• Isasa

    Hjälp med bilder på rött resp gult guld?!

    Jag googlar o hittar bara förklaringar till hur man får fram olika nyanser på guldet, men jag hittar inga bra bildexempel. Har någon här något bra bildexempel på hur gult guld kan skilja sig från det röda guldet? Gärna bilder på ringar Vill eventuellt beställa ring från USA så småningom men den ringen är i gult guld o på bilden kan jag inte se ngn skillnad alls ifrån vårat traditionella röda.

  • Svar på tråden Hjälp med bilder på rött resp gult guld?!
  • FrökenErika

    Kanske korkat av mig, men när vi skulle köpa ringar förstod jag det som att "rött" guld är "vanliga" guldringar. Tjejen vi pratade med frågade om vi ville ha dom i vitt eller rött guld, och som exempel tog hon fram, vad jag skulle kalla "vanliga" guldringar. Då tänkte jag att det kanske bara är ett sätt att skilja vitt från vanligt, det låter ju lite tråkigt att säga "vill ni ha ringar i vanligt guld"?

  • zero

    FrökenErika: Det är inte korkat alls,för det är så det är. vårt guld är rödare än det amerikanska gula guldet som är väldigt hm..ja, gult :)

    Det är sjukt förvirrande det där med färger på guld,olika legeringar etc
    Men scrolla ner på denna sidan för att se skillnad mellan typ 14k amerikanskt rosé,18k gult och 14k vitt.

  • Niini

    Vi har rosa guld i förlovningsringarna och när vi skulle köpa vigselringar så var makens vigselring gult/vitt guld (den han provade i butik vill säga) och brevid förlovningsringen så var det stoooor skillnad! Förlovningsringarna var mycket varmare och mera mot röd ton medan viselringen var väldigt gul i jämförelse. Han specialbeställde en ring som var rosa/vitt guld :)


  • FrökenW

    Nyanser skiljer sig lite mellan länder eftersom man blandar ut guldet med olika saker - olika tillverkare i samma land kan också ha små nyansskillnader eftersom man kan ha olika sammansättning - men en del av förvirringen tror jag stammar från att vad vi traditionellt kallar rött guld kallas 'yellow gold' på engelska. Båda är då alltså 'vanligt' guld, i motsats till vitt eller roseguld. Ska dock påpeka att jag inte är guldsmed eller ädelmetalspecialist, men har shoppat en del smycken båder här hemma, i Storbritanien och USA. 

     



    Rött, vitt och rose, eller yellow, white, rose som den engelska bildtexten löd. 
  • FrökenW

    Lite långsam på att få ordning på inlägget där... Men som Zero säger, är det 'vanligt' guld du vill ha är det 'yellow gold' som gäller, men det skiljer sig lite från vad du normalt hittar i Sverige. Så skulle nyanskilnaden mellan ringar du ska ha på samma hand störa dig kan det vara smart att köpa båda från samma land. :)

  • Isasa

    Jag har en förlovningsring idag i både guld (vanligt?) och silver så själva "guldranden" lyser inte så kraftigt sim en ring i helguld gör, sen tittar jag på en solitärring i "yellow gold" från USA. Funderingen är förstås hur står nyansskillnaden kan tänkas bli, speciellt då det är en så tunn guldrand i förlovningsringen... Men kort sagt så ÄR det iaf skillnad på yellow gold och "det vanliga svenska" guldet? Om jag fattat korrekt?

  • zero

    Japp det är skillnad. Det amerikanska är mer gult i tonen än det svenska.

  • FrökenW

    Det inte jättehjälpsamma svaret är ja, lite. Jag upplever ingen jätteskillnad, om man inte håller metallerna precis brevid varandra. Zero är vad jag förstår mer färgkänslig och gör det säkert. Men nyanserna kan ju skilja beroende på producent i Sverige också, och mellan europeiska producenter som säljs här. Om det kommer störa dig eller inte beror ju dessutom på hur ringarna är designade. 

    Tyvärr befinner sig mina smycken och jag inte på samma plats för närvarande, så jag kan inte fota åt dig, men någon annan kanske kan lägga upp en bild på ett amerikanskt gulguldsmycke brevid ett i svenskt rödguld?  
     

  • Linnie

    Min förlovningsring är i rött guld vilket inte är samma som rosé guld. Rött guld är det vanligaste att ha i vigsel och förlovningsringar. Min vigselring är i gult guld som är det vanligaste överlag i smycken i Sverige. Det syns att det är olika guld men mest när det är sol ute eller när man står i starkt ljus. Guld skiljer sig även i färg beroende på vilken carat det är på guldet då det är olika utblandat. Jag har nämligen en tredje ring på fingret i rödguld fast 14 carat och den är ljusare än den på 18 carat. Ni kan se min profilbild

  • Pixi

    Om du kollar på guldfynds hemsida så kommer du se deras roséguldsringar vilket jag nästan tycker ser rosa ut även i butik...

  • SELondonswede


    Hej, Ja det skiljer en hel del at olika lander emellan. Jag ar valdigt petig och farg kanslig och har svart att hitta en ring som inte ar for gul har i UK (samt inte heller for rosa).

    Jag har en i 18k rose som jag ar valdigt nojd med bilden kommer med sa kan ni se. Jag alskar rott guld och det var den fargen som jag ville efterlikna.
  • IdaRebecca

    Gulguld och rödguld är i princip alltid samma sak.
    Är det kopparfärgad säger man roséguld eller på engelska rose gold.
    Vitguld är vitguld, men kan vara orodinerat eller rodinerat. Oroddat är mörkare och inte lika vitt oftast. (om ringen inte är från innan 1987 för då hade de oftast nickel i vitguld och då blev det vitt och behövde inte rodineras, nu är nickel förbjudet och därför behöver man rodinera ringen om man vill ha den riktigt riktigt vit).

    Sen kan nyanserna i alla dessa färger skilja åt, mellan länder, karater och guldsmeder.
    14K rödguld är oftast mer ljusgult än det 18K vi är vana vid i Sverige, kan vara bra att veta.

    En tumregel på rödguld/gulguld är att ju HÖGRE karathalt desto gulare blir guldet.

  • IdaRebecca

    Tillägg: på engelska uppfattar jag det som att rödguld/gulguld oftast benämns med yellow gold. Men iaf här i Sverige verkar de olika butikerna blanda vad de benämner det som.

Svar på tråden Hjälp med bilder på rött resp gult guld?!