• EbbaJ

    Ta betalt för övernattning?

    Hej.

    Vi ska gifta oss nästa sommar och börjar redan nu kolla runt på lite olika alternativ.
    Vi har funderat på att boka en stor lägergård (med 40 sovplatser) då vi har många gäster som reser långt där vi ska hålla till efter själva vigslen.

    Skulle det då anses "fult" att ta betalt för dom som vill sova kvar? Vi tänkte kanske 500:- per familj som då ska täcka kostnaderna för hyran utav gården. Eller det räknas att man ska bjuda på det? Vi ska försöka hålla nere kostnaderna och inte ha det så jättestort.

    Vad anser ni? Ska man isåfall skriva det redan i inbjudan?

  • Svar på tråden Ta betalt för övernattning?
  • Chicita

    Det är sällan som brudparen betalar boende för gästerna.
    Men då ska dom ju bara betala för sin del av övernattningen. Inte för hyran av lokalen där middagen ska hållas osv, annars betalar dom ju praktiskt taget för ert bröllop, och det brukar kunna räknas som "fult" i en del kretsar.

    Budgetera för hela kostnaden själva. Om ni inte klarar kostnaden utan gästernas hjälp så är nog inte detta rätt lokal för er.
    Men om ni klarar kostnaden även om det är på gränsen så kan ni ju se "övernattningspengen" som ett positivt tillskott istället för ett nödvändigt ont.

    Att tala om att det finns boende, det ser ut såhär och kostar såhär mycket, redan i inbjudan eller i infobladet till inbjudan brukar ses som en service och är alltså positivt :) 

  • Alyllyra

    Generellt sett brukar ju gästerna betala för sin egen sovplats.

    Våra gäster betalade för sina egna rum, vi hade bokat alltihop och "styrde upp", men betala fick de göra själva. Det var ingen som klagade på det (till oss i alla fall...).

    Om hela gården ingår i hyran (dvs. ni betalar inte "per sovplats" utan för hela gården i en klump) så tycker jag absolut att ni kan ta en liten kostnad från varje gäst för sängplatsen. Det kostar ju med lakan, städning mm. Fundera över vad det är för standard på boendet och sätt ett pris därefter, 500 kr per familj lät inte så illa i mina öron. Glöm inte att tänka igenom så att ni har råd att betala för lokalen även om ni inte fyller upp alla sängplatser!

Svar på tråden Ta betalt för övernattning?