• Minuz

    Gotländsk, norrländsk, finsk mat??????

    Nu har jag helt plötsligt börjat fundera på om man kan få ihop en bra meny med våra "rötter" i........


    Vad finns det för mat och dryck som är speciellt för dessa regioner?


    Gotland - salmbär, lamm, tryffel, sparris. Men mer då?
    Norrland - Ren, hjortron
    Finland - mina största minnen från när jag var liten är, memma, lingongröt, mormors bröd och hennes blåbärspaj, munkar ej runda och med anis i, vet ej om detta är så finskt men det är iaf från henne....

    Vad tänker ni på när ni hör dessa orter och detta land?

  • Svar på tråden Gotländsk, norrländsk, finsk mat??????
  • Sebastiána

    Gotland - där tänker jag på samma som du
    Norrland - rökt sik, Kalix-löjrom, palt, västerbottenpaj, souvas
    Finland - finska piroger, kålrotslåda (kan man säkert ha som tillbehör till kött)

  • Minuz

    Gotland har ju även sina "egna" kroppkakor som är så goda, svärmor och svärfar brukar göra dem
    Finland - Just det..... kålrotslåda gjorde mormor också ofta.
    Norrland har ju även det röda guldet, lingon

    Vad är souvas?

  • Mirjami

    Vår buffé ska vara Norrland/svensk inspirerad sk Nordisk buffé och är följande:


    Renrostbiff


    Viltpaté


    Marinerad fläskfilé


    Rökt hjortstek


    Gravlax med hovmästarsås


    Potatis & palsternacksgratäng


    Syltad rödlök


    Lökpaj


    Räkägg


    Bladsallad


    Tomat & gurksallad


    Vitkålssallad med pepparrot


    Kantarelltimbal


    Kronärtskocksbotten gratinerad med getost


    Hembakt bröd och cheddarost


     Kostar 179:- per person via catering, fast i Borås då.

    Finland: Finsk sommarsoppa- hembränt i en blommig skål ;) Nejdå, skojar bara, ha ha...

  • Minuz

    *ASG* skrattar ihjäl mig............ Synd jag inte gifter mig på sommaren för då kanske det hade räckt med det finländska....

  • Dannedo

    Finskt:
    Piroger, både karelska piroger fyllda med risgrynsgröt och sådanna gjorda på smördeg fyllda med tex ägg, ris och skinka.
    Riktigt rågbröd.
    Finsk korv
    Finsk saltgurka
    Lakrits
    Fazerts choklad
    Kålrotslåda och morotslåda

  • jennifaer

    Norrland: åkerbär!!! Ganska dyrt men sååå gott!

  • passionsblomman

    Gotland har ju saffranspannkaka, heter det väl?

    Västerbottensost och löjrom är ju klassiker. Västerbottenspaj med löjrom är ju bara så lyxigt!
    Liksom vilt som rökt ren-/rådjurrs-/älghjärta i tunnbrödskorg med pepparrot.
    Souvas, eller älgskav, lappskojs (nattamat?) Tunnbrödssnittar. Riktigt, "hembakt" mjukbröd pratar vi om nu! Olika get och mesostar (numera finns flera lokala mejerier för detta)Lingon funkar ju för både norra och södra sverige-men hjortronen är ju unika för norrland, liksom allåkerbär. Rullrån (gott till någon efterrätt, kanske hjortron och finglass och rullrån)
    Surströmmingen är kanske förståndigast att skippa, men palt är ju gott och man rapar inte så illa som av surströmming...
    Finland är en blank sida för min egen del, men chefen och hans fru blev liksom lite blanka i blicken när de pratade om piroger och så var det någon efterrätt som jag såklart inte minns...


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Willowfield

    Finland. förutom det andra sagt.
    Lantlåda,
    Karelsk gryta, (mycket gott, olika köttsorter blandas)
    Finsk gädda
    Sillrulader
    hjortron
    Äggsmör
    Kycklingsoppa
    Ägggröt
    Klappgröt

    Du kan söka på google så hittar du massor av traditionella rätter 

  • Sebastiána
    Minuz skrev 2011-04-07 11:03:00 följande:
    Gotland har ju även sina "egna" kroppkakor som är så goda, svärmor och svärfar brukar göra dem
    Finland - Just det..... kålrotslåda gjorde mormor också ofta.
    Norrland har ju även det röda guldet, lingon

    Vad är souvas?

    Suovas, samiska för "rökt", är en benämning på olika former av saltat och rökt renkött. Köttet saltas några dagar innan rökningen.


    Man kan äta det tillsammans med potatismos och sylt (oftast lingonsylt) och någon form av sås. Suovas serveras ofta vid till exempel festivaler, eller liknande arrangemang, i pitabröd med sallad till.


    --------------------------------------------------------------------

    Lingon känns inte så norrländsk tycker jag. Det växer ju i hela Sverige.
  • Sebastiána
    Willowfield skrev 2011-04-07 12:31:58 följande:
    Finland. förutom det andra sagt.
    Lantlåda,
    Karelsk gryta, (mycket gott, olika köttsorter blandas)
    Finsk gädda
    Sillrulader
    hjortron
    Äggsmör
    Kycklingsoppa
    Ägggröt
    Klappgröt

    Du kan söka på google så hittar du massor av traditionella rätter 
    Är klappgröt finskt? Det åt jag någon gång som liten i Skåne (vanligt i min mammas barndom, också Skåne).
  • Willowfield
    Sebastiána skrev 2011-04-07 12:35:44 följande:
    Är klappgröt finskt? Det åt jag någon gång som liten i Skåne (vanligt i min mammas barndom, också Skåne).
    Japp den gamla varianten kokt med lingon vatten och mannagryn är en gammal finsk gröt.. Lappapuuro Den som vispades för hand tills den röda färgen blivit ljust rosa och gröten är fluffig..
  • Algot 30 juli

    Vi har satt i hop en meny som hör i hop med temat på vårt bröllop!
    Norrland möter Gotland i Uppland!

    Förrätt: Tunnbrödskorg med rökt renkött och pepparrotscreme.
    Varmrätt: Örtmarinerad lammfilé med potatisgratäng och rödvinssås.
    Efterrätt: Saffranspanacotta med bärsås.

    Annat som jag tycker hör Gotland till en kaipsoppa, helt underbart god förrätt.

    Däremot tycker jag inte att kroppkakor är särskilt festlig mat, snarare det mest vardagliga och enkla jag kan komma på. Men det är ju vad jag som är uppvuxen på Gotland tycker förstås!

  • Lev idag

    Gotland;
    Ugnstrull, är kanske det du menar med deras egna kroppkakor? (skulle nog kunna va bra som vickning) (Fick jag ett eget tips hehe)
    Saffranspannkaka
    Lamm
    Tryffel
    Salmbär
    Kaipsoppa
    Gotlandsdricke :P

    Finns säkert massa mer

Svar på tråden Gotländsk, norrländsk, finsk mat??????