• Miss M

    Hur föreslår jag förlovning?

    Jag och min sambo har pratat löst om giftemål och han har sagt att han inte vet hur man gör när man friar, att han tycker det är svårt, att han inte vet min ringstorlek osv. Jag sa då att man kan ju ta ett gemensamt beslut, köpa ringar tillsammas och så.

    Jag har funderat på om vår femårsdag i juli inte vore ett fint tillfälle att förlova oss, men vet inte riktigt hur jag ska lägga fram det till min sambo? Tips? 

    Min tanke är att vi väljer ringar tillsammans i förväg och hittar på något fint den dagen (eller vid något annat tillfälle vi bestämmer), sedan får vi hitta på något fint att göra för den andra. Jag tänker något i stil med att läsa en egenskriven dikt och avsluta med ett frieri... Fast båda gör det liksom. Vad tänker ni om det? Och som sagt, hur lägger jag fram det till min sambo?

  • Svar på tråden Hur föreslår jag förlovning?
  • Kattpoet

    Säg till honom att du vill göra på det svenska sättet då man gemsamt bestular om  förlovning och går och tittar på  ringar  och sedan kan ni bestämma ett datum då ni har det mysigt och sedan sätter ni på ringarna på varandra.

    Att fria är lite onödigt om ni redan bestämt att ni vill förlova er och gifta er... 

  • Miss M

    Jo det är väl det. Det är nog mest flickdrömmen om/filmversionen av ett spektakulärt frieri som ligger i bakhuvudet, haha...

  • Kattpoet

    Och det flesta filmer är nog inte svenska.....

    Så här gjorde vi, vi stod vid fönstret på hans lägenhet, en grå slaskig första januari, vi skulle till hans föräldrar på middag och  han satte på min ring och kysste mig och jag satte på hans  ring och kysste honom och sen stod vi bara där och log....

    Det fanns bara oss just då. 

  • LoppanV

    Jag förstår precis vad du menar :) vill töntigt nog också ha "film-frieriet". Men eftersom vi pratat så mycket om våran förlovning så är överrasknings- momentet svårt. För våran del är det ett bra tag kvar innan det blir giftermål så vi tänkte ha en "svensk" förlovning, dvs bestämma när det är dags gemensamt. Och sen när det börjar bli dags att ta nästa steg så får han fria "på riktigt". Jag vet att det kanske är lite konstigt och att det blir kaka på kaka men då får jag den där flickdrömmmen. Ska väl lägga till att sambon är en riktig romantiker och vill fria också :)

  • Kattpoet

    JAg tyckte detta var jäkligt romantisk...  men jag är ju lite annorlunda.

  • LoppanV

    Ja romantiskt är det absolut! Men olika saker är olika för olika människor. Sambon är cheesy och vill göra nåt storslaget och spektakulärt men det behöver ju inte vara mer romantiskt än nåt annat. Kanske snarare tvärtom. menade mer att han är klassisk "romantiker" inte att sättet att fria på skulle vara mer romantiskt för det.

  • Kattpoet

    Men ge honom en av dina  gamla ringar som passar och sedan låt honom skaffa er bådas  förlovningsringar och  så får ni cheesynessen som ni vill. 

  • LoppanV
    Kattpoet skrev 2011-05-23 22:00:39 följande:
    Men ge honom en av dina  gamla ringar som passar och sedan låt honom skaffa er bådas  förlovningsringar och  så får ni cheesynessen som ni vill. 
    Jag vet inte om du råkat missuppfatta vem som är vem :p men strunt samma. För våran del så är inte ringarna problemt.. Vi har bara valt att göra såhär för att det var det alternativ som kändes ultimat för oss :D
  • Miss M

    Jag använder aldrig ring (äger knappt någon) så för mig/oss funkar det dåligt. =P Sen tror jag egentligen att det kan vara bra att välja tillsammans, då är man ju iaf säker på att man gillar ringarna (båda två)...

    Tror att min sambo tycker att "det svenska sättet" är bra också, men jag är ändå nervös. Vet att han ser giftemål i framtiden, men vet inte hur jag ska ställa frågan om han vill förlova sig nu. Känns lite fånigt att jag är nervös, men det känns ändå som en rätt stor grej.

    Själva ringbytet/förlovningen blir vad man gör det till och det blir nog romantisk oavsett hur man gör!

    Tack för att ni delar med er av tankar och erfarenheter iaf!

  • wiii

    Vi bestämde tillsammans, bestämde ett datum som skulle bli vår förlovningsdag och gick och valde ut ringar.
    När dagen sen kom, klädde vi upp oss, och åt en god middag hemma. Sen trädde vi på varandra ringarna och skålade i Moet & Chandon :) 

  • GurkanPlurkan

    Vi hade ett tag pratat om att förlova oss och lite om vilka ringar vi ville ha. Men ftersom vi var studenter och inte riktigt hade råd fick det vänta. Men en dag stod han där med en picknickkorg och när vi hade brett ut filten gick ha ner på knä och friade med en ring köpt på guldfyld för 149 kr. Det var väldigt romantiskt. Tror att att jag hade den ringen i nästan ett år innan vi hade tid och råd att välja riktiga.

    Så mitt råd är att prata om att det kanske vore dags med en förlovning så ska du se att det nog ordnar sig inom kort.

    Lycka till från blivande fru (bara tre veckor kvar nu)

  • Hotlena

    Vi bestämde oxå gemensamt. Vi hade länge pratat om att vi ville leva hela livet tillsammans och ville gärna förlova oss, han var oxå lite orolig för hur man friade, hur han skulle hitta rätt storlek och en ring som jag skulle gilla. Så jag föreslog helt enkelt att vi skulle göra allt gemensamt. Så vi bestämde ett datum, var en heldag och kollade på ringar, beställde de vi gillade och hade dem hemma i ca två veckor innan vi for iväg på en weekend. Vi åt  god mat, vandrade längs forsen, badade hot spring och bastu, var tokkära och på morgonen därpå var vårt datum så direkt vi vaknade hade vi ringbyte =) Sen efter en maffig hotellfrukostbuffé for vi med mätta magar runt till våra nära och kära och berättade vad vi haft för oss =) Alla blev glada *phew* ;)

  • Miss M

    Nu är första steget taget! Jag vågade till slut!

    Vi hade en jättemysig eftermiddag/kväll med bl.a. gemensamt bad och min sambo pratade om hur glad han var över att jag är hans flickvän och sambo. Lite senare sa jag att jag har funderat på om jag snart kunde få bli hans fästmö också och han sa att han också tänkt på det. =)

    Nu ska vi bara komma iväg och titta på ringar (Spännande!) och planera något mysigt till ringväxlingen som förmodligen blir när vi firar 5 år tillsammans... =)

  • Syrinx
    Miss M skrev 2011-05-29 14:41:01 följande:
    Nu är första steget taget! Jag vågade till slut!

    Vi hade en jättemysig eftermiddag/kväll med bl.a. gemensamt bad och min sambo pratade om hur glad han var över att jag är hans flickvän och sambo. Lite senare sa jag att jag har funderat på om jag snart kunde få bli hans fästmö också och han sa att han också tänkt på det. =)

    Nu ska vi bara komma iväg och titta på ringar (Spännande!) och planera något mysigt till ringväxlingen som förmodligen blir när vi firar 5 år tillsammans... =)
    Det låter så romantiskt och alldeles fantastiskt! Vad roligt! Att gå och titta på ringar tillsammans var nästan det jag tyckte var mest pirrigt och romantiskt, hihi. Grattis till den stundande förlovningen!
  • Diamanten90

    Jag sa åt min man(ja har var ju inte min man då, men är sedan 2 dagar) att vi kanske får en ny dammsugare om vi skulle förlova oss. Han frågade om jag skulle vilka förlova mig och jag sa kanske med ett leende på läpparna:) Då gick han ner på knä och frågade om jag vill gifta mig med honom! Han hade tänkt på det tidigar men inte riktigt vetat hur han skulle göra:) Vi köpte ringar senare den dagen (förlovade oss sent på natten)


    junimamma.blogspot.com Ung mamma & Nybliven fru
  • soahl

    Vi kör också dubbelt. Rent tekniskt sett är vi inte förlovade än, men det sker snart!

    Jag är tillsammans med en man från Tyskland, vi bor i Australien och nu ska vi snart flytta till Sverige. Så det känns som det är på riktigt och kommer vara för evigt, även om vi inte varit tillsammans så länge. Han vill ju flytta med mig till Sverige, så det måste ju räknas som något!

    Anyways, vi har pratat om att vi ska förlova oss innan vi åker hem för att det kanske blir snäppet lättare för honom att få uppehållstillstånd då. Det kommer ju inte vara något problem, europeisk medborgare som han är, men ändå.  Nu vet jag att han har beställt en ring (Hurra, ringen som jag har tittat på jättelänge!) så nu väntar jag bara på att han ska ställa frågan officellt. Hoppas bara det blir före vår bröllopsdag som är bestämd till oktober nästa år.  =)

    Så jag gillar blandning! Att man gör något speciellt av det men att båda är med på det och får vara delaktiga i processen och besluten.

    Och grattis säger jag till er! Verkligen jättemysigt. =) 

  • Miss M
    LL 2010 skrev 2011-06-03 15:10:34 följande:
    kan inte du fria till honom? 
    Som jag skrev lite tidigare så tog jag det första steget. Nu idag har vi börjat titta på ringar, men oj vad svårt det är!

    Denna varianten funderar vi lite på nu, har iaf kommit så långt som att vi vill ha en blandning av rött och vitt guld... =)
Svar på tråden Hur föreslår jag förlovning?