• Johanna2013

    Dricka

    Hur resonerar ni kring dricka? Ska ni ha helt öppen bar, eller endast fri dryck till maten? Känns lite snålt, men det skiljer en del i pengar....

  • Svar på tråden Dricka
  • FriPhi

    Vi har bröllopet på ett ställe med alkoholtillstånd, så det blir extrema summor med fri bar. Hade nog inte tänkt ha helt fri bar oavsett då vi svenskar inte är så bra på att hantera det ;)
    Vi bjuder på brudskål, vin till maten och avec, resten får gästerna köpa i baren. Gillar egentligen inte hela grejen med att bjuda in folk och så måste de ta med plånboken, men det är det enda alternativet för oss.

    Man sparar ju väldigt mycket pengar om man har lokal där man kan ta med alkohol och köpa in från Tyskland och då kanske man har råd att bjuda resten av kvällen också. Fast då skulle jag nog ändå lagt pengar på en bartender el två och tagit en tjuga/drink för att slippa den värsta fyllan tror jag...

  • MrsT2011

    Ska ni köpa alkoholen själva eller har ni bokat på restaurang?

    Vi ska vara på restaurang och bjuder på fördrink, all dryck till maten samt avec till kaffet. Under dansen efteråt får gästerna betala själva. Det är dock viss rabatt eftersom det är en festvåning och inte en vanlig krog. Drinkarna kommer troligen kosta 75 kr/st.

    Om ni har eget kan ni självklart också ta betalt efter middagen, men då är det brukligt att sälja till inköpspris. Till exempel 10-15 kr för en burköl och 25 kr för en drink. (en flaska sprit räcker till ca 15-20 drinkar och flaskan kostar väl 300-400 kr. Lite blanddryck på det så känns 25 kr per drink rimligt.)

    Tänk på att om ni tar betalt för egen dryck måste ni även hyra in någon pålitlig person som kan stå i baren. Risken är att lönen till denna person "äter upp" pengarna ni får in på försäljningen. I så fall är ett vanligt groggbord kanske att föredra? Ni kan bara ställa fram drycken i ett hörn, slipper meka med kontanter och låter gästerna förse sig själva.

    Slutligen är mitt absolut bästa tips att strunta i starkspriten helt. Folk förväntar sig i allmänhet inte större valfrihet än öl, vin eller cider. Där sparar man mycket!

  • Chicita

    Vi bjuder på bubbel till brudskål och 3-4 glas till middagen + avec.
    Det räcker för de flesta...
    Om någon vill ha mer så har vi en bar till självkostnadspris.
    Vi har sagt 20:- för allt. Oavsett om det är ett glas vin, en öl (ett glas), en drink (4 cl sprit), en 4:a whisky osv...
    Men gratis alkoholfritt... 

  • TheD

    Brudskålmen sen är det alkoholfritt. Vi kommer nog ha en bålståendes framme får efter middagen eller ev från tårtan :)

  • meah2000

    Vi hade tänkt att ha fri bar, men efter senaste bröllopet vi var på och såg hur släkten inte kan hantera fri sprit så ändrade vi oss.
    Vill inte att mitt bröllop ska vara en fyllefest!!

    Vi kommer bjuda på brudskålen och 2 glas vin/öl/cider till maten, sen blir det bar för självkostnadspris.
    Alkoholfritt självklart gratis!

  • Chicita

    Upptäckte att det lät mycket med 3-4 glas... Tungan ute
    Men då har vi 4 omgångar med mat. Så vi kommer nog att sitta och äta i ett par timmar minst.
    Och så är det inte stora glas som vi räknar med heller *S* 

  • Freakie

    Vi kommer att bjuda på fördrink, vin/öl till maten, avec och efter det är det fri bar. Har fått ett bra pris på 50:-/drink och 30:-/vin eller öl. Det brukar vanligtvis inte gå massor med dricka på bröllop och det kommer dessutom en hel del familjer med barn så vi kändes att vi lika bra kunde stå för allt.

  • Zelmah

    Om man har köpt drickan i Tyskland och planerar ta betalt för den bör man kanske tänka på att det är olagligt att sälja den i Sverige även om det är privatfest och till självkostnadspris. Har du köpt drickan i Sverige får du däremot lov att sälja till inköpspris men ej över. Du får inte tjäna på det själv, då måste du ha utskänkningstillstånd precis som vilken restaurang som helst.

    vi kommer att åka till Tyskland o köpa drickan, bjuda på brudskål och allt till maten (ca 4 glas) och fram t o m tårtan. Sedan tror vi att vi gör så att alla kan köpa ett plastvinglas för kanske 30 kr och får sedan fylla det som man vill med valfi dryck resten av kvällen. På så vis har vi inte sålt någon alkohol men får in lite grann för att täcka upp barkostnaden ändå. Om vi nu inte har fri bar hela kvällen då... får fundera på det. Men delar med mig det som ett tips till alla som kör med utlandssprit o vill vara lagliga:sälj ett glas för en lämplig engångssumma så har ni ryggen fria :) Det är ganska smidigt om man inte har möjlighet att ha bartender med. Då kan alla köpa sitt glas o sedan behövs ingen mer pengahantering.

  • Anna B

    Vi kommer att handla i Tyskland, och bjuda på allt. Det blir brudskål med en trevlig Cava, sen blir det vitt vin till förrätten, rött till varmrätten och osten, avec till kaffet. Sen blir det öppen bar... Jag tror inte det ska bli några problem med alkoholintaget, det är ju endå vuxna människor vi bjudit :) I värsta fall får vi putta dem i säng, då de flesta sover kvar :)
    I den öppna baren kommer det finnas lite blandad sprit, läsk, vatten, öl, cider och vin....

  • lovvydovvy

    Vi kommer också att handla i Tyskland, bjuda på brudskål, fritt med vin och öl till maten, avec till tårtan och sedan fri bar med öl, vin, cider, GT, whiskey och kanske ngt mer. De flesta vi bjudit har vett nog att inte bli stupfulla och skulle ngn bli det så är inte det hela världen, finns ju gott om folk där som kan hjälpa dem in i en taxi hem :)

  • MrsGranath

    Har inhandlat all dricka i tyskland, och bjuder på allt hela kvällen...
    Löser "överserveringsprolemet" med att ha en bartender anställd som portionerar ut drinkarna!

  • ClaraH

    Vi bjuder på allt, men däremot tänker vi inte servera spritdrinkar. Vi tycker att vin, cider och öl räcker att servera i baren. Vi brukar ofta ha bar på fester men det går alltid mest vin, nästan ingen sprit alls. Så vårt umgänge verkar ha den smaken.


  • Zia 20090618

    Vi hade tänkt ha självkostnadspris på baren efter middagen, men så plötsligt får vi maten betald av min mamma + hennes karl så en enorm kostnad av hela bröllopet försvinner ju där, så då tyckte vi att vi väl kan bjuda på alkoholen.. Lite rädd för överförfriskning dock... 


  • Loche

    Vi kommer att bjuda på välkomstdrink (ev alkoholfri eller väldigt låg alkoholhalt), dryck till maten och något att skåla i.
    Efter mat och kaffe/tårta kommer vi att erbjuda självbetjäningsbar. De som vill dricka alkohol betalar en hundring och sen får de själva ta vad de vill från baren.

    Bland gästerna finns inte en enda som brukar bli sanslöst berusad och/eller otrevlig av alkohol, därför känner vi att vi kan göra så. :)

  • Chicita
    ClaraH skrev 2011-03-04 08:38:41 följande:
    Ska tillägga att vi köper allt vin på Systembolaget eftersom vi redan har bestämt vinerna till maten, och det är ju inte alls säkert att man får tag i samma i Tyskland.
    Samma här... Dessutom kan man ju lämna tillbaka oöppnade förpackningar på Systemet om man har kvittot kvar. Så man får tillbaka lite pengar.
    Även om det är billigare att handla i Tyskland så är ju fortfarande risken att man står där med massa sprit, vin och öl som man inte behövde. Och då blir det kanske inte så mycket billigare trots allt.

    Visst kan man dricka upp det sen, andra fester mm... Men just då efter bröllopet så lägger jag nog hellre dom pengarna på fickpengar till bröllopsresan Skrattande 
  • moom

    Vi beställde från systemet och hade efter middagen bar till självkostnadspris.
    Dels så blev det inga överförfriskningar och pengarna som vi fick in från barnen använde vi som bidrag till våran bröllopsresa :)

  • Krazzzy

    Vi bjuder på brudskål, 3-4 glas till middagen samt avec till kaffet. Hotellbaren har öppet och där får gästerna betala själva, det blir för stor kostnad annars :S

  • Lev idag

    Vi kommer att köra bar till självkostnadspris. Jag vet att vi har båda två folk i vår släkt som kan dricka väldigt mycket  :-S 
    Så den kostnaden vill vi försöka hålla nere med att köra på självkostnadsbar :)

  • Maria Lind

    Vi har tänk att bjuda på brudskål, vin till maten samt avec till kaffet. Sen ska vi ha bar till självkostnadspris, öl, vin och drinkar. Dessa kommer inte kosta speciellt mycket, 10 kr st. Det är igenligen inte en kostnadsfråga för oss(för då hade vi tagit högre pris), vår erfarenhet är att om man betalar för det man ska dricka häller man inte upp och ställer det någon stanns för att sedan glömma bort det och ta en ny öl. Vi vill helt enkelt minimera "slöseriet" samt att det är lite mer ansträngande att betala än att bara gå och ta, och det kanske minimerar risken för överförfriskade människor. Det kanske är naivt av oss att tro det, men så ska vi göra i alla fallGlad

Svar på tråden Dricka