sen tror jag inte det är tillåtet att ta emot något . Så ett stort och varmt tack och en kram räcker långt. 

  • AkJ

    Intressant. Kompisars förrättare har alla begärt "bensinpengar" (i Stockholms inberstad ...) på typ tusen kronor. Men då vet jag, tack!


    Följ min bröllopsblogg! 1/11 2014 är det dags - brollopjj.wordpress.com
  • Chicita

    Ersättning för resekostnader får dom begära av brudparet vad jag förstått. 


    För deras ersättning är enbart för själva vigseln (som normalt sett sker i kommunhuset) så resor utanför kommunhuset har dom rätt att få betalt för (det ska finnas listor för varje kommun för vad som kostar - och hur mycket) 

  • AkJ

    De jag har hört om har tagit 1 000 kronor för att viga folk, och vigslarna har skett mindre än en kilometer från Stadshuset, så känns ganska bluffigt. Men jaja, vår gör inte så i alla fall. 


    Följ min bröllopsblogg! 1/11 2014 är det dags - brollopjj.wordpress.com
  • Matrimonium

    GRATTIS till det stundande bröllopet och ert äktenskap!


    Jag är förordnad vigselförrättare (av Länsstyrelsen, kommunen är inte vår uppdragsgivare) och jag tycker att jag tjatar i många trådar om detta...


    En vigselförrättare får ALDRIG ta betalt av ett brudpar. Stöter ni på sådant otyg så skulle jag önska att ni ringde till Länsstyrelsen som kontinuerligt ser över hur vi sköter oss. Vi får givetvis betalt för utfört arbete och denna utbetalning sker en gång per år. Det handlar om ca en hundralapp för en vigsel och efterföljande vigslar samma dag ger 30 kr. Detta är alltså inget man blir rik på och många förrättare tycks ha funnit ett annat sätt att tjäna pengar. Det kan handla om för hög ersättning för resor, sång eller långa vigslar. Allt detta är alltså olagligt. Nota bene.
    Som borgerlig vigselförrättare kan jag begära reseersättning om jag måste åka till en vigsel på annan plats än den som kommunen utsett (brukar vara rådhuset). Då är det alltså tal om samma nivå på reseersättning som alla andra svenskar kan göra avdrag för. Inte tusenlappar! MEN jag kan också säga nej till en vigsel om innebär att jag måste resa. Detta gör många förrättare. I ett extremfall ville ett brudpar att jag skulle resa med tåg till en annan del av landet. De skulle således stå för tågbiljett. Så långt allt väl. Men jag fick vika en hel dag från tidig morgon till sen kväll och fick för detta en ersättning av 110 kr. Då valde jag att tacka nej. De fick istället välja en förrättare på orten. Långa vigslar likt de kyrkliga ger inte mer betalt och det är upp till oss förrättare om vi vill gå med på dessa. Vi är bara ålagda att följa vigselordningen som ingår juridiskt i en borgerlig ceremoni men vi är inte omöjliga på något sätt - vi är faktiskt mänskliga och älskar vårt uppdrag! SÅ de flesta går med på ganska mycket utanför den gängse normen om man bara kommunicerar detta tidigt och tydligt. Vi utför vårt arbete på sidan av vårt vanliga liv och arbete. Då är det bra att kunna planera vigslar i god tid. Jag var en gång med om ett brudpar som inte hade hört av sig till mig och uttryckt sina önskemål. Några dagar innan vigseln ville dom träffas (detta ingår alltså inte i vårt uppdrag) och jag gick med på det. Jag fick på mötet veta att de skulle ha solist, tal och flera musikstycken. Det blev oerhört rörigt eftersom jag hade brudpar inbokade både före och efter.


    Att ge sin förrättare en gåva KAN tolkas fel men där får du gå på magkänslan. Jag kan tycka att presentkort på Åhléns är alldeles för mycket men uppskattar att du tänkt till och vill väl. Jag har vid flera tillfällen fått en fin pappersstrut med några fina praliner. Det uppskattas mycket. Allra mest blir jag glad över om brudparet sänder ett tackkort, det är så fint.


    Hoppas nu att er dag och ert kommande gemensamma liv blir underbart!

  • AkJ

    Supertack för informativt svar! V var faktiskt ute idag och köpte lite fin choklad, så det känns perfekt. :) Vi kommer ha en vigsel lika lång som om det vore i kyrkan, men det har vår förrättare vetat om från början. 


    Följ min bröllopsblogg! 1/11 2014 är det dags - brollopjj.wordpress.com
  • Chicita

    Vad bra :) 


    Jag hoppades att någon av dom som jobbar som vigselförrättare och är med här skulle hitta tråden :) 

  • Rin

    Vi gav vår vigselförrättare en ask fin choklad, jag upplevde det som att hon var tacksam och tyckte att det var trevligt.
    Vi ville gärna visa vår uppskattning eftersom hon hade ansträngt sig för att ta in våra önskemål, haft mycket kontakt och till och med försökte hitta en tid för att träffas i förväg.

    Angående vad som räknas som en muta eller inte finns det inte ett fast belopp, det brukar avgöras från fall till fall. Mitt tips är att satsa på lite mindre saker, något som går att äta, blommor, något ni gjort själva etc. Undvik också alkohol, då det kan finnas policys kring det.

Svar på tråden Present till vår vigselförrättare?