• Äldre 15 Jun 11:13
    2087 visningar
    6 svar
    6
    2087

    När börja planera påriktigt?

    Hej alla! När tycker ni man ska börja planera bröllopet? Hur gjorde ni? Hade ni gjort något annorlunda, t.ex börja planera tidigare?

    Vad är det som kan ta längst tid eller krånga till det?


    Behöver era erfarenheter! :)

    P.S "Jämna" och populära datum som t.ex 16.6.16 eller liknande, är det viktigt att boka kyrka i mera god tid än annars?

  • Svar på tråden När börja planera påriktigt?
  • Äldre 15 Jun 11:43
    #1

    Vi har bokat kyrka och tittat på lokaler till festen och nästan bestämt oss. Annars tänkte vi vänta till hösten med resten, vi gifter oss 22 augusti 2015. Hade jag fått bestämma hade nog bröllopet varit färdigplanerat nu men det kanske är tur att brudgummen håller tillbaka lite ;) ett år känns ganska lagom. Hade å andra sidan en vän som förlovade sig i maj och gifte sig i augusti så det går ju, även om det var en stressig sommar för henne ;)

    Vad gäller kyrkan så är det säkert så att populära datum bör man vara ute tidigt på, men det kan också bero på kyrkan. Vår kyrka är väldigt populär bröllopskyrka så de rekommenderar att man bokar ett år innan.

  • Äldre 15 Jun 11:55
    #2

    vi (läs jag) har planerat lite här och där under två år redan, men vi drar väl igång ordentligt till hösten, vi gifter oss sept nästa år. :) vi har inte bokat kyrka eller lokal ännu, och det ska karln få göra. jag har nyligt beställt material till inbjudningarna och suttit och knåpat ihop texten till dem. :)

  • Plätti­s
    Äldre 15 Jun 14:59
    #3

    Ett år känns lagom, eller kanske strax över ett år. Så man hinner fundera på gästlista, upplägg och se lokalen den årstid man vill vara där. Vi har tjorvat fram och tillbaka i ett och ett halvt år, bytt datum, bytt upplägg, ändrat gästlistan och så mycket annat att vi förmodligen borde ha haft en heltidsanställd som tagit hand om vår planering :)

    Lokalen beror på hur många som finns på gästlistan, och upplägget förändrar mycket också. Buffé? Catering? Laga mat själva? Barn på festen? Barnfritt?

    Jag skulle satsa på att boka i god tid om det är ett populärt datum, men vissa kyrkor bokar inte längre än ett år framåt. Och vissa kommuner vill ha hindersprövningen i samband med bokningen, och den gäller bara i fyra (tre?) månader.

    För oss har det varit bra med utrymme för velande, det gör att allt känns lite mer genomtänkt och passar oss. Vår nästa punkt på listan är att kolla lokaler, och det kommer påverka festen. Stor lokal betyder fler gäster, liten lokal betyder fest med de närmaste.


    Per aspera ad astra, ad infinitum.
  • Äldre 15 Jun 16:27
    #4

    Det är inte bara vissa datum som är mer populära än andra, det kan även vara vissa kyrkor, orter eller liknande också...

    Ju mer "populärt" man vill ha destå tidigare behöver man vara ute och boka.

    Vissa kyrkor vägrar boka tidigare än 6 månader innan, andra tar gärna emot bokningar upp till 2 år i förväg. Så vad som gäller där du vill gifta dig får du höra med den församlingen om.

    Samma gäller för restauranger, cateringföretag, lokaler, band osv...

    Men i alla fall 1 år innan skulle jag nog säga rent generellt, är en bra tumregel

  • Äldre 15 Jun 17:01
    #5

    Det som kan ta tid och krångla infernaliskt är din klänning..   Ska du köpa en klänning i butik kan det behövas några månaders väntetid för beställning av den. 

    Ska du sy upp klänning hos sömmerska räkna med minst 4 månaders väntetid inklusive ett par provningar. 

    Ska du beställa via tex en kinasida får du vara ute i riktigt god tid om du skulle behöva skicka tillbaka den för ändringar eller att den blir helt fel eller att den faktiskt inte kommer alls.... .  ha ett tidsspann på minst ett halvår... 

  • sandra­p90
    Äldre 16 Jun 20:32
    #6

    Själva idén om bröllopet väktes till liv förra sommaren, då hade vi inte ännu bestämt oss hur vi ville göra det eller vilket datum men det som var ett måste var att det skulle vara en sommar bröllop. Sen så lyckades vi bli med barn så allt annat hamnade lite i uppehåll. Tiden gick och idéerna bara växte och växte och den "riktiga" planeringen började först några månader innan, vi ska gifta oss nästa vecka 28/6 :) visst, det har varit lite stressande men vi bor ganska långt utanför Stockholm så allt det här med boka lokal osv var inga problem att hitta ledigt datum. Så det går om man vill med bara någon månads marginal, beror helt på när och var man vill ha bröllopet :)

Svar på tråden När börja planera påriktigt?